Study somaclonal wheat lines by biochemical markers, characterizing the genotype

Authors

  • N. K. Bisһimbaeva РГП «Институт биологии и биотехнологии растений», Казахстан, г. Алматы
  • A. K. Amirova РГП «Институт биологии и биотехнологии растений», Казахстан, г. Алматы
  • A. K. Parmenova РГП «Институт биологии и биотехнологии растений», Казахстан, г. Алматы
  • K. M. Bulatova Казахский научно-исследовательский институт земледелия и растениеводства, Казахстан, г. Алматы
        84 52

Keywords:

plant cell culture, somaclonal variants, biochemical markers, electrophoresis, storage proteins,

Abstract

Investigation of storage proteins electrophoretic spectra has been carried out for wheat somaclonal lines obtained from the long-term callus tissues. Mutations in gliadin and glutenin spectra have been revealed for somaclonal R4 line of cv. Otan with red coloured grain, in gliadin spectra – for R1, R2 lines of cv. Kazakhstanskaya 25 with antocian ear. Zero mutation in glutenin spectra has been found in R1, R2 lines of G4 hybrid (Cel.3C х Kaz.15).

References

1 Larkin P.J., Scowcroft W.R. Somaclonal variation – a novel source of variability from cell culture for plant improvement // Theor. and Appl. Genet. – 1981. – Vol. 60, №4. – P. 197-214.

2 Бишимбаева Н.К., Амирова А.К., Беглов Р.Б., Оразалы М.К., Рахимбаев И.Р. Расширение спектра генетической изменчивости пшеницы на основе клеточной технологии длительной регенерации растений in vitro // Доклады НАН РК. – 2005. – №5. –С. 71-76.

3 Богданова Е.Д. Эпигенетическая изменчивость, индуцированная никотиновой кислотой у Triticum aestivum L. / Сб. науч. трудов. Эпигенетика растений. – Новосибирск, 2005. – С. 176 -184.

4 Кирикович С.С., Левитес Е.В. Факторы, влияющие на эпигенетическую изменчивость у растений / Сб. науч. трудов.
Эпигенетика растений. – Новосибирск, 2005. – С. 144 - 161.

5 Созинов А.А. Полиморфизм белков и его значение в генетике и селекции – М.: Наука, 1985. – 272 с.

6 Попереля Ф. А. Полиморфизм глиадина и его связь с качеством зерна, продуктивностью и адаптивными свойствами сортов мягкой озимой пшеницы // Доклады ВАСХНИЛ. – 1989. – №3. – С. 138 -149.

7 Laemmli U.K. Cleavage of Structural proteins during assembly of the head of bacteriophage T. // Nature. – 1970. – Vol. 277, №4. – Р. 178 - 189.

8 Булатова К. М. Изучение компонентного состава глютенина пшеницы // Вестник сельскохозяйственных наук Казахстан. – 1985. – №4. – С. 37 - 39.

9 Амирова А.К., Манапбаев Д.Р., Бишимбаева Н.К., Булатова К.М., Богданова Е.Д., Рахимбаев И.Р. Морфологическое и биохимическое изучение растений-регенерантов из длительнокультивируемых каллусных тканей пшеницы // Вестник КазНУ, серия биологическая. – 2002. – № 3(18). – С. 52 - 58.

10 Булатова К. М., Жамбакин К. Ж. Изменчивость электрофоретического спектра высокомолекулярных субъединиц глютенина у дигаплоидной линии пшеницы // Биотехнология. Теория и практика. – 2006. – №3. – С. 41- 46.

Downloads

How to Cite

Bisһimbaeva N. K., Amirova, A. K., Parmenova, A. K., & Bulatova, K. M. (2015). Study somaclonal wheat lines by biochemical markers, characterizing the genotype. Experimental Biology, 55(3), 37–40. Retrieved from https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/276

Issue

Section

BIOTECHNOLOGY, BIOCHEMISTRY AND PLANTS PHYSIOLOGY

Most read articles by the same author(s)