УСТОЙЧИВОСТЬ К ЖЕЛЧИ МОЛОЧНОКИСЛЫХ, ПРОПИОНОВОКИСЛЫХ БАКТЕРИЙ И ИХ АССОЦИАЦИЙ, АДАПТИРОВАННЫХ К НИЗКОМУ ЗНАЧЕНИЮ РН

Authors

  • И. А. Ратникова РГП «Институт микробиологии и вирусологии» КН МОН РК
  • Н. Н. Гаврилова РГП «Институт микробиологии и вирусологии» КН МОН РК
  • Л. П. Треножникова РГП «Институт микробиологии и вирусологии» КН МОН РК
  • К. Баякышова РГП «Институт микробиологии и вирусологии» КН МОН РК
  • А. Х. Хасенова РГП «Институт микробиологии и вирусологии» КН МОН РК
        122 78

Keywords:

lactic acid bacteria,

Abstract

The investigated strains of lactic acid bacteria are more sensitive to bile than in a low pH value. Most sensitive to bile cultures were L. plantarum 22, L. brevis B-3, L. plantarum 2b, and 14d. Adapted to the low pH value of culture L. brevis B-3 and L. plantarum 22 were more resistant to bile compared with baseline. The most resistant to bile cultures are L. fermentum 27 and P. shermanii.

References

1 Ху Yю-gang, et.al. Изучение характеристик жизнеспособности рекомбинантного Lactobacillus casei 393 в искусственных желудочно-кишечных средах // J. Microecol. - 2006.- N 6. - С.423-426.

2 Голод Н.А., Лойко Н.Г., Мулюкин А.Л. и др. Адаптация молочнокислых бактерий к неблагоприятным для роста условиям // Прикладная биохимия и микробиология. - 2009. - T. 42. - № 2. - С. 317-335.

3 Ратникова И.А. Исследование микроорганизмов на способность к антиинтерфероновой активности // Известия АН РК, сер. мед. и биол. – 2000. – № 1. – С. 78-80.

4 Егоров Н.С. Основы учения об антибиотиках. - М.: Наука, 1986. – 273 с.

Downloads

How to Cite

Ратникова, И. А., Гаврилова, Н. Н., Треножникова, Л. П., Баякышова, К., & Хасенова, А. Х. (2017). УСТОЙЧИВОСТЬ К ЖЕЛЧИ МОЛОЧНОКИСЛЫХ, ПРОПИОНОВОКИСЛЫХ БАКТЕРИЙ И ИХ АССОЦИАЦИЙ, АДАПТИРОВАННЫХ К НИЗКОМУ ЗНАЧЕНИЮ РН. Experimental Biology, 56(4), 94–97. Retrieved from https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/338

Most read articles by the same author(s)