SELECTION OF NEW CULTURES OF LACTATE MICROORGANISMS AND STUDY OF THEIR PROPERTIES
Keywords:
lactic acid bacteria, shubat, proteolytic activity, antagonistic activity, test organisms.Abstract
This article deals with the isolation of lactic mikroorganizov from different natural sources and milk products. From milk products, as well as from the rhizosphere of plants and filo was isolated and analyzed in 38 strains of lactic microorganisms. Microorganisms isolated from shubat mainly represented coccoid forms. For complex traits studied (osmotolerantnosti fermenting ability, proteolytic and antibiotic activity) selected two active strain. It was found that the strains isolated bakteriotsinpodobnye substances depressing the test microorganism growth. Two active shtammmov studied the physiological and biochemical properties and the analysis of the nucleotide sequence of genes 16S rRNA. AYU13 strain is related to mind Lactobacillus paracasei, and strain AYU19 defined as Lactobacillus casei.References
Әдебиеттер тізімі:
1. Л.Г. Стоянова, Е.А. Устюгова, А.И. Нетрусов Антимикробные метаболиты молочнокислых бактерий: разнообразие и свойства // Прикладная биохимия и микробиология, 2012, том 48, № 3. С. 269 – 275.
2. В.Г. Фрунджян, Л.Ю. Бровко, В.С. Бабунова, В.М. Карташова, Н.Н. Угарова Биолюминесцентный метод опрделения общей бактериальной обсемененности сырого молока // Прикладная биохимия и микробиология, 1999, том 35, № 3. С. 358 – 365.
3. Л.Г. Стоянова, Н.С. Егоров, Г.Б. Федорова, Г.С. Катруха, А.И. Нетрусов Сравнение свойств бактериоцинов, образуемых штаммами Lactococcus lactis разного происхождения // Прикладная биохимия и микробиология, 2007, том 43, № 6. С. 677 – 684.
4. Р.А. Шурхно, Р.Г. Гареев, А.Г. Абульханов, Ш.З. Валидов, А.М. Боронин, Р.П. Наумова Ферментация высокобелковой растительной массы с интродукцией молочнокислых бактерий // Прикладная биохимия и микробиология, 2005, том 41, № 1. С. 79 – 89.
5. Практикум по микробиологии / Под. ред. А.Н. Нетрусова. - М.: Academia. 2005. С. 448 - 597.
6. Звягинцев Д.Г. Методы почвенной микробиологии и биохимии. - М.: МГУ, 1991. - С. 59 – 75.
7. Barnett J.A., Payne R.W., Yarrow D. Yeasts: characteristics and identification. Cambridge Univer. Press, 2000. - 1139 p.
8. Определитель бактерий Берджи : В 2 т / Под ред. Дж.Хоулга, Н. Крига, П. Смита, С. Ульямса. - М.: Мир, 1997. - 305с.
8. Matthew D. Collins, Brian A. Phillips, Paolo Zanoni.Deoxyribonucleic Acid Homology Studies of Lactobacillus casei, Lactobacillus paracasei sp. nov., subsp. paracasei and subsp. tolerans, and Lactobacillus rhamnosus sp. nov., comb. nov. // International journal of systematic bacteriology, apr. 1989, p. 105-108 Vol. 39, No. 2
9. Саубенова М.Г., Пузыревская О.М., Нурумбетова Б.К. Ассоциация молочнокислых бактерии и дрожжей для сбраживания кобыльего молока // Вестник КазГУ. Серия биологическая.-2001. -№1 (13). – С. 75 – 81.
10. Шигаева М.Х., Токабасова А., Сагындыкова С.З., Касымбекова С.К. Молочнокислая микрофлора шубата Западной и Северо – Западной зон Казахстана // Ізденіс Поиск, №2, 2001, C. 3 – 45.
References
1. L.G. Stoyanova, E.A. Ustyugova, A.I. Netrusov antimicrobial metabolites of lactic acid bacteria: diversity and properties // Applied Biochemistry and Microbiology, 2012, vol 48, № 3. S. 269 - 275.
