Selection of perspective Kazakhstan glutinous lines for rice breeding
Keywords:
amylose and glutinous rice, hybridization, amylose, perspective lines.Abstract
In the State Register of selection achievements of the republic made only amylose rice varieties. Creating domestic glutinous rice for children and dietary nutrition is an important issue. For creating the first local glutinous rice varieties Kazakhstan low amylose content (glutinous) hybrids of different generations were obtained by using conventional breeding method (pneumo-castration and TVEL method of pollination).In greenhouse conditions at IPBB was received 2 generations of rice per year. Polygenic traits "amylose content" stabilized only F6-F7 generations. As a result, a comprehensive assessment by biochemical parameters and economically valuable traits isolated and characterized perspective glutinous hybrids F3-5 generation whose amylose content ranges from 2.4 to 15.6%.Most perspective for the creation of domestic glutinous varieties considered low amylose awnless variety group: var. minantica Gust, var. affnis Koern, var. fulva Piac, var. brunneo-punctata Gust, var. neroapiculata Gust.References
Литература
1 Sano Y. Differential regulation of waxy gene expression in rice endosperm // Theor. Appl. Genet. -1984.-V68.- P.467-473.
2 Chaudhary R.C. Specialityrices of the world: Effect of WTO and IPR on its production trend and marketing // Food, Agriculture & Environment. - 2003. - Vol.1(2). Р. 34-41.
3Ковалев В.С., Зеленский Г.Л., Шиловский В.Н. Новые сорта, включенные в Государственный реестр селекционных достижений, допущенных к использованию // Рисоводство. - 2004 . - №2. - С.43-45.
4 Hung C.T., Wang F.F. The glycemic effect of glutinous rice dumplings in non-insulin-dependent diabetes mellitus // Jour. Formos Med Assoc. - 1993 Jun; 92 Suppl 2:S89-92.
5 Дзюба В.А. Теоретическое и прикладное растениеводство: на примере пшеницы, ячменя и риса: науч.-метод. пособие.-Краснодар, 2010. - С. 222-224.
6Juliano B.O. A simplified assay for milled rice amylose // Cereal Sci. Today. - 1971. - V. 16. - P. 334-340.
7Ляховкин А.Г. Состав и классификация риса OryzasativaL. Издательство «Сельское хозяйство», Ханой, 1994. - 37 с.
8П.И. Костылев. Методы селекции, семеноводства и сортовой агротехники риса. Ростов н/Д: «Книга», 2011. - 288 с.
9 Дзюба В.А. Генетика риса. Краснодар, 2004. - 283 с.
10 О надежности теста обратных мутаций waxy ячменя при использовании тепличного поколения//НТБ Всесоюзного селекционно-генетического института, 1971.-Вып.14.-С.18-20.
11 Абугалиева А.И. Качество зерна риса в Казахстане и идентификация генотипов по электрофоретическим спектрам оризина и оризенина / Материалы конференции Генетические ресурсы культурных растений. СПб, 2009. - С.240-243.
References
1 Sano Y. Differential regulation of waxy gene expression in rice endosperm // Theor. Appl. Genet. -1984.-V68.- P.467-473.
2 Chaudhary R.C. Specialityrices of the world: Effect of WTO and IPR on its production trend and marketing // Food, Agriculture & Environment. - 2003. - Vol.1(2). Р. 34-41.
3Kovalev V.S., Zelensky G.L., Shilovsky V.N. New plant varieties included in the national register of breeding achievements permitted for use // Rice Growing. - 2004 .- №2. - P.43-45.
4 Hung C.T., Wang F.F. The glycemic effect of glutinous rice dumplings in non-insulin-dependent diabetes mellitus // Jour. FormosMedAssoc. - 1993 Jun; 92 Suppl 2:S89-92.
5 Dzuba V.А.Theoretical and applied crop: the case of wheat, barley and rice: scientific method. allowance.-Krasnodar, 2010. - P. 222-224.
6Juliano B.O. A simplified assay for milled rice amylose // Cereal Sci. Today. - 1971. - V. 16. - P. 334-340.
7Lyakhovkin A.G. Composition and classification of rice Oryza sativa L. Publisher "Agriculture", Hanoi, 1994.- P 37.
8Kostylev P.I. Methods of breeding, seed production and quality agrotechnics rice. Rostov N / A Publisher "KNIGA", 2011.- P 288.
