СҮТҚЫШҚЫЛДЫ МИКРООРГАНИЗМДЕРДІҢ ЖАҢА ДАҚЫЛДАРЫН БӨЛІП АЛУ ЖӘНЕ ҚАСИЕТТЕРІН ЗЕРТТЕУ
Кілттік сөздер:
сүт қышқылды бактериялар, шұбат, протеолиттік белсенділік, антагонистік белсенділік, тест организмдер, молочнокислые бактерии, шубат, протеолитическая активность, антагонистическая активность, тест организмы.Аннотация
Осы мақалада сүт қышқылды микроорганизмдерді түрлі табиғи қайнар көздерінен және сүт қышқыл өнімдерінен бөлінетіні арналған. Сүт қышқылды өнімдерден сонымен қатар, жемдік дақылдардың фило және ризосферасынан бөлініп алынған 38 сүт қышқылды микроорганизмдер штамдарына анализ жүргізілді. Шұбат өнімінен алынған организмнің көп бөлігін кокк тәріздес микроорганизмдер құрастырған. Зерттелген қасиеттерінің кешені бойынша (осмотолеранттылық, ферменттеуші қабілеттілігі, протеолитикалық және антибиотикалық белсенділігі бойынша) екі перспективті штамм іріктеліп алынды. Зерттей келе штаммдар тест микроорганизмдердің өсу қарқынын тежейтін заттардың құрамында бактериоциндердің болатынын білдіреді. Екі белсенді штаммдардың физиолого-биохимиялық қасиеттері зерттелді және 16S rRNA генінің нуклеотидтік тізбегінің салыстырмалы анализі жүргізілді. АЮ13 штамы Lactobacillus paracasei түріне жатқызылды, ал АЮ19 штамы Lactobacillus casei ретінде анықталды. Данная статья посвящена выделению молочнокислых микроорганизов из различных природных источников и молочнокислых продуктов. Из молочнокислых продуктов, а также из фило и ризосферы растений было выделено и проанализировано 38 штаммов молочнокислых микроорганизмов. Микроорганизмы, выделенные из шубата в основном представлены кокковыми формами. По комплексу изученных признаков (осмотолерантности, ферментирующей способности, протеолитической и антибиотической активности) отобрано два активных штамма. Было обнаружено, что штаммы выделяли бактериоцинподобные вещества, угнетающие рост тест микроорганизмов. У двух активных штаммов изучены физиолого-биохимические свойства и проведен анализ генов нуклеотидной последовательности 16S rRNA. Штамм АЮ13 отнесен к виду Lactobacillus paracasei, а штамм АЮ19 определен как Lactobacillus casei. This article deals with the isolation of lactic mikroorganizov from different natural sources and milk products. From milk products, as well as from the rhizosphere of plants and filo was isolated and analyzed in 38 strains of lactic microorganisms. Microorganisms isolated from shubat mainly represented coccoid forms. For complex traits studied (osmotolerantnosti fermenting ability, proteolytic and antibiotic activity) selected two active strain. It was found that the strains isolated bakteriotsinpodobnye substances depressing the test microorganism growth. Two active shtammmov studied the physiological and biochemical properties and the analysis of the nucleotide sequence of genes 16S rRNA. AYU13 strain is related to mind Lactobacillus paracasei, and strain AYU19 defined as Lactobacillus casei.Библиографиялық сілтемелер
Әдебиеттер тізімі:
1. Л.Г. Стоянова, Е.А. Устюгова, А.И. Нетрусов Антимикробные метаболиты молочнокислых бактерий: разнообразие и свойства // Прикладная биохимия и микробиология, 2012, том 48, № 3. С. 269 – 275.
2. В.Г. Фрунджян, Л.Ю. Бровко, В.С. Бабунова, В.М. Карташова, Н.Н. Угарова Биолюминесцентный метод опрделения общей бактериальной обсемененности сырого молока // Прикладная биохимия и микробиология, 1999, том 35, № 3. С. 358 – 365.
3. Л.Г. Стоянова, Н.С. Егоров, Г.Б. Федорова, Г.С. Катруха, А.И. Нетрусов Сравнение свойств бактериоцинов, образуемых штаммами Lactococcus lactis разного происхождения // Прикладная биохимия и микробиология, 2007, том 43, № 6. С. 677 – 684.
4. Р.А. Шурхно, Р.Г. Гареев, А.Г. Абульханов, Ш.З. Валидов, А.М. Боронин, Р.П. Наумова Ферментация высокобелковой растительной массы с интродукцией молочнокислых бактерий // Прикладная биохимия и микробиология, 2005, том 41, № 1. С. 79 – 89.
5. Практикум по микробиологии / Под. ред. А.Н. Нетрусова. - М.: Academia. 2005. С. 448 - 597.
6. Звягинцев Д.Г. Методы почвенной микробиологии и биохимии. - М.: МГУ, 1991. - С. 59 – 75.
7. Barnett J.A., Payne R.W., Yarrow D. Yeasts: characteristics and identification. Cambridge Univer. Press, 2000. - 1139 p.