2. V.G. Frundzhyan, L.Y. Brow, V.S. Babunova, V.M. Kartashov, N.N. Ugarov Bioluminescent method properly to the total bacterial contamination of raw milk // Applied Biochemistry and Microbiology, 1999, vol 35, № 3. S. 358 - 365.
3. L.G. Stoyanov, N.S. Egorov, G.B. Fedorov, G.S. Katruha, A.I. Netrusov Comparison of bacteriocins produced strains of Lactococcus lactis different origin // Applied Biochemistry and Microbiology, 2007, Volume 43, № 6. S. 677 - 684.
4. R.A. Shurkhno, R.G. Gareyev, A.G. Abulhanov, S.Z. Walid, A.M. Boronin, R.P. Naumova Fermentation vysokobelkovoj plant mass with the introduction of lactic acid bacteria // Applied Biochemistry and Microbiology, 2005, Vol 41, № 1. S. 79 - 89.
5. Workshop on microbiology / Under. Ed. AN Netrusov. - M .: Academia. 2005, pp 448 - 597.
6. D.G. Zvyagintsev Methods of Soil Microbiology and Biochemistry. - M .: MSU, 1991. - S. 59 - 75.
7. Barnett J.A., Payne R.W., Yarrow D. Yeasts: characteristics and identification. Cambridge Univer. Press, 2000. - 1139 p.
8. The determinant of bacteria Burgi: 2 v / Ed. Dzh.Houlga, N. Krieg, P. Smith, S. Ulyamsa. - M .: Mir, 1997. - 305c.
8. Matthew D. Collins, Brian A. Phillips, Paolo Zanoni. Deoxyribonucleic Acid Homology Studies of Lactobacillus casei, Lactobacillus paracasei sp. nov., subsp. paracasei and subsp. tolerans, and Lactobacillus rhamnosus sp. nov., comb. nov. // International journal of systematic bacteriology, apr. 1989, p. 105-108 Vol. 39, No. 2
9. Saubenova M.G., Puzyrevsky O.M., Nurumbetova B.K. Association of lactic acid bacteria and yeast for fermentation of mare's milk // Vestnik KSU. Series biologicheskaya.-2001. -№1 (13). - S. 75 - 81.
10. Shigaeva M.КH., Tokabasova A. Sagyndykova S.Z., S.K. Kasymbekova Lactic microflora shubat West and North - Western regions of Kazakhstan // Іzdenіs search, №2, 2001, C. 3 - 45.
1. Л.Г. Стоянова, Е.А. Устюгова, А.И. Нетрусов Антимикробные метаболиты молочнокислых бактерий: разнообразие и свойства // Прикладная биохимия и микробиология, 2012, том 48, № 3. С. 269 – 275.
2. В.Г. Фрунджян, Л.Ю. Бровко, В.С. Бабунова, В.М. Карташова, Н.Н. Угарова Биолюминесцентный метод опрделения общей бактериальной обсемененности сырого молока // Прикладная биохимия и микробиология, 1999, том 35, № 3. С. 358 – 365.
3. Л.Г. Стоянова, Н.С. Егоров, Г.Б. Федорова, Г.С. Катруха, А.И. Нетрусов Сравнение свойств бактериоцинов, образуемых штаммами Lactococcus lactis разного происхождения // Прикладная биохимия и микробиология, 2007, том 43, № 6. С. 677 – 684.
4. Р.А. Шурхно, Р.Г. Гареев, А.Г. Абульханов, Ш.З. Валидов, А.М. Боронин, Р.П. Наумова Ферментация высокобелковой растительной массы с интродукцией молочнокислых бактерий // Прикладная биохимия и микробиология, 2005, том 41, № 1. С. 79 – 89.
5. Практикум по микробиологии / Под. ред. А.Н. Нетрусова. - М.: Academia. 2005. С. 448 - 597.
6. Звягинцев Д.Г. Методы почвенной микробиологии и биохимии. - М.: МГУ, 1991. - С. 59 – 75.
7. Barnett J.A., Payne R.W., Yarrow D. Yeasts: characteristics and identification. Cambridge Univer. Press, 2000. - 1139 p.
8. Определитель бактерий Берджи : В 2 т / Под ред. Дж.Хоулга, Н. Крига, П. Смита, С. Ульямса. - М.: Мир, 1997. - 305с.
