Effect of vegetable supplements on the antagonistic activity of lactic acid microorganisms of association KG.

Авторлар

  • T. V. Kuznetsova РГП «Институт микробиологии и вирусологии» КН МОН РК, г. Алматы, Казахстан
  • M. G. Saubenova РГП «Институт микробиологии и вирусологии» КН МОН РК, г. Алматы,
  • А. Е. Khalymbetova РГП «Институт микробиологии и вирусологии» КН МОН РК, г. Алматы,
  • М. М. Shormanova РГП «Институт микробиологии и вирусологии» КН МОН РК, г. Алматы,
  • А. А. Aitzhanova РГП «Институт микробиологии и вирусологии» КН МОН РК, г. Алматы
  • М. Е. Elubaeva РГП «Институт микробиологии и вирусологии» КН МОН РК, г. Алматы
  • B. А. Kulnazarov РГП «Институт микробиологии и вирусологии» КН МОН РК, г. Алматы
        58 36

Кілттік сөздер:

antagonistic activity, vegetable supplements, lactic acid bacteria, yeast of lactose fermenting,

Аннотация

It was observed the influence of vegetable supplements on the antagonistic activity of the association KG. It was shown that the antagonistic activity of the association KG against fungi the most strongly increased supplements seeds of such cultures as chickpeas, oats and lentils. Antagonism against yeast of the genus Candida increased with the addition of mung bean and chickpea. The antibacterial activity increased with the addition of beans and wheat.

Библиографиялық сілтемелер

1 Шарманов Т.Ш. Мировое здравоохранение до и после великой Алма-Атинской конференции. – Алматы,
2003. - 232 с.
2 Кравченко Л.В., Тутельян В.А. Биобезопасность. Микотоксины – природные контаминанты пищи // Вопро-
сы питания. - 2005. - №3. - С. 3-13.
3 Бондаренко В.М. Роль условно-патогенных бактерий кишечника в полиорганной патологии человека. М:
ООО «Триада», 2007. - 63 с.
4 Fungal allergy and pathogenecity / Eds. Breitenbach M. et al. Basel. Freiburg. Paris.London. N.Y. Karger, 2002. -
310 p.
5 Каламкарова Л.И., Багрянцева О.В., Билялова К.И. Микробный пейзаж толстого кишечника детей и взрос-
лых при различных патологиях // Известия МОН РК, НАН РК. Сер. биол.и мед. - 2002. - №2. - С. 43-51.
6 Билялова К.И., Машкеев А.К., Каламкарова Л.И. Особенности микробиоценоза детей в норме и в патологии.– Алматы, 2002. - 114 с.
7 Катлинский А.В., Сазыкин Ю.О., Бибикова М.В., Орехов С.Н. Антифунгальные агенты. Новые предпосылки их создания и новые трудности // Антибиотики и химиотерапия. - 2003. - Т. 4. - №9. - С. 20-27.
8 Марфенина О.Е., Кулько А. Б., Иванова А.Е., Согонов М.В. Микроскопические грибы во внешней среде го-
рода // Микология и фитопатология. - 2002. - Т. 36. – Вып. 5. - С. 22-32.
9 Shah N.P. Probiotic Bacteria: Selective Enumeration and Survival in Dairy Foods //Journal of Dairy Science. –
2000, V. 83. - Issue 4. – P. 894-907.
10 Tuohy K. M., Probert H. M., Smejkal Ch. W., Gibson G. R. Using probiotics and prebiotics to improve gut health //
Drug Discovery Today. – 2003. – V. 8. – P. 692-700.

Жүктелулер

Как цитировать

Kuznetsova, T. V., Saubenova, M. G., Khalymbetova А. Е., Shormanova М. М., Aitzhanova А. А., Elubaeva М. Е., & Kulnazarov B. А. (2015). Effect of vegetable supplements on the antagonistic activity of lactic acid microorganisms of association KG. ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 60(2), 278–281. вилучено із https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/953