Biochemical characterization of breeding and collection lines of winter rape seeds

Authors

  • K. M. Bulatova Казахский НИИ земледелия и растениеводства, п. Алмалыбак , Казахстан
  • G. T. Meirman Казахский НИИ земледелия и растениеводства, п. Алмалыбак , Казахстан
  • D. A. Yusaeva Казахский НИИ земледелия и растениеводства, п. Алмалыбак , Казахстан
  • I. Mazkirat Казахский НИИ земледелия и растениеводства, п. Алмалыбак , Казахстан
  • R. Zh. Saparbayev Казахский НИИ земледелия и растениеводства, п. Алмалыбак , Казахстан
  • R. S. Massonichich Shotunova Казахский НИИ земледелия и растениеводства, п. Алмалыбак , Казахстан
        66 42

Keywords:

rape, protein, oil, erucic acid, glucosinolates

Abstract

Screening of 26 samples of winter rape on content of nutritional and anti-nutritional compounds was done. Content of oil varied between 42.7 -47.1%, protein –from 3.6 to 24%, content of erucic acid in oil of analyzed set changed from 0.8 to 29.6,level of glucosinolates: from 0.6 to 2.75%.

References

1 Ермаков А.И., Арасимович В.В., Н.П. Ярош, Ю.В.Перуанский, Луковникова Г.А., Иконникова М.И.
Методы биохимического исследования растений.-Л.: Агропромиздат.-1987.-430 с.

2 Koprna R., Kolovrat O., Nerusil. Comparison of accuracy of screening methods for determination of
glucosinolate content in winter rape seed // Rosliny Oleiste.-2002.-T.23.-P267-274.

3 Низова Г.К., А.Г. Дубовская. Биохимическое изучение ярового и озимого рапса из коллекции ВИР им.
Н.И.Вавилова //Аграрная Россия.-2006.-№6.-С.37-40.

4 Wittstock U., Halkier B.A. Glucosinolate research in the Arabidopsis era// Trends Plant Sci. 2002.-.№ 7.-P.263-
270. Halkier B.A., Gershenzon J. Biology and biochemistry of glucosinolates //Ann.Rev.Plant Biol.- 2006. - №57.-P.303-333

5 Velasko P., Soengas P., Vilar M., Cartea M.E. Comparison of glucosinolate profiles in Leaf and seed tissues of
different Brassica napus Crops// J.Amer.Soc.Hort.Sci.-2008.-V.133, №4.-P.551-558.

6 Wittstock U Gershenzon J. Сonstitutive plant toxins and their role in defense against herbivores and pathogens.Curr. Opin.//Plant Biol. 2002.-№5.-P.300-307.

7 Fahey J.W., Zalcmann A.M., Talalay P. The chemical diversity and distribution of glucosinolates and
isothiocyanates among plants // Phytochemistry.-2001.-V.56.-P.5-61.

8 Rosa E.A.C. Heaney R.K., Fenwick G.R., Portas C.A.M. Glucosinolates in crop plants.//Hort.rev.(Amer.Soc.Hort. Sci.) 1997.-V.19.-99-215

9 Griffiths D.W., Birch A.N.E., Hillman J.R. Antinutritional compounds in the Brassicaceae: analysis,
biosynthesis, chemistry and dietary effects // J.Hort. Sci. Biotechnol. -1998.-V.73.-P.1-18.

Downloads

How to Cite

Bulatova, K. M., Meirman, G. T., Yusaeva, D. A., Mazkirat, I., Saparbayev, R. Z., & Massonichich Shotunova, R. S. (2015). Biochemical characterization of breeding and collection lines of winter rape seeds. Experimental Biology, 59(3/2), 183–186. Retrieved from https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/908

Issue

Section

Biological resources and sustainable development