Гамма сəулесінің бидай құрамындағы микроэлементтердің концентрациясына əсері. Гамма-излучение эффекты в зерне пшеницы концентрации микроэлементов

Authors

  • G. Doktyrbay əл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Алматы қ., Қазақстан
  • S. S. Kenzhebayeva əл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Алматы қ., Қазақстан
  • S. D. Atabayeva əл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Алматы қ., Қазақстан
  • G. Kaldybekkyzy əл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Алматы қ., Қазақстан
  • Zh. Saduyeva əл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Алматы қ., Қазақстан
        111 41

Keywords:

Гамма сəулесі, микроэлементтер, мырыш. Гамма радиация, микроэлементы, цинк

Abstract

Астықтың құрамындағы темір жəне мырыштың концентрациясын көбейту сапалы өнімдерді шығару арқылы адамдардың денсаулығын жақсарту, бұл қазіргі кездегі ғаламдық үндеу болып табылады. Сондықтан гамма саулесімен өңдеу арқылы құрамында мырыш концентрациясы жоғары, сапалы өнімдерді шығару кезекті өзекті мəселелердің бірі болып отыр. Бұл зерттеу жұмысында Алмакен жаздық бидай сорттарының гамма сəулесінің 100 Gy жəне 200 Gy мөлшерімен өңдеу арқылы шығарылған M4 мутантты ұрпақтың дəн құрмындағы мырыштың мөлшерін анықталды.Зерттеу нəтижесі көрсеткендей Гамма сəулесінің 100 Gy мөлшерімен өңдеуде мырыш концентрациясы 70%, ал 200 Gy мөлшерімен өңдеуде 50% жоғарлады. Улучшение производства сельскохозяйственных культур и улучшение здоровья человека приводит к увеличению Zn и Fe концентрация растений продовольственных культур, что является серьезной глобальной проблемой. Дефицит цинка в основном встречаются у людей и в растениях. Основным фактором заболевания является дефицинт цинка. Дефицит цинка несет ответственность за многие тяжелые осложнения, в том числе нарушения физического роста, иммунной системы, в сочетании с повышенным риском развития инфекции,повреждение ДНК и развития рака. Это исследование анализа концентрации цинка в зерне новых мутантных линии М4 поколения, полученных с помощью разных дозa гамма-излучения на основе сортов яровой пшеницы Аlmaken.

References

1 Marschner P. Marschner’s mineral nutrition of higher plants, Ed 3rd. – CA, San Diego: Academic Press, USA, 2012.– P. 65.

2 Серегин И.В., Иванова В.Б. Физиологические аспекты токсического действия кадмия и свинца на высшие
растения // Физиология растений. – 2001. – Т. 48. – С. 606.

3 Rout G.R., Das P. Effect of Metal Toxicity on Plant Growth and Metabolism: I. Zinc // Agronomie. -2003. –V. 23. –
P. 3-11.

4 Hotz C. Kenneth H. Brown Food and nutrition Bulletin // The United Nations University. – 2004. – V.25. – P.94-204.

5 Gibson R.S. Zinc: the missing link in combating micronutrient malnutrition in developing countries // Proc. Nutr. –2006. – Soc. 65. – P.51-60.

6 Prasad A.S. Zinc: mechanisms of host defense // J. Nutr. – 2007. – V.137. – P. 1345-1349.

Downloads

How to Cite

Doktyrbay, G., Kenzhebayeva, S. S., Atabayeva, S. D., Kaldybekkyzy, G., & Saduyeva, Z. (2015). Гамма сəулесінің бидай құрамындағы микроэлементтердің концентрациясына əсері. Гамма-излучение эффекты в зерне пшеницы концентрации микроэлементов. Experimental Biology, 59(3/1), 87–89. Retrieved from https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/653

Issue

Section

Biotechnology: from research to innovations

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>