9Dzuba V.А. Rice genetics. Кrasnodar, 2004. - 283 p.
10 On the reliability of the test back mutations waxy barley using greenhouse generation // STB-All Union Institute of Breeding, 1971.-Vol.14.-P.18-20.
1 Sano Y. Differential regulation of waxy gene expression in rice endosperm // Theor. Appl. Genet. -1984.-V68.- P.467-473.
2 Chaudhary R.C. Specialityrices of the world: Effect of WTO and IPR on its production trend and marketing // Food, Agriculture & Environment. - 2003. - Vol.1(2). Р. 34-41.
3Ковалев В.С., Зеленский Г.Л., Шиловский В.Н. Новые сорта, включенные в Государственный реестр селекционных достижений, допущенных к использованию // Рисоводство. - 2004 . - №2. - С.43-45.
4 Hung C.T., Wang F.F. The glycemic effect of glutinous rice dumplings in non-insulin-dependent diabetes mellitus // Jour. Formos Med Assoc. - 1993 Jun; 92 Suppl 2:S89-92.
5 Дзюба В.А. Теоретическое и прикладное растениеводство: на примере пшеницы, ячменя и риса: науч.-метод. пособие.-Краснодар, 2010. - С. 222-224.
6Juliano B.O. A simplified assay for milled rice amylose // Cereal Sci. Today. - 1971. - V. 16. - P. 334-340.
7Ляховкин А.Г. Состав и классификация риса OryzasativaL. Издательство «Сельское хозяйство», Ханой, 1994. - 37 с.
8П.И. Костылев. Методы селекции, семеноводства и сортовой агротехники риса. Ростов н/Д: «Книга», 2011. - 288 с.
9 Дзюба В.А. Генетика риса. Краснодар, 2004. - 283 с.
10 О надежности теста обратных мутаций waxy ячменя при использовании тепличного поколения//НТБ Всесоюзного селекционно-генетического института, 1971.-Вып.14.-С.18-20.
11 Абугалиева А.И. Качество зерна риса в Казахстане и идентификация генотипов по электрофоретическим спектрам оризина и оризенина / Материалы конференции Генетические ресурсы культурных растений. СПб, 2009. - С.240-243.
References
1 Sano Y. Differential regulation of waxy gene expression in rice endosperm // Theor. Appl. Genet. -1984.-V68.- P.467-473.
2 Chaudhary R.C. Specialityrices of the world: Effect of WTO and IPR on its production trend and marketing // Food, Agriculture & Environment. - 2003. - Vol.1(2). Р. 34-41.
3Kovalev V.S., Zelensky G.L., Shilovsky V.N. New plant varieties included in the national register of breeding achievements permitted for use // Rice Growing. - 2004 .- №2. - P.43-45.
4 Hung C.T., Wang F.F. The glycemic effect of glutinous rice dumplings in non-insulin-dependent diabetes mellitus // Jour. FormosMedAssoc. - 1993 Jun; 92 Suppl 2:S89-92.
5 Dzuba V.А.Theoretical and applied crop: the case of wheat, barley and rice: scientific method. allowance.-Krasnodar, 2010. - P. 222-224.
6Juliano B.O. A simplified assay for milled rice amylose // Cereal Sci. Today. - 1971. - V. 16. - P. 334-340.
7Lyakhovkin A.G. Composition and classification of rice Oryza sativa L. Publisher "Agriculture", Hanoi, 1994.- P 37.
8Kostylev P.I. Methods of breeding, seed production and quality agrotechnics rice. Rostov N / A Publisher "KNIGA", 2011.- P 288.
9Dzuba V.А. Rice genetics. Кrasnodar, 2004. - 283 p.
10 On the reliability of the test back mutations waxy barley using greenhouse generation // STB-All Union Institute of Breeding, 1971.-Vol.14.-P.18-20.
Downloads
How to Cite
Ussenbekov, B. N., Zelensky, G. L., Sartbaeva, I. A., Rysbekova, A. B., Kazkeev, D. T., Zhanbyrbaev, E. A., Moshan, B. I., Kozhakulova, A. N., & Tilegen, D. A. (2016). Selection of perspective Kazakhstan glutinous lines for rice breeding. Experimental Biology, 63(1), 159–163. Retrieved from https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/1021
Issue
Section
Experimental biology. Biological bases of genofonds and the development of scientific research in the field of plant