Characteristics of growth and development of Stevia in field conditions and accumulation laws of glycosides in the leaves of plants

Authors

  • S. Sh. Asrandina Әл-Фараби атындығы Қазақ ұлттық университеті
  • Sh. Kenjebayeva Әл-Фараби атындығы Қазақ ұлттық университет
  • S. D. Atabaeva Әл-Фараби атындығы Қазақ ұлттық университет
  • B. R. Kudarov Әл-Фараби атындығы Қазақ ұлттық университет
  • T. K. Alieva Әл-Фараби атындығы Қазақ ұлттық университет
  • K. Rakish Әл-Фараби атындығы Қазақ ұлттық университет
        103 33

Keywords:

stevia, stevioside, glycoside, growth, developmen

Abstract

The results for the study of the growth and development of Stevia in the field, as well as patterns of accumulation of glycosides in the leaves of Stevia. The growth and development and accumulation of glycosides in the leaves of Stevia depends on environmental conditions and the type of line (latifolia, angustifolia and oval folia) of Stevia. The total savings amount glycosides was 19-22, 5%, and the amount of 7.5-9% rebaudioside. The comparison between the amount of lines glycosides and rebaudioside was higher in the leaves of the latifolia stevia, the average value of the angustifolia stevia, far below the of the oval folia stevia.

References

1 Ромашева М.В., Чайка А.К., Жужжалова Т.П., Колесникова Е.О., Каленик Т.К., Парфенова Т.В. Стевия Stevia rebaudiana Bertoni в агроэкономических условиях приморского края и возможности ее использования в производстве безалкогольных на-питков //Аграрная Россия научно-производственный журнал. Москва Издательство «Фолиум». – 2012. – С.15-18.

2 Brendle J.E., Rosa N. Heritability for yield, leaf: stem ratio and stevioside content estimated from a landrace cultivar of Stevia
rebaudiana // Canadian Journal of Plant Science. -1992. – Vol.72. – P.1263 – 1266.

3. Асрандина С.Ш., Алиева А., Ташимбаева А., Cүйдекенова А., Атабаева С.Д. Табиғи қант алмастырғыштың қайнар көзі – стевия өсімдігін in virto жағдайында көбейту // Вестник КазНУ, Серия биологическая, – 2012. – №3. – С. 74-80.

4. Асрандина С.Ш., Мамутова А., Ташимбаева А., Кенжебаева С.С., Атабаева С.Д., Алиева А. Гетероциклді пиперединді қосылыстардың стевия тұқымдарының өніп-өсу белсенділігіне тигізетін әсері // Вестник КазНУ, Серия биологическая. – 2013. № 2/2 – С. 35-40.

5. Nishiyama, P., Alvarez, M. and Vieira, L. G. E. Quantitative analysis of stevioside in the leaves of Stevia rebaudiana by near infrared reflectance spectroscopy // J. Sci. Food Agric. – 1992. – Vol. 59. -P. 277-281.

Downloads

How to Cite

Asrandina, S. S., Kenjebayeva, S., Atabaeva, S. D., Kudarov, B. R., Alieva, T. K., & Rakish, K. (2015). Characteristics of growth and development of Stevia in field conditions and accumulation laws of glycosides in the leaves of plants. Experimental Biology, 60(1), 9–12. Retrieved from https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/45

Issue

Section

Bioinformatics, Genomics and Proteomics. Physical-chemical Biology

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>