ОПРЕДЕЛЕНИЕ СПОСОБНОСТИ МОЛОЧНОКИСЛЫХ БАКТЕРИЙ ВЕРБЛЮЖЬЕГО МОЛОКА И ШУБАТА ФИКСИРОВАТЬ ИОНЫ СВИНЦА И КАДМИЯ

Authors

  • Ш. Н. Ахметсадыкова 1Казахский национальный университет им. аль-Фараби, 2CIRAD – ES, Campus International de Baillarguet, 3 UMR Qualisud, France
  • А. С. Баубекова 1Казахский национальный университет им. аль-Фараби, 2CIRAD – ES, Campus International de Baillarguet, 3 UMR Qualisud, France
  • Г. Р Райымбек 1Казахский национальный университет им. аль-Фараби, 2CIRAD – ES, Campus International de Baillarguet, 3 UMR Qualisud, France
  • Б. Ф Файе 1Казахский национальный университет им. аль-Фараби, 2CIRAD – ES, Campus International de Baillarguet, 3 UMR Qualisud, France
  • Ж. Л Луазо 1Казахский национальный университет им. аль-Фараби, 2CIRAD – ES, Campus International de Baillarguet, 3 UMR Qualisud, France
  • Г. С. Конуспаева 1Казахский национальный университет им. аль-Фараби, 2CIRAD – ES, Campus International de Baillarguet, 3 UMR Qualisud, France
        59 61

Keywords:

results lactic,

Abstract

In this article we give the results lactic acid bacteria have the ability to interact with ions of heavy metals. We used method of qualitative reaction which shows lactic acid bacteria’s ability to absorb lead and cadmium ions on. 125 strains of lactic acid bacteria isolated from camel milk and shubat were tested.

References

1 IARC, 1994. Beryllium, cadmium, mercury, and exposures in the glass manufacturing industry. IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans 58, 1–444.

2 WHO, 1995. Environmental Health Criteria 165: Inorganic Lead. World Health Organization, Geneva.

3 IARC, 2006. Inorganic and organic lead compounds. IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans 87, 1–519.

4 Satarug S., Moore M.R., 2004. Adverse health effects of chronic exposure to low-level cadmium in foodstuffs and cigarette smoke. Environmental Health Perspectives. 112: 1099–1103.

5 Meldebekova A., Konuspayeva G., Diacono E., Faye B Heavy metals and trace elements content in camel milk and shubat from Kazakhstan. Proceed. of the NATO Advanced Res. Workshop on “Impact of pollution on animal products”. B. Faye and Yu. Sinyavskiy Eds. Springer Science+Business Media B.V. - Dordrecht, The Netherlands.
2008. - P. 117-123.

Downloads

How to Cite

Ахметсадыкова, Ш. Н., Баубекова, А. С., Райымбек, Г. Р., Файе, Б. Ф., Луазо, Ж. Л., & Конуспаева, Г. С. (2015). ОПРЕДЕЛЕНИЕ СПОСОБНОСТИ МОЛОЧНОКИСЛЫХ БАКТЕРИЙ ВЕРБЛЮЖЬЕГО МОЛОКА И ШУБАТА ФИКСИРОВАТЬ ИОНЫ СВИНЦА И КАДМИЯ. Experimental Biology, 50(4), 121–124. Retrieved from https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/569

Most read articles by the same author(s)