Гамма сəулесімен өңдеу арқылы алынған жаздық жаңа мутантты бидай линияларына қор белоктарының мөлшері негізінде скрининг. Скрининг запасных белков новых мутантных линии яровой пшеницы, полученных на основе гамма- излучения

Авторы

  • G. Doktyrbay əл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан
  • S. S. Kenzhebayeva əл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан
  • S. D. Atabayeva əл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан
  • S. Sh. Asrandyna əл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан
  • Zh. Saduyeva əл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан
        90 28

Ключевые слова:

Радиация, мутация, биохимиялық өзгеріс, макроэлементтер. облучение, биохимические изменения, макроэлементы

Аннотация

Радиация технологиясы дақылды өсімдіктердің өнімділігін арттыратын, жаңа формаларды алауда қолданылатын жаңа əдістердің бір түрі. Гамма сəулесі химиялық байланыстарды үзу қабілетіне ие болып,белоктарды, үлкен молекулалы крахмалдарды кішкене декстрин фрагменттеріне айналдырады. Cонымен бірге,гамма сəулесінің əсерінде оксидоаминқышқылдарда коваленттік байланыстар үзіліп, белоктардың құрылымындағы бос радикалдарың құрлымын өзгертеді. Нəтижеде алынған жаңа түрлерді бақылаумен салыстыра зерттегенде олардағы макроэлементтердің (Карбогибириттер, белок жəне майлар) мөлшері біршама артатындығы байқалған. Сондықтан көп жағдайда радиациялық сəуленің өсімдіктерге морфологиялық,структуралық жəне функционалдық өзгерту арқылы жаңа өнімді формаларды алуға болады Это исследование содержание запасных белков и коэффициент корреляции в новых мутантных линий яровой пшеницы Женис M4 поколения. Результаты показали, что использование гамма-излучения имеют различное влияние на урожайность, таких как биохимические и физиологические изменения. Поэтому радиационная технология используется, чтобы произвести изменения в характеристики продукта, ведущих к развитие новых продуктов

Библиографические ссылки

1 Abu J.O., Muller K., Duodu KG., Minnaar A. Functional properties of cowpea Vigna unguiculata L. Walp flours and pastes as
affected by c-irradiation // Food Chem. - 2005.- № 93.-P.103-111.

2 Hai L., Diep TB., Nagasawa N., Yoshii F., Kume T. Radiation depolymerization of chitosan to prepare oligomers // Nucl.
Instrum. Methods Phys. Res.B, - 2003. - № 208. – P.466–470.

3 Relleve L., Nagasawa N., Luan L.Q., Yagi T., Aranilla C., Abad L. Degradation of carrageenan by radiation // Polymer
Degradation and Stability. – 2005. - № 87. – P.403–410.

4 Rombo G.O., Taylor J.R.N., Minnaar A. Irradiation of maize and bean flours: Effects on starch physicochemical properties. J.
Sci. // Food Agric. – 2004. - №84. – P.350–356.

5 Bao J.S., Ao Z.H., Jane J.L. Characterization of physical properties of flour and starch obtained from gamma-irradiated white
rice // Starch. – 2005. - №57. – P.480–487.

6 Andress EL., Delaplane KS., Schuler GA. Food Irradiation. Fact sheet HE 8467 // Institute of Food and Agricultural Sciences
University of Florida. – USA. – 1994. – P.365-375.

7 WHO (World Health Organization). Food Irradiation A Technique for Preserving and Improving the Safety of Food // WHO
Publication in Collaboration with FAO, 1988. – P. 144-149.

8 Qiongying L., Yanhua K., Yuemei Z. Studies on the method of identification of irradiated food // Seedling growth test. Radiat.
Phys. Chem. – 1993. - №42. – P.387–389.

9 Anonymousю.Wholesomeness of irradiated food report of a joint FAO/IAEA/ WHO expert committee // Technical Report
Series. – 1981. – P. 659.

Загрузки

Как цитировать

Doktyrbay, G., Kenzhebayeva, S. S., Atabayeva, S. D., Asrandyna, S. S., & Saduyeva, Z. (2015). Гамма сəулесімен өңдеу арқылы алынған жаздық жаңа мутантты бидай линияларына қор белоктарының мөлшері негізінде скрининг. Скрининг запасных белков новых мутантных линии яровой пшеницы, полученных на основе гамма- излучения. Вестник КазНУ. Серия биологическая, 59(3/1), 83–86. извлечено от https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/652

Выпуск

Раздел

БИОТЕХНОЛОГИЯ: ОТ ИССЛЕДОВАНИЙ К ИННОВАЦИЯМ

Наиболее читаемые статьи этого автора (авторов)

1 2 > >>