Қазақстанның оңтүстік аймағындағы агротехникалық шараларға сәйкес өсірілген картоптың сақталу кезеңіндегі микробиологиялық ластану көрсеткіштері.Показатели микробиологического загрязнения картофеля на стадии хранения, выращенного с учетом специфики агроте

Авторлар

  • G. U. Duskalieva Қазақ мемлекеттік қыздар педагогикалық университеті
  • M. T. Velyamov Қазақ өнеркәсіпті қайта өңдеу және азықтық ғылыми зерттеу институты
  • A. K. Iskakova Қазақ мемлекеттік қыздар педагогикалық университеті
  • Zh. K. Kenzheeva Қазақ мемлекеттік қыздар педагогикалық университеті
        97 93

Кілттік сөздер:

картоп, микроб, агротехникалық шара, ашытқыш саңырауқұлақ, микрофлора, идентификация.Kартошка, агротехнология, грибки, идентификация

Аннотация

Мақалада Қазақстан Республикасының оңтүстік аймақтарында агротехникалық шараларға сай өсірілген картоптың микробиологиялық ластануы зерттелген. Картоптың сапалы өнімдерін алуда және топырақтың құнарлылығын сақтауда сол аймақтың климаттық жағдайы, ауыспалы егісті пайдалану, гербицидтерді,инсектицидтерді және гербицидтерді дұрыс қолдану ерекшеліктеріне байланысты болатыны көрсетілген.Картоптың Ақсор, Тоқтар және Тамыр сұрыптарының бұзылмаған және бұзылған белгілері бар сұрыптарында сақталудың барлық кезеңдерінде ашытқыш саңырауқұлақтардың Saccharomyces, Rodotorula, Torulopsis,Debarymyces туыстары кездесті. Микробиологиялық зерттеулер бойынша алынған нәтижелер Қазақстан Республикасында қолданылатын нормативтік талаптарға сай екені анықталған. Ашытқыш саңырауқұлақтардың сандық көрсеткіштері және түрлік құрамы картоп өнімдерінің сақталу кезеңдеріне (6-7 ай ) рұқсат етілген шектеулерден аспаған және бұл өнімдер тамақтық мақсатта пайдалануға жарамды. В статье рассмотрены результаты исследования микробиологических показателей картофеля на стадиях хранения с учетом специфики агротехнологий на примере 2-х хозяйств южного региона Казахстана. При этом выяснено, что немаловажную роль в получении качественной овощной продукции и сохранении плодородия почвы играют климатические условия, севообороты, применение, гербицидов, пестицидов, инцектицидов, удобрений в зависимости от региональных особенностей.

Библиографиялық сілтемелер

1 Айтбаев Т.Е., Бурибаева Л.А., Тойлыбаева Н.Н. Удобрение овощных культур на юго-востоке Казахстана: рекомендации. – Алматы. Изд-во «Айлерон», 2005. – 44 с.

2 Бабаев С.А., Айтбаев Т.Е., Алимгазинова Б.Ш. Швидченко В.К., Хасанов В.Т. Сертификационная служба в решении
проблемы производства высококачественного материала картофеля// Вестн. с.-х. науки Казахстана. – 2008. – № 4. – С. 10-11.

3 Абдильдаев В.С. Ведение первичного семеноводства картофеля на современном этапе развития биотехнологии //Вестн. с. -х. науки Казахстана. – 2007. – №3. – С. 9-10.

4 Браун Э.Э., Коблан Е.К. Влияние приемов подготовки клубней к посадке на качество картофеля // Вестн. с. -х. науки
Казахстана. – 2008. – № 2. – С. 12-13.

5 Әбділдаев В.С., Бөрібаева Л.А.Картоп өндірудің анықтамасы.Изд-во «Айлерон», 2008. – 46 с.

Жүктелулер

Как цитировать

Duskalieva, G. U., Velyamov, M. T., Iskakova, A. K., & Kenzheeva, Z. K. (2015). Қазақстанның оңтүстік аймағындағы агротехникалық шараларға сәйкес өсірілген картоптың сақталу кезеңіндегі микробиологиялық ластану көрсеткіштері.Показатели микробиологического загрязнения картофеля на стадии хранения, выращенного с учетом специфики агроте. ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 57(1), 128–132. вилучено із https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/222