8. Matthew D. Collins, Brian A. Phillips, Paolo Zanoni.Deoxyribonucleic Acid Homology Studies of Lactobacillus casei, Lactobacillus paracasei sp. nov., subsp. paracasei and subsp. tolerans, and Lactobacillus rhamnosus sp. nov., comb. nov. // International journal of systematic bacteriology, apr. 1989, p. 105-108 Vol. 39, No. 2
9. Саубенова М.Г., Пузыревская О.М., Нурумбетова Б.К. Ассоциация молочнокислых бактерии и дрожжей для сбраживания кобыльего молока // Вестник КазГУ. Серия биологическая.-2001. -№1 (13). – С. 75 – 81.
10. Шигаева М.Х., Токабасова А., Сагындыкова С.З., Касымбекова С.К. Молочнокислая микрофлора шубата Западной и Северо – Западной зон Казахстана // Ізденіс Поиск, №2, 2001, C. 3 – 45.
References
1. L.G. Stoyanova, E.A. Ustyugova, A.I. Netrusov antimicrobial metabolites of lactic acid bacteria: diversity and properties // Applied Biochemistry and Microbiology, 2012, vol 48, № 3. S. 269 - 275.
2. V.G. Frundzhyan, L.Y. Brow, V.S. Babunova, V.M. Kartashov, N.N. Ugarov Bioluminescent method properly to the total bacterial contamination of raw milk // Applied Biochemistry and Microbiology, 1999, vol 35, № 3. S. 358 - 365.
3. L.G. Stoyanov, N.S. Egorov, G.B. Fedorov, G.S. Katruha, A.I. Netrusov Comparison of bacteriocins produced strains of Lactococcus lactis different origin // Applied Biochemistry and Microbiology, 2007, Volume 43, № 6. S. 677 - 684.
4. R.A. Shurkhno, R.G. Gareyev, A.G. Abulhanov, S.Z. Walid, A.M. Boronin, R.P. Naumova Fermentation vysokobelkovoj plant mass with the introduction of lactic acid bacteria // Applied Biochemistry and Microbiology, 2005, Vol 41, № 1. S. 79 - 89.
5. Workshop on microbiology / Under. Ed. AN Netrusov. - M .: Academia. 2005, pp 448 - 597.
6. D.G. Zvyagintsev Methods of Soil Microbiology and Biochemistry. - M .: MSU, 1991. - S. 59 - 75.
7. Barnett J.A., Payne R.W., Yarrow D. Yeasts: characteristics and identification. Cambridge Univer. Press, 2000. - 1139 p.
8. The determinant of bacteria Burgi: 2 v / Ed. Dzh.Houlga, N. Krieg, P. Smith, S. Ulyamsa. - M .: Mir, 1997. - 305c.
8. Matthew D. Collins, Brian A. Phillips, Paolo Zanoni. Deoxyribonucleic Acid Homology Studies of Lactobacillus casei, Lactobacillus paracasei sp. nov., subsp. paracasei and subsp. tolerans, and Lactobacillus rhamnosus sp. nov., comb. nov. // International journal of systematic bacteriology, apr. 1989, p. 105-108 Vol. 39, No. 2
9. Saubenova M.G., Puzyrevsky O.M., Nurumbetova B.K. Association of lactic acid bacteria and yeast for fermentation of mare's milk // Vestnik KSU. Series biologicheskaya.-2001. -№1 (13). - S. 75 - 81.
10. Shigaeva M.КH., Tokabasova A. Sagyndykova S.Z., S.K. Kasymbekova Lactic microflora shubat West and North - Western regions of Kazakhstan // Іzdenіs search, №2, 2001, C. 3 - 45.
Downloads
How to Cite
Abdrahmanova А. K., Berzhanova, R. Z., Mukasheva, T. D., & Sartaeva А. А. (2016). SELECTION OF NEW CULTURES OF LACTATE MICROORGANISMS AND STUDY OF THEIR PROPERTIES. Experimental Biology, 64(2), 120–125. Retrieved from https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/1072
Issue
Section
MICROBIOLOGY