Development of new specialized products based on mare's milk for the prevention of metabolic and nutritional disorders

Authors

  • Sh. N. Tolekova Kazakh Academy of Nutrition LLP, Kazakhstan, Almaty
  • T. Sh. Sharmanov Kazakh Academy of Nutrition LLP, Kazakhstan, Almaty
  • Yu. A. Sinyavskiy Kazakh Academy of Nutrition LLP, Kazakhstan, Almaty

DOI:

https://doi.org/10.26577/eb-2019-3-b6
        41 137

Abstract

Осы мақалада зат алмасу-алиментарлы аурулардың алдын алу үшін бие сүті және өсімдік шикізаты негізінде дайындалған жаңа арнайы сүт қышқылды өнімдерді зерттеу жұмыстарының нәтижелері көрсетілген. Бұл зерттеу жұмыстың мақсаты ретінде, бие сүтіне негізделген артық салмағы бар және қант диабеті ауруларының алдын алуға арналған сүт қышқылды өнімдерін дайындауға бағытталған. Зерттеу барысында сұйық және паста ферменттелген сүт өнімдерін өндіру үшін  басты ретінде бие сүті қолданылды, жоғары биохимиялық белсенділігі бар бактериялық ұйытқылар, сондай-ақ ұнтақталған сұлы, құлпынай, ал шөп композициясы түрінде жабайы раушан және рауан  пайдаланылды. Адамзат өмір сүретін аймақтарда өндірілетін өсімдік шикізатынан жасалған компоненттердің азық-түлік құрамына енгізу адам ағзасына гео- және биохимиялық құрамы бойынша ең жақын биологиялық белсенді қосылыстардан тұратын перспективалық байыту алаңдарының бірі болып табылады. Мақалада бие сүтінен жаңа арнайы өнімдерді шығару барысында Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii, кіші түрі bulgaricus бактериялық ұйытқы көмегімен дайындалды, сондай-ақ өсімдік тектес компоненттерінің сығындысынан, яғни, сұлы және рауан қосындыларымен біріктіріліп жасалынды.

Жаңа ферменттелген сүт өнімдерінің әр түрлі нұсқаларының органолептикалық және физико-химиялық көрсеткіштері бағаланылды. Өнімді құрайтын ингредиенттердің құрамын, химиялық және биологиялық қасиеттерін ескере отырып, артық салмағы бар және қант диабеті ауруларының алдын алуға арналған сүт қышқылды қоспаларын профилактикалық  мақсатта қолдануға негізделген  өнімнің  артықшылығы айқындалды. Фармацевтикалық өсімдік компоненттерін қолданып, бие сүтіне негізделген жоғары сапалы арнайы өнімдер алу мүмкіндігі зор екендігі анықталды.

Түйін сөздер: бие сүті, өсімдік шикізаты, ұйытқы, йогурт, рецепт, технология.

