Assessment of lectin activity perspective bean varieties

Authors

  • B. A. Zhumabayeva Al-Farabi KazNU
  • E. D. Dzhangalina Al-Farabi KazNU
  • Z. G. Aytasheva Al-Farabi KazNU
  • D. A. Ybraymoldaeva Al-Farabi KazNU
  • A. B. Begaydarova Al-Farabi KazNU
        44 20

Keywords:

beans, accessions, protein, lectin activity, gemmaglyutination

Abstract

It has been studied protein compounds of the common beans from Kazakhstan, Russian and foreign selection. It has been shown that the protein content in studied cvs varies from 23.2% to 30.8%. The highest protein content is contained in foreign cv. “Iranskaya”(30.8%) and “Zhuravushka” (30.7%) from Russian collection. Cvs “Aktatti” and “Bomba” occupy an intermediate position. The albumin-globulin fraction in the seeds of all studied cvs dominated among other fractions and was 76.2-82.3%. Bioscreening demonstrated that lectine activity of studied cvs depends on the origin of erythrocytes, genotype and ranges from 10 to 13 points. All of cvs have the high titer of lectine (38.3-55.8[mg/ml]-1). The most perspective lines and species for obtaining lectines are cvs “Yubileinaya”, “Zhuravuska” and local cv. “Aktatti”.

Author Biographies

B. A. Zhumabayeva, Al-Farabi KazNU

Жұмабаева БейбітгүлӘкімәліқызы, биология ғылымдарының кандидаты, доцент, ҚазҰУ-дің биология және биотехнология факультеті молекулалық биология және генетика кафедрасының доценті, Байланыс тел.: 337 33 37вн 12 10 немесе 377-35-99, E-mail: beibutgul@mail.ru;

E. D. Dzhangalina, Al-Farabi KazNU

Джангалина Эрика Димашевна, биология ғылымдарының кандидаты, ҚазҰУ-дің биология және биотехнология факультеті молекулалық биология және генетика кафедрасының доценті, Байланыс тел.: 337 33 37 вн 12 10 немесе 377-35-99, E-mail: djangalina@rambler.ru;

Z. G. Aytasheva, Al-Farabi KazNU

Айташева Зауре Гайнетдиновна, биология ғылымдарының докторы, ҚазҰУ-дің биология және биотехнология факультеті молекулалық биология және генетика кафедрасының меңгерушісі, Байланыс тел.: 337 33 37 вн 12 10 немесе 377-35-99, E-mail: zaure.aitasheva@kaznu.kz;

D. A. Ybraymoldaeva, Al-Farabi KazNU

Ыбраймолдаева Дидар Аманбаевна,ҚазҰУ-дің биология және биотехнология факультеті молекулалық биология және генетика кафедрасының магистранты

A. B. Begaydarova, Al-Farabi KazNU

Бегайдарова Айдана БегайдарқызыҚазҰУ-дің биология және биотехнология факультеті молекулалық биология және генетика кафедрасының студенті

References

Литература:

1. Канделинская О.Л., Грищенко Е.Р., Обуховская Л.Б. Лектины лекарственных растений дикорастущей флоры Беларуси: перспективы использования // Вестник фонда фундаментальных исследований. – 2009. – № 2. – С.169–182.
2. Гагарина И.Н., Павловская Н.Е. Инновационный подход к применению белковых компонентов в биотехнологии // Вестник ОрелГАУ . – 2008.– № 1.– С.36–38.
3. Перуанский Ю.В., Абугалиева А.И, Савин В.Н. Методы биохимической оценки коллекционного и селекционного материала. - Алматы. – 1996. – 123 с.
4. Ковальчук Н.В. Динамика активности лектина при прорастании семян фасоли // Украинский биохимический журнал. – 2006. – Т. 78, № 1. – С. 130–134
5. Фадеева А.Н. Изменчивость содержания белка в семенах зернобобовых культур // Зернобобовые и крупяные культуры.– 2013. – № 1(5). – С. 33–37;
6. Каталог мировой коллекции ВИР. Фасоль. Характеристика образцов по активности ингибиторов трипсина, содержанию белка в семенах и другим хозяйственно- ценным признакам // СПб. ВИР. - 2004. – Вып. 745. – 21 с.
7. Ямалеева А.А. Лектины растений и их биологическая роль. - Уфа, 2001.– 203 с.
8. Левчук А.Н. Физиологическая роль лектинов в семенах льна маслиничного. – Материалы VII Международной конференции молодых ученых и специалистов, ВНИИМК. – 2013.– С.119–123
9. Лазарева Е.А. Лектины оболочки пыльцевого зерна Nicotiana tabacum L. и их роль в активации прорастания // дис. ….к.б.н: Москва, 2009. –24 с. http://www.dissercat.com.

References:

1. Kandelinskaja O.L., Grishhenko E.R., Obuhovskaja L.B. Lektiny lekarstvennyh rastenij dikorastushhej flory Belarusi: perspektivy ispol'zovanija // Vestnik fonda fundamental'nyh issledovanij. – 2009. – № 2. – S.169–182.
2. Gagarina I.N., Pavlovskaja N.E. Innovacionnyj podhod k primeneniju belkovyh komponentov v biotehnologii // Vestnik OrelGAU . – 2008.– № 1.– S.36–38.
3. Peruanskij Ju.V., Abugalieva A.I, Savin V.N. Metody biohimicheskoj ocenki kollekcionnogo i selekcionnogo materiala. - Almaty. – 1996. – 123 s.
4. Koval'chuk N.V. Dinamika aktivnosti lektina pri prorastanii semjan fasoli // Ukrainskij biohimicheskij zhurnal. – 2006. – T. 78, № 1. – S. 130–134
5. Fadeeva A.N. Izmenchivost' soderzhanija belka v semenah zernobobovyh kul'tur // Zernobobovye i krupjanye kul'tury.– 2013. – № 1(5). – S. 33–37;
6. Katalog mirovoj kollekcii VIR. Fasol'. Harakteristika obrazcov po aktivnosti ingibitorov tripsina, soderzhaniju belka v semenah i drugim hozjajstvenno- cennym priznakam // SPb. VIR. - 2004. – Vyp. 745. – 21 s.
7. Jamaleeva A.A. Lektiny rastenij i ih biologicheskaja rol'. - Ufa, 2001.– 203 s.
8. Levchuk A.N. Fiziologicheskaja rol' lektinov v semenah l'na maslinichnogo. – Materialy VII Mezhdunarodnoj konferencii molodyh uchenyh i specialistov, VNIIMK. – 2013.– S.119–123
9. Lazareva E.A. Lektiny obolochki pyl'cevogo zerna Nicotiana tabacum L. i ih rol' v aktivacii prorastanija // dis. ….k.b.n: Moskva, 2009. –24 s. http://www.dissercat.com.

Downloads

How to Cite

Zhumabayeva, B. A., Dzhangalina, E. D., Aytasheva, Z. G., Ybraymoldaeva, D. A., & Begaydarova, A. B. (2016). Assessment of lectin activity perspective bean varieties. Experimental Biology, 63(1), 76–81. Retrieved from https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/1006

Issue

Section

Experimental biology. Biological bases of genofonds and the development of scientific research in the field of plant

Most read articles by the same author(s)