Highmolecular glutenin subunits on the M4 mutant lines of spring wheat - donors of productivity and high protein content grain

Authors

  • S. S. Kenzhebayeva
  • G. Doktyrbay Казахский национальный университет им. аль-Фараби
  • S. D. Atabaeva Казахский национальный университет им. аль-Фараби
  • R. A. Alybaeva Казахский национальный университет им. аль-Фараби
  • Sh. S. Dagarova Казахский национальный университет им. аль-Фараби
  • M. E. Eltaevna Казахский национальный университет им. аль-Фараби
  • G. N. Khasen Казахский национальный университет им. аль-Фараби
        60 28

Keywords:

M4 the productive mutant forms of wheat donor, glutenins, high protein grain content,

Abstract

Сomposition of the storage proteins of glutenin on productive and high-protein content in grain on samples of M4 mutant lines of spring wheat (Triticum aestivum L.) from the created mutant collection on the genetic basis of grades and Jenis by exposure to different doses of gamma radiation is determined

References

1 Rebetzke G.J., Condon A.G., Farquhar G.D., Appels R.,Richards R.A. Quantitative trait loci for carbon isotopediscrimination are repeatable across environments and wheatmapping populations // Theor. Appl. Genet. - 2008. - № 118. – P. 123–137.

2 Shewry P.R. Wheat // J. Exp. Bot. - 2009- Vol. 60. - No. 6. – Р. 1537–1553.

3 Календарь Р.Н., Глазко В.И. Типы молекулярно-генетических маркеров и их применение //Физиология и био-химия культурных растений. – 2002. - №34(4). – С. 141-156.

4 Уразалиев Р.А., Алимгазинова Б.Ш., Кененбаев С.Б., Есимбекова М.А., Мукин К.Б. Второй Национальный отчет о состоянии генетических ресурсов для продовольствия и сельского хозяйства в Казахстане. – Алматы: Асыл Кiтап, 2007. – C. 106.

5 Есимбекова М.А., Алимгазинова Б.Ш. Генетические ресурсы растений Казахстана: состояние и перспективы // Вавил. ж. генетики и селекции. – 2012. –Т. 16. -№3. - С. 648-654.

6 Waugh R., Leader D.J., McCallum N., Caldwell D. Harvesting the potential of induced biological diversity // TrendsinPlantSci. – 2006. - №11. –Р. 71-79.

7 Maluszynski I., Szarejko C.R., Bhatia K., Nichterlein P., Lagoda J.L. Methodologies for Generating Variability: Chapter 8. - Mutation Techniques. In book Plant Breeding and Farmer Participation. Part 4: Eds. Ceccarelli S., Guimarães E.P., Weltzien E.M. - 2009. – Р. 159-194.

8 Galili G., Feldman M. Genetic control of endosperm proteins in wheat. 2. Variation in high molecular weight glutenin and gliadin subunits of Triticum aestivum //Theor. And Appl. Genet.-1983. – V.66. -P. 77-86.

9 Laemmli U.K. Clevage of structural proteinsduring assembly of the head of bacteriophage. T.4. // Nature. 1970. –V.277. №4. –P. 178-189.

10 Попереля Ф.А., Асыка Ю.А. Определение гибридности семян кукурузы по электрофоретическим спектрам зеина // Доклады ВАСХНИЛ. - 1989. - №3. – C. 2-4.

11 Kenzhebayeva S., Alybayeva R., Atabayeva S., Doktirbai G., Kaldybekkyzy G., Asrandina S. Improvement of spring wheat protein quality and quantity by mutation breeding //Сurrent Opinion in Biotechnology. – 2013. – V. 24. – P. 85.

Downloads

How to Cite

Kenzhebayeva, S. S., Doktyrbay, G., Atabaeva, S. D., Alybaeva, R. A., Dagarova, S. S., Eltaevna, M. E., & Khasen, G. N. (2015). Highmolecular glutenin subunits on the M4 mutant lines of spring wheat - donors of productivity and high protein content grain. Experimental Biology, 60(2), 247–250. Retrieved from https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/170

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>