ВЛИЯНИЕ УСЛОВИЙ ХРАНЕНИЯ НА ЖИЗНЕСПОСОБНОСТЬ ПОПУЛЯЦИИ АКТИНОМИЦЕТОВ-ПРОДУЦЕНТОВ АНТИБИОТИКОВ

Authors

  • Г. С. Махмудова Институт микробиологии и вирусологии, г. Алматы
  • А. К. Джобулаева Институт микробиологии и вирусологии, г. Алматы
        47 27

Keywords:

roseofungin, мorphological variability,

Abstract

It was established that keeping roseofungin like type antibiotic producer Streptomyces roseoflavus Arai 23/791 and producer of a fooder preparation S. antibioticus 25/779 in liophylized state changes population structure. Types of colonies, varying on viability, сultural-morphological attributes and biosynthetic activity are revealed. Morphological variability of depends on composition of nutritional media.

References

Кузнецова В.Д. Гомологические ряды наследственной изменчивости//Антибиотики. - 1993. - №7. - С.579.

2. Кузнецова В.Д., Сабиров с., Филиппова С.Н. Изучение популяционного состава Actinomyces tumemacerans, Actinomyces albus var.fungatus // Микробиология. - 1990. - Т. 67. - 6. - С. 1073.

3. Орлова Р.С. Влияние некоторых методов хранения на актиномицеты-продуценты новых антибиотиков //Тр. Ин-та микробиол. и вирусол. АН КазССР. - Алма-Ата, 1994.

4. Кузнецова В.Д., Бушуева Д.Л. Влияние лиофилизации на выживаемость спор актиномицетов –продуцентов стрептомицина и микомицина //Антибиотики. - 1993. - №10. - С. 89.

5. Кулдыбаев М.М. Новый актиномицет-продуцент антибиотика для растеновдства// Вестник АН КазССР.1988.№3.С.63-69.

Downloads

How to Cite

Махмудова, Г. С., & Джобулаева, А. К. (2015). ВЛИЯНИЕ УСЛОВИЙ ХРАНЕНИЯ НА ЖИЗНЕСПОСОБНОСТЬ ПОПУЛЯЦИИ АКТИНОМИЦЕТОВ-ПРОДУЦЕНТОВ АНТИБИОТИКОВ. Experimental Biology, 48(2), 65–69. Retrieved from https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/785