Study of the enzymatic activity of pathogenic strains of the fungus Drechslera tritici-repentis.

Authors

  • D. S. Tagimanova РГП «Национальный центр биотехнологии», г. Астана
  • O. N. Khapilina РГП «Национальный центр биотехнологии», г. Астана
  • L. F. Sozinova ООО «Центр молекулярных исследований» г.Москва
  • A. A. Kakimzhanova РГП «Национальный центр биотехнологии», г. Астана
        76 73

Keywords:

enzyme, strain, fungus, pathogen,

Abstract

Study of the enzymatic activity of pathogenic fungi important because it can identify certain patterns in the induction of protective properties of plants. Enzymes play an important role in the life of plants and fungi . Pathogenic properties of plant pathogens are largely due to their ability to produce hydrolytic enzymes . Enzymes , the ability of pathogens to penetrate the plant tissue , destroy cellular structures . Ability of microscopic fungi produce enzymes may indicate their pathogenicity . We studied the enzymatic activity ( cellulolytic and amylolytic ) strains of the fungus D. tritici-repentis Dtr 3/ 04 and Dtr 6 /04 because it is the enzymes play a key role in the development of plant diseases, they are essential elements of pathogenesis, are catalysts for the synthesis of a number of biologically active substances pathogens.

References

1. Рогожин В.В. Практикум по биологической химии. - СПб.: Лань, 2006. - 256 с.
2. Рогожин В.В. Практикум по биологической химии. – СПб.: Изд-во «Лань», 2006. - С. 81-83.
3. Рухлядева А.П., Полыгалина Г.В. Методы определения активности гидролитических ферментов. - М.: Лег-
кая и пищевая промышленность, 1981. - 288 с.
4. Плешков Б.П. Практикум по биохимии растений. – Москва, 1985. – С. 207.
5. Звягинцева Д.Г. Методы почвенной микробиологии и биохимии. - М.: МГУ, 1991. - 304 с., Практикум по
биологической химии. – СПб.: Изд-во «Лань», 2006. С. 81-83.
6. Турганбаева А.К., Сейтбатталова А.И., Хапилина О.Н., Созинова Л.Ф., Михнева Н.С., Саданов А.К. Опреде-
ление ферментативной активности фитопатогенных грибов // Матер. Межд. науч.-прак. конф - Кокчетав, 2005. -Т. 7. - С. 113-115.
7. Саданов А.К., Созинова Л.Ф. Клеточная селекция мягкой пшеницы на устойчивость к болезням. – Астана,
2006. – С. 266.
8. Мишустин Е.Н. Микробиология. – М.: Агропромиздат, 1987. – 365 с.

Downloads

How to Cite

Tagimanova, D. S., Khapilina, O. N., Sozinova, L. F., & Kakimzhanova, A. A. (2015). Study of the enzymatic activity of pathogenic strains of the fungus Drechslera tritici-repentis. Experimental Biology, 60(2), 349–351. Retrieved from https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/969

Most read articles by the same author(s)