Indicators of microbiological contamination of potatoes during storage, grown in view of specificity of agricultural technologies in the southern region of Kazakhstan

Authors

  • G. U. Duskalieva Қазақ мемлекеттік қыздар педагогикалық университеті
  • M. T. Velyamov Қазақ өнеркәсіпті қайта өңдеу және азықтық ғылыми зерттеу институты
  • A. K. Iskakova Қазақ мемлекеттік қыздар педагогикалық университеті
  • Zh. K. Kenzheeva Қазақ мемлекеттік қыздар педагогикалық университеті
        97 93

Keywords:

phytoextract, carbonized rice husk, sorbent, antimicrobial properties, functionalizathion, herbal plants, toxic infections, purulent inflammation processes

Abstract

The article deals with the results of research of microbiological indicates of potatoes in the stages storing accounting specifics of agrotechnology two farms of southern regions of Kazakstan. It turned out that an important role in obtaining high-quality vegetable production and maintaining soil fertility play climatic conditions, crop rotation, use, herbicides,pesticides, intsektitsidov, fertilizersdepending on the regional characteristics.

References

1 Айтбаев Т.Е., Бурибаева Л.А., Тойлыбаева Н.Н. Удобрение овощных культур на юго-востоке Казахстана: рекомендации. – Алматы. Изд-во «Айлерон», 2005. – 44 с.

2 Бабаев С.А., Айтбаев Т.Е., Алимгазинова Б.Ш. Швидченко В.К., Хасанов В.Т. Сертификационная служба в решении
проблемы производства высококачественного материала картофеля// Вестн. с.-х. науки Казахстана. – 2008. – № 4. – С. 10-11.

3 Абдильдаев В.С. Ведение первичного семеноводства картофеля на современном этапе развития биотехнологии //Вестн. с. -х. науки Казахстана. – 2007. – №3. – С. 9-10.

4 Браун Э.Э., Коблан Е.К. Влияние приемов подготовки клубней к посадке на качество картофеля // Вестн. с. -х. науки
Казахстана. – 2008. – № 2. – С. 12-13.

5 Әбділдаев В.С., Бөрібаева Л.А.Картоп өндірудің анықтамасы.Изд-во «Айлерон», 2008. – 46 с.

Downloads

How to Cite

Duskalieva, G. U., Velyamov, M. T., Iskakova, A. K., & Kenzheeva, Z. K. (2015). Indicators of microbiological contamination of potatoes during storage, grown in view of specificity of agricultural technologies in the southern region of Kazakhstan. Experimental Biology, 57(1), 128–132. Retrieved from https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/222