МАГНИЙ ИОНЫМЕН БАЙЫТЫЛҒАН SPІRULІNA PLATENSІS-ТІҢ НЕГІЗІНДЕГІ БИОЛОГИЯЛЫҚ БЕЛСЕНДІ ҚОСПА

Authors

  • Э. Т. Естемесова Əль-Фараби атындағы ҚазҰУ
  • Н. Р. Акмуханова Əль-Фараби атындағы ҚазҰУ
  • Б. К. Заядан Əль-Фараби атындағы ҚазҰУ
  • Д. К. Кирбаева Əль-Фараби атындағы ҚазҰУ
        56 43

Keywords:

concentration, composition of cells,

Abstract

The effect of different concentrations of magnesium ions on the dynamics of growth of spirulina was studied. The concentration of magnesium sulfate to 0.6 g/l showed the best result in terms of biomass and growth dynamics by improving the quality of the chemical composition of cells.

References

1. Мельников С.С. Хлорелла: Физиологически активные вещества и их использование / С.С. Мельников, Е.Е. Мананкина - Минск: Наука тэхніка, 1991. 79 с.

2. Заядан Б.К. Фототрофты микоорганизмдер биотехнологиясы. Монография. Павлодар. 2010ж. 432б

3. Панкратова, Е.М. Результаты и перспективы использования цианобактерий в биотехнологии // Всеросс. cимпозиум «Биотехнология микробов» (с международным участием), посвящённый 120-летию со дня рождения академика В.Н.
Шапошникова. – М.: МАКС Пресс, 2004. – С. 71.

4. Қасенова Д.М., Заядан Б.К. Көк жасыл балдыр Spirulina platensis-ті мал шаруашылығындағы қалдықсыз технологияға пайдалану мүмкіндіктері // Актуальные вопросы современной биологии и биотехнологии. Материалы 54-й Республиканской научной конференции, Алматы, 2000, С.89-91

Downloads

How to Cite

Естемесова, Э. Т., Акмуханова, Н. Р., Заядан, Б. К., & Кирбаева, Д. К. (2015). МАГНИЙ ИОНЫМЕН БАЙЫТЫЛҒАН SPІRULІNA PLATENSІS-ТІҢ НЕГІЗІНДЕГІ БИОЛОГИЯЛЫҚ БЕЛСЕНДІ ҚОСПА. Experimental Biology, 48(2), 123–126. Retrieved from https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/801

Most read articles by the same author(s)