Қор белоктары көп жаңа мутантты бидай линияларының идентификациясы. Идентификация новых мутантных линий пшеницы по содержанию запасных белков
Кілттік сөздер:
экспериментальный мутагенез, мутация, мутагены, запасных белков, коэффициент корреляции, М4 поколение мутантных линии сорта Алмакен. экспериментальды мутагенез, мутагендер, қор белоктары, корреляция коэффициенті, Алмакен M4 мутантты линиялар.Аннотация
Дүние жүзінде егіншілік шаруашылық дақылдарының алатын орны ерекше. Маңызды ауылшаруашылық дақылдарының өнімділігі қоршаған ортаның қолайсыз жағдайларына байланысты азаюда. Сол себепті бидайдың қоршаған ортаға тұрақтылығын, төзімділігін арттыру үшін, мол өнім алу үшін экспериментальды мутагенез арқылы жаңа мутантты формаларды шығару және оны толығымен зерттеу қазіргі кездегі негізгі өзекті мәселе болып отыр. Бұл зерттеу жұмысында объектілері ретінде Алмакен жаздық бидай сорттарының генетикалық негізінде гамма сәулесінің 100 γ және 200 γ мөлшерімен өңдеу арқылы шығарылған жаңа мутантты M4 ұрпақтың өнімді линиялары алынды. Олардың өнімділік бойынша құрылымдық көрсеткіштері және қор белоктарының мөлшері анықталды. Мутантты линиялардың өнімділік бойынша құрылымдық көрсеткіштері мен қор белоктарының мөлшері арасындағы корреляция коэффициенті есептелінді. Проведен структурный анализ по продуктивности новых мутантных линий М4 поколения, полученных с помощью разных доз гамма излучения на основе сортов яровой пшеницы Алмакен, определено содержание запасных белков и коэффициент корреляции.Библиографиялық сілтемелер
1 Al-Qurainy F., Khan S. Mutagenic effects of sodium azide and it is in crop improvement. World Applied Science Journal,
2009, 6(12), 1589-1601.
2 Володин В.Г., Савченко А.П. Сб. Экспериментальный мутагенез. – Минск, 1967. – C. 734-738
3 Waugh R., Leader D.J., McCallum N., Caldwell D. Harvesting the potential of induced biological diversity // Trendsin-
PlantSci. – 2006. – №11. – Р. 71-79.
4 Johnson V.A., Mattern P.J., Schmidt J.W. et al. Genetic advances in wheat protein quantity and composition // Proc. 4th
International Wheat Genetics Symposium. Columbia, – 1973. – P. 547-556.
5 Uauy C., Brevis J. C., Dubcovsky J. The high grain protein gene Gpc – B1 accelerates senescence and has pleiotropic effects
on protein content in wheat // J. exptl Bot. – 2006. Vol. 57. – P. 2785-2794.
6 Galili G., Feldman M. Genetic ontrol of endosperm proteins in wheat. 2. Variation in high molecular weight glutenin and
gliadin subunits of Triticum aestivum // Theor. And Appl. Genet. – 1983. – Vol. 66. – P. 77-86.
7 Shu Q.Y. Induced plant mutation in the genomics era. Food and agriculture organization of the United Nations. – Rome, 2009.
– P. 289-292
8 Можаева В.С. Сб. Экспериментальный мутагенез у сельскохозяйственных растений и его использование в селекции.
– М., 1996. – C. 340-350
9 Groos C., Robert N ., Bervas E., Charmet C.Genetic analysis of grain proetein-content, grain yield and thousand-kernel
weight in bread wheat // Theor.Appl.Genet. – 2003. – V.106. – P.103-210
2009, 6(12), 1589-1601.
2 Володин В.Г., Савченко А.П. Сб. Экспериментальный мутагенез. – Минск, 1967. – C. 734-738
3 Waugh R., Leader D.J., McCallum N., Caldwell D. Harvesting the potential of induced biological diversity // Trendsin-
PlantSci. – 2006. – №11. – Р. 71-79.
4 Johnson V.A., Mattern P.J., Schmidt J.W. et al. Genetic advances in wheat protein quantity and composition // Proc. 4th
International Wheat Genetics Symposium. Columbia, – 1973. – P. 547-556.
5 Uauy C., Brevis J. C., Dubcovsky J. The high grain protein gene Gpc – B1 accelerates senescence and has pleiotropic effects
on protein content in wheat // J. exptl Bot. – 2006. Vol. 57. – P. 2785-2794.
6 Galili G., Feldman M. Genetic ontrol of endosperm proteins in wheat. 2. Variation in high molecular weight glutenin and
gliadin subunits of Triticum aestivum // Theor. And Appl. Genet. – 1983. – Vol. 66. – P. 77-86.
7 Shu Q.Y. Induced plant mutation in the genomics era. Food and agriculture organization of the United Nations. – Rome, 2009.
– P. 289-292
8 Можаева В.С. Сб. Экспериментальный мутагенез у сельскохозяйственных растений и его использование в селекции.
– М., 1996. – C. 340-350
9 Groos C., Robert N ., Bervas E., Charmet C.Genetic analysis of grain proetein-content, grain yield and thousand-kernel
weight in bread wheat // Theor.Appl.Genet. – 2003. – V.106. – P.103-210
Жүктелулер
Как цитировать
Kenzhebayeva, S. S., Doktyrbay, G., Atabayeva, S. D., Asrandyna, S. S., G. Kaldybekkyzy, G., Arynbekova, Z. . T., & Kaukayeva, G. Z. (2015). Қор белоктары көп жаңа мутантты бидай линияларының идентификациясы. Идентификация новых мутантных линий пшеницы по содержанию запасных белков. ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 57(1), 45–50. вилучено із https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/207
Шығарылым
Бөлім
БИОТЕХНОЛОГИЯ, БИОХИМИЯ И ФИЗИОЛОГИЯ РАСТЕНИЙ