8. Определитель бактерий Берджи : В 2 т / Под ред. Дж.Хоулга, Н. Крига, П. Смита, С. Ульямса. - М.: Мир, 1997. - 305с.
8. Matthew D. Collins, Brian A. Phillips, Paolo Zanoni.Deoxyribonucleic Acid Homology Studies of Lactobacillus casei, Lactobacillus paracasei sp. nov., subsp. paracasei and subsp. tolerans, and Lactobacillus rhamnosus sp. nov., comb. nov. // International journal of systematic bacteriology, apr. 1989, p. 105-108 Vol. 39, No. 2
9. Саубенова М.Г., Пузыревская О.М., Нурумбетова Б.К. Ассоциация молочнокислых бактерии и дрожжей для сбраживания кобыльего молока // Вестник КазГУ. Серия биологическая.-2001. -№1 (13). – С. 75 – 81.
10. Шигаева М.Х., Токабасова А., Сагындыкова С.З., Касымбекова С.К. Молочнокислая микрофлора шубата Западной и Северо – Западной зон Казахстана // Ізденіс Поиск, №2, 2001, C. 3 – 45.
References
1. L.G. Stoyanova, E.A. Ustyugova, A.I. Netrusov antimicrobial metabolites of lactic acid bacteria: diversity and properties // Applied Biochemistry and Microbiology, 2012, vol 48, № 3. S. 269 - 275.
2. V.G. Frundzhyan, L.Y. Brow, V.S. Babunova, V.M. Kartashov, N.N. Ugarov Bioluminescent method properly to the total bacterial contamination of raw milk // Applied Biochemistry and Microbiology, 1999, vol 35, № 3. S. 358 - 365.
3. L.G. Stoyanov, N.S. Egorov, G.B. Fedorov, G.S. Katruha, A.I. Netrusov Comparison of bacteriocins produced strains of Lactococcus lactis different origin // Applied Biochemistry and Microbiology, 2007, Volume 43, № 6. S. 677 - 684.
4. R.A. Shurkhno, R.G. Gareyev, A.G. Abulhanov, S.Z. Walid, A.M. Boronin, R.P. Naumova Fermentation vysokobelkovoj plant mass with the introduction of lactic acid bacteria // Applied Biochemistry and Microbiology, 2005, Vol 41, № 1. S. 79 - 89.
5. Workshop on microbiology / Under. Ed. AN Netrusov. - M .: Academia. 2005, pp 448 - 597.
6. D.G. Zvyagintsev Methods of Soil Microbiology and Biochemistry. - M .: MSU, 1991. - S. 59 - 75.
7. Barnett J.A., Payne R.W., Yarrow D. Yeasts: characteristics and identification. Cambridge Univer. Press, 2000. - 1139 p.
8. The determinant of bacteria Burgi: 2 v / Ed. Dzh.Houlga, N. Krieg, P. Smith, S. Ulyamsa. - M .: Mir, 1997. - 305c.
8. Matthew D. Collins, Brian A. Phillips, Paolo Zanoni. Deoxyribonucleic Acid Homology Studies of Lactobacillus casei, Lactobacillus paracasei sp. nov., subsp. paracasei and subsp. tolerans, and Lactobacillus rhamnosus sp. nov., comb. nov. // International journal of systematic bacteriology, apr. 1989, p. 105-108 Vol. 39, No. 2
9. Saubenova M.G., Puzyrevsky O.M., Nurumbetova B.K. Association of lactic acid bacteria and yeast for fermentation of mare's milk // Vestnik KSU. Series biologicheskaya.-2001. -№1 (13). - S. 75 - 81.
10. Shigaeva M.КH., Tokabasova A. Sagyndykova S.Z., S.K. Kasymbekova Lactic microflora shubat West and North - Western regions of Kazakhstan // Іzdenіs search, №2, 2001, C. 3 - 45.
1. Л.Г. Стоянова, Е.А. Устюгова, А.И. Нетрусов Антимикробные метаболиты молочнокислых бактерий: разнообразие и свойства // Прикладная биохимия и микробиология, 2012, том 48, № 3. С. 269 – 275.
2. В.Г. Фрунджян, Л.Ю. Бровко, В.С. Бабунова, В.М. Карташова, Н.Н. Угарова Биолюминесцентный метод опрделения общей бактериальной обсемененности сырого молока // Прикладная биохимия и микробиология, 1999, том 35, № 3. С. 358 – 365.
3. Л.Г. Стоянова, Н.С. Егоров, Г.Б. Федорова, Г.С. Катруха, А.И. Нетрусов Сравнение свойств бактериоцинов, образуемых штаммами Lactococcus lactis разного происхождения // Прикладная биохимия и микробиология, 2007, том 43, № 6. С. 677 – 684.
4. Р.А. Шурхно, Р.Г. Гареев, А.Г. Абульханов, Ш.З. Валидов, А.М. Боронин, Р.П. Наумова Ферментация высокобелковой растительной массы с интродукцией молочнокислых бактерий // Прикладная биохимия и микробиология, 2005, том 41, № 1. С. 79 – 89.