References

1 Akhatova I.A., Maershina N.A., Akhmetshina G.V. (2008) Behavioral signs as an object of selection in dairy horse breeding. - Ufa: Gilem. - 132 p.
2 Akhatova, I. A., Kanareikin, S.G. (2010) Dynamics of the chemical composition of milk of mares of various production terms // Zootekhniya, No. 6. - рр. 22–23.
3 Albenzio, M., Corbo, M.R., Rehman, S.U., Fox, P.F., De Angelis, M., Corsetti, A., Sevi, A., & Gobbetti, M. (2001). Pugliese cheese made from raw milk, paste to by International, International Journal of Food, Microbiology, vol. 67, pp. 35 – 48.
4 А Markiewicz-Kęszycka M. (2013) Chemical composition and whey protein fraction of late lactation mares’ milk // International Dairy Journal. – Т. – №. 2. – рр. 62-64.
5 Baymahanov A.A. (2010) Development of specialized foods for the nutritional support of standard therapy for patients with chronic gastritis with reduced secretory function: Author's abstract. diss ... cand. Medical Sciences. - Almaty.- 27 p.
6 Daels-Rakotoarison D.A., Gressier B., Trotin F., Brunet C., Luyckx M., Dine T., Bailleul F., Cazin M., Cazin J.C. (2002) Effects of Rosa Canina Fruit Extracts Neutrophil Purifying Burst - Phytother. Res. Mar., 16 (2), рр. 157-161.
7 Deliorman Orhan, D., Hartevioğlu A., Küpeli E., Yesilada E. (2007) In vivo, anti-inflammatory and anti-inflammatory drugs. J. Ethnopharmacol. Jun 13, 112 (2), рр. 394-400.
8 Dorota Najgebauer-Lejko, Marek Sady. (2015) Estimation of the antioxidant activity of the commercially available fermented milks // Acta Sci. Pol. Technol. Aliment. 14 (4), рр. 387–396.
9 Fattahi A., Niyazi F., Shahbazi B., Farzaei M.H., Bahrami G. (2017) Anti-Diabetic Mechanisms of Rosa Canina Fruits: An In Vitro Evaluation - J. Evid. Based Complementary Altern. Med. Jan., 22 (1), рр.127-133.
10 Glantz S. (1998) Biomedical statistics // - M.: Praktika, p. 459. The significance level is p <0.05.
11 Interstate standards (2015) GOST 28283-89, GOST 31981-2013, GOST 2929-75, GOST 1750-86, STB 1011-95, GOST 7047-55, ADOPTED by the Interstate Council for Standardization, Metrology and Certification (protocol of November 12, р. 82.
12 Kadyrova R.Kh., Zhangabylov A.K. (1981) National dairy products in clinical nutrition // Alma-Ata, Kazakhstan, р. – 106.
13 Kanareykina S.G. (2012) Use of functional ingredients in the production of yogurt Innovations, environmental safety, equipment and technologies in the production and processing of agricultural products // Materials of the III All-Russian Scientific and Practical. Conf, Ufa: Bashkir State Agrarian University, pр. 138–140.
14 Kanareikin S.G., Arslanova A.M., Kanareikin V.I. (2015) Yoghurt - a product for improving the diet // Proceedings of the Intern. scientific-practical conf. young scientists and specialists; Voronezh, рp. 277–281.
15 Kanareikin, S.G. (2010) Development and justification of the main technological operation in the production of yogurt from mare's milk // Bulletin of the Bashkir State Agrarian University, No. 2. - рр. 72–75.
16 Kiseleva T.L. (2014) Therapeutic and prophylactic properties of cereals and cereals from the standpoint of the traditional medical systems of the world // Nutrition issues. - T. 83. - № 3. рр.19-20.
17 Kiseleva T.L., Smirnova, Yu.A. (2007) The main groups of biologically active compounds of food plants // Healing properties of food plants. - M.: Publishing house FNKSTMDL Roszdrava. - pр. 69-77.
18 Musina O.N. (2007) Curd products with cereal or leguminous components // Dairy industry, № 10.- р. 33.
19 Nagatomo A., Nishida N., Matsuura Y., Shibata N. (2013) Rosehide Acupuncture Repositor Peroxisome Proliferator-activated Receptor Gamma - Prev. Nutr. Food Sci. Jun. 18 (2), рр. 85-91.
20 Potočnik K. (2011) Mare’s milk: composition and protein fraction in comparison with different milk species // Mljekarstvo. – vol. 61. – № 2. – р.107.
21 Potočnik K. (2011) Mare’s milk, Mljekarstvo 61 (2). рр. 107-113.
22 Sinyavsky Yu.A., Smailova GA, Vyskubova VG, Torgautov AS, Puchkova MS, Bespalova Yu.N. (2014) Prospects for the use of a new fermented milk product based on mare's milk “Tulpar- 2 "in the complex drug therapy of patients with pulmonary tuberculosis // Scientific and practical journal of nutrition issues. vol. 83.- № 3. - рр. 264-266.
23 Sinyavsky Yu.A., Tsoy I.G. (2000) Therapeutic and prophylactic food. - Almaty: BASPA – 187 р.
24 Solaroli G., Pagliarini E., Peri C. (1993a). Compositional and nutritional quality of milk milk // Italian Journal of Food Science, vol.1, pp. 3–10.
25 Sharmanov T.Sh. (2010) Acad. Food hygiene // General manual. - Almaty, Everovo. – р. 212.
26 Sharmanov T. (2000) Kazakhstan in the context of global nutrition problems. - Almay: Baspa. – р. 224.
27 Slinkin, A. A., Kanareikin S. G. Improving the quality of dry mare's milk // News of the Orenburg State Agrarian University. 2011, vol. 3. No. 31.- рр. 194–195.
28 Taghizadeh M., Rashidi AA, Taherian AA, Vakili Z., Sajad M. Sajad, M. Ghardashi M. (2016) Anti-Diabetic and Antihyperlipidemic Extracts from Diabetic Rats: A. Evid. Based Complementary Altern. Med. Oct. 21 (4), рр. 25-30.
29 Taghizadeh M., Rashidi A.A., Taherian A.A., Vakili Z., Mehran M.D., Jaietin J. (2017) The Protective Effect of Hydroalcoholic Extract of Rosa canina (Dog Rose) Fruit on Liver Function and Structure in Streptozotocin-Induced Diabetes in Rats - J. Diet. Suppl. No 2, рр. 1-12.
30 Technical Regulations of the Customs Union TR CU 033 (2013) ["On the safety of milk and dairy products", Adopted by the Decision of the Council of the Eurasian Economic Commission of October 9] N 67. р.89.
31 Tverdokhleb G.V. (2006) Technology of milk and dairy products / - M.: DeLi print. - 616 p.

Downloads

Published

2020-10-15

How to Cite

Tolekova, S. N., Sharmanov, T. S., & Sinyavskiy, Y. A. (2020). Development of new specialized products based on mare’s milk for the prevention of metabolic and nutritional disorders. Experimental Biology, 80(3), 58–67. https://doi.org/10.26577/eb-2019-3-b6

Most read articles by the same author(s)