ПРОБИОТИКТЕРДІҢ ЖАСАНДЫ АСҚАЗАН-ІШЕК ЖАҒДАЙЛАРЫНДА ТІРШІЛІГІН ЖӘНЕ АДГЕЗИВТІК ҚАСИЕТТЕРІН IN VITRO БАҒАЛАУ
DOI:
https://doi.org/10.26577/bb.2024.v100.i3.04Кілттік сөздер:
пробиотиктер, төзімділік, адгезия, жасанды асқазан шырыны, жасанды ішек шырыныАннотация
Бұл зерттеу төрт штамм сүт қышқылды бактериялардың (СКБ) — Lactobacillus fermentum 30, Lactobacillus cellobiosus 36, Lacticaseibacillus paracasei 36/1 және Lacticaseibacillus paracasei 30/1 — және олардың ассоциацияларының функционалдық қасиеттерін бағалауға бағытталған. Қышқылға және өтке төзімділік, ферменттерге тұрақтылық және адгезивтік қабілеттері in vitro әдістерін қолдану арқылы зерттелді. Осы СКБ штаммдарының және олардың ассоциацияларының өміршеңдігі имитацияланған асқазан шырыны (ИАШ) және имитацияланған ішек шырыны (ИІШ) жағдайларында зерттелді. ИАШ-да L. fermentum 30 + L. cellobiosus 36 ассоциациясы жеке штаммдарға қарағанда жоғары өміршеңдік деңгейін көрсетіп, 2 сағаттық инкубациядан кейін шамамен 75% өміршеңдігін сақтады. L. paracasei 30/1 + L. paracasei 36/1 ассоциациясы да ИАШ-да өміршеңдіктің жақсартылған көрсеткіштерін көрсетіп, шамамен 80% өміршеңдігін сақтады. ИІШ-да екі ассоциация да жеке штаммдарға қарағанда жоғары өміршеңдік көрсетті: L. fermentum 30 + L. cellobiosus 36 және L. paracasei 30/1 + L. paracasei 36/1 тиісінше шамамен 70% және 75% өміршеңдігін сақтады. Осы СКБ штаммдарының және олардың ассоциацияларының адгезивтік қабілеттері адамның эритроциттерін қолдану арқылы бағаланды. Барлық штаммдар жоғары адгезивтік белсенділікті көрсетті, әсіресе L. paracasei 36/1 + L. paracasei 30/1 айқын көрінетін адгезия индексімен басқа нұсқалармен салыстырғанда айтарлықтай жоғары көрсеткіштер көрсетті. Бұл нәтижелер СКБ штаммдарының және олардың ассоциацияларының асқазан-ішек жолын имитациялау жағдайларында тұрақтылығы мен адгезивтік қасиеттерін атап көрсетеді. Олар ішек денсаулығын қолдау және асқазан-ішек ауруларымен күресуде олардың әлеуетті қолданылуын зерттеу үшін қосымша зерттеулер қажет.