5. Практикум по микробиологии / Под. ред. А.Н. Нетрусова. - М.: Academia. 2005. С. 448 - 597.
6. Звягинцев Д.Г. Методы почвенной микробиологии и биохимии. - М.: МГУ, 1991. - С. 59 – 75.
7. Barnett J.A., Payne R.W., Yarrow D. Yeasts: characteristics and identification. Cambridge Univer. Press, 2000. - 1139 p.
8. Определитель бактерий Берджи : В 2 т / Под ред. Дж.Хоулга, Н. Крига, П. Смита, С. Ульямса. - М.: Мир, 1997. - 305с.
8. Matthew D. Collins, Brian A. Phillips, Paolo Zanoni.Deoxyribonucleic Acid Homology Studies of Lactobacillus casei, Lactobacillus paracasei sp. nov., subsp. paracasei and subsp. tolerans, and Lactobacillus rhamnosus sp. nov., comb. nov. // International journal of systematic bacteriology, apr. 1989, p. 105-108 Vol. 39, No. 2
9. Саубенова М.Г., Пузыревская О.М., Нурумбетова Б.К. Ассоциация молочнокислых бактерии и дрожжей для сбраживания кобыльего молока // Вестник КазГУ. Серия биологическая.-2001. -№1 (13). – С. 75 – 81.
10. Шигаева М.Х., Токабасова А., Сагындыкова С.З., Касымбекова С.К. Молочнокислая микрофлора шубата Западной и Северо – Западной зон Казахстана // Ізденіс Поиск, №2, 2001, C. 3 – 45.
References
1. L.G. Stoyanova, E.A. Ustyugova, A.I. Netrusov antimicrobial metabolites of lactic acid bacteria: diversity and properties // Applied Biochemistry and Microbiology, 2012, vol 48, № 3. S. 269 - 275.
2. V.G. Frundzhyan, L.Y. Brow, V.S. Babunova, V.M. Kartashov, N.N. Ugarov Bioluminescent method properly to the total bacterial contamination of raw milk // Applied Biochemistry and Microbiology, 1999, vol 35, № 3. S. 358 - 365.
3. L.G. Stoyanov, N.S. Egorov, G.B. Fedorov, G.S. Katruha, A.I. Netrusov Comparison of bacteriocins produced strains of Lactococcus lactis different origin // Applied Biochemistry and Microbiology, 2007, Volume 43, № 6. S. 677 - 684.
4. R.A. Shurkhno, R.G. Gareyev, A.G. Abulhanov, S.Z. Walid, A.M. Boronin, R.P. Naumova Fermentation vysokobelkovoj plant mass with the introduction of lactic acid bacteria // Applied Biochemistry and Microbiology, 2005, Vol 41, № 1. S. 79 - 89.
5. Workshop on microbiology / Under. Ed. AN Netrusov. - M .: Academia. 2005, pp 448 - 597.
6. D.G. Zvyagintsev Methods of Soil Microbiology and Biochemistry. - M .: MSU, 1991. - S. 59 - 75.
7. Barnett J.A., Payne R.W., Yarrow D. Yeasts: characteristics and identification. Cambridge Univer. Press, 2000. - 1139 p.
8. The determinant of bacteria Burgi: 2 v / Ed. Dzh.Houlga, N. Krieg, P. Smith, S. Ulyamsa. - M .: Mir, 1997. - 305c.
8. Matthew D. Collins, Brian A. Phillips, Paolo Zanoni. Deoxyribonucleic Acid Homology Studies of Lactobacillus casei, Lactobacillus paracasei sp. nov., subsp. paracasei and subsp. tolerans, and Lactobacillus rhamnosus sp. nov., comb. nov. // International journal of systematic bacteriology, apr. 1989, p. 105-108 Vol. 39, No. 2
9. Saubenova M.G., Puzyrevsky O.M., Nurumbetova B.K. Association of lactic acid bacteria and yeast for fermentation of mare's milk // Vestnik KSU. Series biologicheskaya.-2001. -№1 (13). - S. 75 - 81.
10. Shigaeva M.КH., Tokabasova A. Sagyndykova S.Z., S.K. Kasymbekova Lactic microflora shubat West and North - Western regions of Kazakhstan // Іzdenіs search, №2, 2001, C. 3 - 45.
Жүктелулер
Как цитировать
Abdrahmanova А. K., Berzhanova, R. Z., Mukasheva, T. D., & Sartaeva А. А. (2016). СҮТҚЫШҚЫЛДЫ МИКРООРГАНИЗМДЕРДІҢ ЖАҢА ДАҚЫЛДАРЫН БӨЛІП АЛУ ЖӘНЕ ҚАСИЕТТЕРІН ЗЕРТТЕУ. ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 64(2), 120–125. вилучено із https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/1072
Шығарылым
Бөлім
МИКРОБИОЛОГИЯ