Effect of cadmium lipid peroxidation and chlorophyll content in wheat varieties (Triticum aestivum L.)

Authors

  • S. D. Atabaeva Казахский национальный университет им. аль-Фараби,
  • A. B. Zhardamalieva Казахский национальный университет им. аль-Фараби,
  • A. S. Nurmahanova Казахский национальный университет им. аль-Фараби,
  • S. S. Kenjebayeva Казахский национальный университет им. аль-Фараби,
  • S. S. Asrandina Казахский национальный университет им. аль-Фараби,
  • S. A. Shoinbekova Казахский национальный университет им. аль-Фараби,
  • A. Beisenova Казахский национальный университет им. аль-Фараби,
  • J. Pahratdinova Казахский национальный университет им. аль-Фараби,
        107 17

Keywords:

cadmium, lipid peroxidation, chlorophyll, tolerance,

Abstract

Wheat varieties contrasting on tolerance (according to preliminary results ) to cadmium - Kazakhstanskaya -3 , Kazakhstanskaya rannnaya and Shagala were taken for the study of lipid peroxidation and chlorophyll content. With increasing concentration of cadmium increased level of lipid peroxidation and decreased the concentration of chlorophyll a and b. The level of lipid peroxidation was higher in the sensitive to cadmium Shagala variety l compared to tolerant ones. In resistant varieties Kazakhstanskaya-3 and Kazakhstanskaya rannnaya content of photosynthetic pigments nder cadmium stress was higher than that of non-resistant variety Shagala. These biochemical and physiological parameters can be used as markers for the selection of tolerant varieties of plants to adverse environmental conditions.

References

1 Тасекеев М. Биоремедиация токсичных промышленных отходов // Промышленность Казахстана. – 2004. – №5 (26). – С. 59-63.

2 Панин М.С. Влияние техногенных факторов и агрохимической деятельности человека на содержание и миграцию тяжелых металлов в системе “почва-растение” // Сборник материалов научно-техн. конф. «Состояние и рациональное использование почв республики Казахстана». – Алматы, 1998. – С. 76-79.

3 Cho U., Seo N. Oxidative stress in Arabidopsis thaliana exposed to cadmium is due to hydrogen peroxide accumulation // Plant Science. – 2004. – Vol.168. – P.113-120.

4 Dixit V., Pandey V., Shymar R. Differential antioxidative responses to cadmium in roots and leaves of pea (Pisum sativum L. cv.Azad) // J.Exp.Bot. – 2001. – Vol. 52. – P. 1101-1109.

5 Серегин И.В., Иванов В.Б. Физиологические аспекты токсического действия кадмия и свинца на высшие растения // Физиология растений. – 2001. – Т. 48. – С. 606-630.

6 6 Мерзляк М.Н., Погосян С.И., Юфарова С.Г. Использование 2-тиобарбитуровой кислоты в исследованиях ПОЛ в тканях растений // Науч. Докл. Высш. школы. Биол. науки. – 1978. – № 9. – С. 86-94.

7 Шлык А.А. Определение хлорофиллов и каротиноидов в экстрактах зеленых листьев. В кн. Биохимические методы в физиологии растений / под ред. О.А. Павлиновой. – М.: Наука, 1971. – C.154-170.

8 8 Курганова Л.И., Веселов А.П., Гончарова Т.А. Перекисное окисление липидов и аниоксидантная система защиты в хлоропластах при тепловом шоке // Физиология растений. – 1997. – Т. 44. – С. 725-730.

9 Elstner E.F., Wagner G.A., Schultz W. Activated oxygen in green plants in relation to stress situations // Curr. Top. Plant Biochem. Physiol. – 1988. – Vol. 7. – P. 159-187.

10 Атабаева С.Д. Действие меди на активность окислительно-восстановительных ферментов и перекисное окисление липидов мембран // Биотехнология. Наука и практика. – 2005. – № 4. – С. 111-118.

11 Verma R., Shekhawar G.S., Sharma F., Mehta S.K., Sharma V. 2008. Cadmium induced oxidative stress and changes in soluble and ionically bound cell wall peroxidase activities in roots of seedling and 3-4 leaf stage plants of Brassica juncea (L.) czern // |Plant Cell Reports. - Vol. 27. - P.1261-1269.

12 Lanaras T., Moustakas M., Symeonidis L., Diomantoglou S., Karataglis S. Plant metal content, growth responses and some photosynthetic measurements of field-cultivated wheat growing on ore bodies enriched in Cu // Physiologia Plantarum. - 1996. – Vol. 88. - P. 307-314.

Downloads

How to Cite

Atabaeva, S. D., Zhardamalieva, A. B., Nurmahanova, A. S., Kenjebayeva, S. S., Asrandina, S. S., Shoinbekova, S. A., Beisenova, A., & Pahratdinova, J. (2015). Effect of cadmium lipid peroxidation and chlorophyll content in wheat varieties (Triticum aestivum L.). Experimental Biology, 60(2), 167–170. Retrieved from https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/152

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>