Ақуызды жем өнімдерінде целлюлоза құраушы субстраттардың ашытқы-бактериялық конверсиясы

Авторлар

  • M. А. Аbdulzhanova әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан Республикасы, Алматы қ.
  • А. S. Kistaubaeva әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан Республикасы, Алматы қ.
  • I. S. Savitskaya әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан Республикасы, Алматы қ.
  • N. S. Serik әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан Республикасы, Алматы қ.
  • А. А. Аnarbek әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан Республикасы, Алматы қ.
  • N. Е. Bolatzhan әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан Республикасы, Алматы қ.
  • Zh. T. Kuli әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан Республикасы, Алматы қ.
        76 47

Кілттік сөздер:

күнбағыс қалдығы, күріш қауызы, Bacillus, целлобиоза, биоконверсия.

Аннотация

Шикізатта бар целюлоза биоконверсиясы мал шаруашылығында микробтық ақуыз бен пробиотиктермен байытылған жем өнімдерінің құндылығын арттыру үшін арналған. Бірлескен қатты фазалы ферменттеу кезіндегі екі микроорганизм топтары, бастапқы субстрат биоконверсия құралы болып табылады. Шикізатты қанттау – конверсиясының бірінші кезеңінде жүзеге асыратын (целюлозалық фермент продуценттері және антимикробтық субстанциялары) Bacillus бактериясы болып табылады. Екіншіден, ол ақуыз продуценттерінің арнайы ашытқы штаммдары. Шикізатта бар целлюлозаға арнайы - бидай кебектерін, күнбағыс қалдықтарын және күріш қауызын арнайы тәуліктік бактериялық орта бульонында инокуляттайды. 28-30°С температурасында және 10 тәулікте өсіру барысын жүзеге асырды. Ферментацияның тиімділігін 12-і штаммдар түрі бар Bacillus түрінің қатты целлюлозасы бар субстраттарда өсу қабілетін целлюлозаның өзгергіштігіне, 80% H2SO4 гидролизденуіне және полисахаридтердің тез гидролизденуіне (гемицеллюлоза), 2% HCl гидролизденуіне байланысты бағалады. Зерттеу барысында анықталғандай, целлюлозаның және гемицеллюлозаның кемуі: 2-6 % жарма, 7-10 % күріш қауызы, 5-9% күнбағыс қалдығын құрады. Целлюлоза деструкциясын 2-3 есе тиімділігін арттыру үшін 6 аралас дақылдар құрастырылған. Ішінде ең белсенді: Bacillus licheniformis G23+Bacillus subtilis NP-9, Bacillus pseudomycoides S-17+Bacillus cereus NP-1, Bacillus cereus G-7 + Bacillus subtilis S-7, Bacillus licheniformis G-7 + Bacillus cereus P-5 гидролизденген қатты субстратты өзектері 20-25% құрады.

Библиографиялық сілтемелер

1 Norman F, Haard SA (2009) Fermented cereals a global perspective. FAO agricultural services bulletin. 3: 268.
2 Kanochkina MS, Borisenko EG, Gorin KV, Nguen CZ (2010) The yeast-bacterial edible products based on the primary and secondary agroindustrial raw materials. EurasiaBio: 2nd International Congress-Partnering & Exhibition on Biology and Bioenergy 2: 236-237.
3 Silas GV, Elisa E, Margarida MM (2002) Novel lignocellulolytic ability of Candida utilis during solid-substrate cultivation on apple pomace. World Journal of Microbiology & Biotechnology 18: 541–545.
4 Tian VC, Gulimova LA, Nguyen TG, Gorin KV, Borisenko EG (2013) Yeast bioconversion of vegetable raw materials. Bulletin of Biotechnology and Physical and chemical biology 9: 17–23.
5 Yong T, Danqing Zh, Liwei Zh, Jianxin J (2011) Integrated process of starch ethanol and cellulosic lactic acidfor ethanol and lactic acid production. Eur Food Res Technol 233: 489–495.
6 Pratima G, Kalpana S, Avinash S (2012) Isolation of Cellulose-Degrading Bacteria and Determination of Their Cellulolytic Potential. International Journal of Microbiology P. 1-3.
7 Barman D, Saud ZA, Habib MR, Islam MF, Hossain K, Yeasmin T (2011) Isolation of Cellulytic Bacterial strains from Soils for effective efficient Bioconversion of solid Waste. Life Sciences and Medicine Research. P. 1-7.
8 Han YW (2003) Microbial utilization of straw. Adv. App. Microbiol 23: 119-153.
9 Clayton RA, Sutton G, Hinkle PS, Bult JC, Fields C (1995) Intraspecific variation in small subunit rRNA sequences in GeneBank: Why single sequences may not adequately represent prokaryotic taxa. International Journal of Systematic Bacteriology 45: 595–599.
10 Clarridge JE (2004) Impact of 16S rRNA Gene Sequence Analysis for Identification of Bacteria on Clinical Microbiology and Infectious Diseases. Clinical Microbiology Reviews 17: 840–862.

Жүктелулер

Как цитировать

Аbdulzhanova M. А., Kistaubaeva А. S., Savitskaya, I. S., Serik, N. S., Аnarbek А. А., Bolatzhan N. Е., & Kuli, Z. T. (2016). Ақуызды жем өнімдерінде целлюлоза құраушы субстраттардың ашытқы-бактериялық конверсиясы. ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 66(1), 174–180. вилучено із https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/1172

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають