АРАЛАС СҮТ ҚЫШҚЫЛ ӨНІМДЕРІНЕН БӨЛІНІП АЛЫНҒАН ЛАКТОЗАНЫ АШЫТАТЫН АШЫТҚЫЛАРДЫҢ МОРФО-ФИЗИОЛОГИЯЛЫҚ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ

Авторлар

DOI:

https://doi.org/10.26577/eb.2024.v99.i2.06
        14 6

Кілттік сөздер:

лактозосбраживаюшие дрожжи, морфо-физиологические свойства, брожения, колония дрожжей, микрофлора кумыса.

Аннотация

Мерзімді қайта егу арқылы культураларды ұзақ сақтау морфологиялық, культуралық және физиологиялық сипаттамалардың тұрақтылығын қамтамасыз ете бермейтіні белгілі. Осыған байланысты жеке белгілердің өзгергіштік ауқымын және коллекциялық дақылдардың гетерогенді қасиеттеріне қоршаған ортаның әсерін және олардың морфо-физиологиялық қасиеттерін зерттеу қажеттілігі туралы сұрақ туындайды. Сондықтан да, біз осы ашытқылардың негізгі таксономиялық маңызды фенотиптік белгілерін зерттеуге қайта оралғанды ​​жөн деп санадық. Нәтижесінде Candida sphaerica KM95 культурасы популяцияның макроморфологиялық гетерогенділігінде көрінетін табиғи өзгергіштік көрсетпейтіні байқалды: барлық дерлік колониялар  бір –біріне ұқсас болды. Candida kefyr var. kumis 17  қатты қоректік ортада өсіргенде бірқатар морфологиялық белгілерде айтарлықтай өзгергіштік байқалды. Сонымен популяция құрамы бір-бірінен көлемі, түсі, пішіні, құрылымы және т.б. бойынша ерекшеленетін колониялардың бірнеше түрлерімен ұсынылған. Лактозаны қарқынды ашытатын культураларды іздеу барысында  шұбаттан бөлініп алынған ашытқылардың 25 штаммы зерттеліп, Candida тұқымдасына жатқызылған. Ашытқылардың ферменттік белсенділігін салыстырмалы түрде зерттеу барысында,  лактозаны ашытатын ашытқылардың  ең белсенді штаммдары  – C. sphaerica 1M және C. sphaerica 3M екені  анықталды. Біздің бақылауларымыз бойынша, зерттелген культуралар сусло агар қоректік ортасында ұзақ өсіргеннен кейін мальтозаны ашытуға қабілетті, алайда лактозасы бар ортада өсу қабілеті жоғалады

Авторлардың биографисы

А.А. Сартаева, Қазақ ұлттық қыздар педагогикалық университеті, Қазақстан, Алматы қ.

Сартаева Акмарал Алтынбековна – кандидат биологических наук, ассоц. профессор  Казахского национального женского педагогического университета (Алматы, Казахстан, е-mail: akmaral6671@gmail.com)

З. Оразаева, Қазақ ұлттық қыздар педагогикалық университеті, Қазақстан, Алматы қ.

Сартаева Акмарал Алтынбековна – кандидат биологических наук, ассоц. профессор  Казахского национального женского педагогического университета (Алматы, Казахстан, е-mail: akmaral6671@gmail.com)

Э.М. Иманова , Қазақ ұлттық қыздар педагогикалық университеті, Қазақстан, Алматы қ.

Иманова Эльмира Мырзабековна – кандидат сельскохозяйственных наук, ассоц. профессор Казахского национального женского педагогического университета (Алматы, Казахстан, е-mail: imanovaelmira@gmail.com)

Э.А. Кырбасова , Қазақ ұлттық қыздар педагогикалық университеті, Қазақстан, Алматы қ.

Кырбасова Эльзира Артыкбаевна (корреспондентный автор) – PhD, ассоц. профессор Казахского национального женского педагогического университета (Алматы, Казахстан, е-mail: e.kyrbasova@gmail.com)

М.Х. Парманбекова , Қазақ ұлттық қыздар педагогикалық университеті, Қазақстан, Алматы қ.

Парманбекова Меруерт Хамитбековна – кандидат биологических наук, ассоц. профессор Казахского национального женского педагогического университета (Алматы, Казахстан, е-mail: mparmanbekova@gmail.com)

Р.Ж. Бержанова , Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан, Алматы қ. .

Бержанова Рамза Жаинабековна – кандидат биологических наук, доцент Казахского национального Университета им аль-Фараби (Алматы, Казахстан, е-mail: Ramza05@mail.ru)

Г.У. Байташева, Қазақ ұлттық қыздар педагогикалық университеті, Қазақстан, Алматы қ.

Байташева Гаухар Умиралиевна – кандидат сельскохозяйственных наук, директор института Естествознания Казахского национального женского педагогического университета (Алматы, Казахстан, е-mail: gauhar75e@mail.ru)

Жүктелулер

Жарияланды

2024-06-20

Как цитировать

Сартаева, А. ., Оразаева, З., Иманова , Э. ., Кырбасова , Э. . ., Парманбекова , М. ., Бержанова , Р. ., & Байташева, Г. . (2024). АРАЛАС СҮТ ҚЫШҚЫЛ ӨНІМДЕРІНЕН БӨЛІНІП АЛЫНҒАН ЛАКТОЗАНЫ АШЫТАТЫН АШЫТҚЫЛАРДЫҢ МОРФО-ФИЗИОЛОГИЯЛЫҚ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ. ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 99(2), 68–78. https://doi.org/10.26577/eb.2024.v99.i2.06

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають