ВЛИЯНИЕ ПРАЙМИНГА НА АКТИВНОСТЬ АНТИОКСИДАНТНЫХ ФЕРМЕНТОВ (СУПЕРОКСИДДИСМУТАЗА И ПЕРОКСИДАЗА) КУКУРУЗЫ С ПРИЗНАКОМ ЦМС ПРИ РАЗЛИЧНОМ ЗАСОЛЕНИИ

Authors

  • С. Б. Оразова Казахский национальный университет им. аль-Фараби
  • К. К. Богуспаев Казахский национальный университет им. аль-Фараби
  • А. Т. Иващенко Казахский национальный университет им. аль-Фараби
  • А. К. Бисенбаев Казахский национальный университет им. аль-Фараби
        127 79

Keywords:

concentration NaCl., biologically active,

Abstract

It was studied the influence of seeds priming by biologically active preparations from biohumus on functional activity of superoxidedismutase and peroxdase in leaves and roots of 10-days sprouts of maize with the Bolivian type of the cytoplasmic male sterility, which grown up at various concentration NaCl.

References

1 Чиркова Т.В. Физиологические основы устойчивости растений. – СПб.:Изд-во СПбУ.-2002. – 244 с.

2 Веселов Д.С., Маркова И.В., Кудоярова Г.Р. Реакция растений на засоление и формирование солеустойчивости //Успехи совр. биологии.- 2007.- Т.127, №5.- С.482-493

3 Бараненко В.В. Супероксиддисмутаза в клетках растений //Цитология. 2006. Т.48. №6. С.465

4 Практикум по физиологии растений. Под редакцией Н.Н. Третьякова.-М.:ВО «Агропромиздат».-1990.-С.124-127

5 Beauchamp C., Fridovich I.R. Superoxide dismutase: improved assays and an assay applicable to acrylamide gels //Analytical Biohem.- 1977.-V.44.- P.276-287.

6 Романова Е.В. Ферменты в антиокислительной системе растений: супероксиддисмутаза //Агро 21 век.

Downloads

How to Cite

Оразова, С. Б., Богуспаев, К. К., Иващенко, А. Т., & Бисенбаев, А. К. (2009). ВЛИЯНИЕ ПРАЙМИНГА НА АКТИВНОСТЬ АНТИОКСИДАНТНЫХ ФЕРМЕНТОВ (СУПЕРОКСИДДИСМУТАЗА И ПЕРОКСИДАЗА) КУКУРУЗЫ С ПРИЗНАКОМ ЦМС ПРИ РАЗЛИЧНОМ ЗАСОЛЕНИИ. Experimental Biology, 41(2), 61–65. Retrieved from https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/621

Issue

Section

BIOTECHNOLOGY, BIOCHEMISTRY AND PLANTS PHYSIOLOGY

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 > >>