Study sample spring triticale to create methods biotechnology new source material.

Authors

  • O. B. Raiser РГП «Национальный центр биотехнологии», г. Астана
  • A. ZH. Alzhanova РГП «Национальный центр биотехнологии», г. Астана
  • D. S. Tagimanova РГП «Национальный центр биотехнологии», г. Астана
  • G. I. Stefan ТОО «Научно-производственный центр им. А.И. Бараева», п. Шортанды
  • О. N. Khapilinа РГП «Национальный центр биотехнологии», г. Астана
        49 35

Keywords:

triticale, callus tissue, selection in vitro, variety, hybrid, the starting material,

Abstract

Insufficiently high plasticity in Kazakhstan cultivated varieties and triticale breeding forms associated with limited genetic diversity of the starting material. Expansion of the species diversity of winter crops is one of the necessary conditions stabilize grain production. In conventional breeding to create varieties of triticale takes an average of 10-12 years. Much of this time (5-6 years) is spent on the creation of homozygous lines. Modern cell biotechnology can reduce this period to almost 1 year. Cellular Biotechnology (selection in vitro, embryo culture, haploids in anther culture, micro propagation) is widely used in the creation of the starting material. Allows the use of biotechnology to make the selection process aimed, accelerate time to create new forms of desirable characteristics, adapted to the specific conditions of cultivation. Also for improving the efficiency of selection in vitro and in vivo, it is important to identify the early stages of the individual differences of the new source of breeding material from the forms. Keywords:

References

1 Акинина В.Н., Дьячук Т.И. Применение метода гаплоидии для ускоренного создания исходного материала в селекции озимой тритикале // Матер. Науч.-практ. конф. «Научное обеспечение АПК». -Саратов, 2011. - С.3-4.
2 Гриб С.И., Буштевич В.Н. Генофонд, методы и результаты селекции Тритикале в Беларуси // Генетичні ресурси рослин. - 2008. - №5. - С.137 - 144.
3 Сергеев А. В. Селекция, семеноводство и возделывание тритикале // Деп. в Центр информации и технико-экономических исследований АПК. - М., 1989. - 64 с.
4 Горянина Т. А. Технологические и хлебопекарные свойства зерна сортов тритикале в сравнении с озимой
пшеницей и озимой рожью // Достижения науки и техники АПК. - 2011. - № 12. - С.30 - 32.
5 Вавилов Н.И. Происхождение и география культурных растений. - Л.: Наука, 1987. - С.66-176.

Downloads

How to Cite

Raiser, O. B., Alzhanova, A. Z., Tagimanova, D. S., Stefan, G. I., & Khapilinа О. N. (2015). Study sample spring triticale to create methods biotechnology new source material. Experimental Biology, 60(2), 324–327. Retrieved from https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/963