КАЧЕСТВЕННЫЙ АНАЛИЗ ЛИПИДОВ МОЛОКА И ШУБАТА ВЕРБЛЮДИЦ

Authors

  • М. Х. Нармуратова Казахский национальный университет им. аль-Фараби, Алматы, Казахстан, 2 CIRAD, Campus International de Baillarguet, Монпелье, Франция 3 Алматинский технологический университет, Алматы, Казахстан
  • Г. С. Конуспаева Казахский национальный университет им. аль-Фараби, Алматы, Казахстан, 2 CIRAD, Campus International de Baillarguet, Монпелье, Франция 3 Алматинский технологический университет, Алматы, Казахстан
  • G. G. Loiseau Казахский национальный университет им. аль-Фараби, Алматы, Казахстан, 2 CIRAD, Campus International de Baillarguet, Монпелье, Франция 3 Алматинский технологический университет, Алматы, Казахстан
  • B. B. Faye Казахский национальный университет им. аль-Фараби, Алматы, Казахстан, 2 CIRAD, Campus International de Baillarguet, Монпелье, Франция 3 Алматинский технологический университет, Алматы, Казахстан
  • А. Т. Иващенко Казахский национальный университет им. аль-Фараби, Алматы, Казахстан, 2 CIRAD, Campus International de Baillarguet, Монпелье, Франция 3 Алматинский технологический университет, Алматы, Казахстан
  • А. Д. Серикбаева Казахский национальный университет им. аль-Фараби, Алматы, Казахстан, 2 CIRAD, Campus International de Baillarguet, Монпелье, Франция 3 Алматинский технологический университет, Алматы, Казахстан
  • С. Ш. Хожамуратова Казахский национальный университет им. аль-Фараби, Алматы, Казахстан, 2 CIRAD, Campus International de Baillarguet, Монпелье, Франция 3 Алматинский технологический университет, Алматы, Казахстан
  • Л. С. Ерболова Казахский национальный университет им. аль-Фараби, Алматы, Казахстан, 2 CIRAD, Campus International de Baillarguet, Монпелье, Франция 3 Алматинский технологический университет, Алматы, Казахстан

Keywords:

шубат, фосфолипы, шұбат,

Abstract

By the thin-layer chromatography on silicagel it was identified, that milk of C. bactrianus, C. dromedarius and hybrids contains phospholipids, sterols, free fatty acids and triacilglicerols. In the process of fermentation and transformation of milk into shubat there are formed the new fractions near sterols and phospholipids.

References

1. Конуспаева Г.С., Нармуратова М.Х., Серикбаева А.Д., Иващенко А.Т., и др. Сравнительное изучение физико-химических параметров молока Camelus bactrianus и Camelus dromedarius Алматинской и Атырауской областей // Вестник Павлодарского университета. Биологические науки Казахстана, Научный журнал
Павлодарского государственного педагогического института, - 2006. - №1-2, 95-104.

2. Нармуратова М.Х., Конуспаева Г.С., Мелдебекова А.А, Иващенко А.Т. Изучение физико-химического состава верблюжьего молока Южно-Казахстанской области // Вестник КазНу, сер. биологическая, 2008 г., №1, 176-178.

3. B. Faye, G. Konuspayeva, S. Messad, G. Loiseau. Discriminant milk components of Bactrian camel (Camelus bactrianus), dromedary (Camelus dromedarius) and hybrids // Journal of Dairy Science and Technology. 88 (2008), DOI: 10.1051/dst:2008008, 607-617.

4. G. Konuspayeva, B. Faye, G. Loiseau, D. Levieux. Lactoferrin and Immunoglobulin content in camel milk (C.m bactrianus, C. dromedarius and hybrids) from Kazakhstan // Journal of Dairy Sciences. 2007, 90, 38-46.

Downloads

Issue

Section

BIOTECHNOLOGY, BIOCHEMISTRY AND PLANTS PHYSIOLOGY

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>