АҚМОЛА ОБЛЫСЫ ЖАҒДАЙЫНДА ЖАЗДЫҚ БИДАЙ ДӘНІНІҢ САПАСЫНА ТЫҢАЙТҚЫШТАРДЫ ӨҢДЕУ ТЕХНОЛОГИЯЛАРЫ МЕН ДОЗАЛАРЫНЫҢ ӘСЕРІ
DOI:
https://doi.org/10.26577/bb.2024.v100.i3.011Кілттік сөздер:
тыңайтқыштардың дозалары, сапасы, жұмсақ бидай, өңдеу технологиясыАннотация
Мақалада "сх ҒӨО" ЖШС-де жаздық жұмсақ бидай дәнінің сапасын жақсарту мәселелері қаралды. А. и. Бараева " тыңайтқыштардың сорттарын, дозаларын және егіншілік жүйесін қолдана отырып. Өсіру технологиясын, тыңайтқыштардың дозаларын, сорттарын және дақылға арналған прекурсорларды таңдау өсімдіктің жеке дамуына және жоғары сапалы астық дақылын қалыптастыруға жақсы жағдай жасауға бағытталуы керек. Сорттық технологиялардың болмауы астық өнімділігі мен сапасының төмендеуінің себептерінің бірі болып табылады. Осыған байланысты, Солтүстік Қазақстанның құрғақ дала аймағы жағдайында жаздық жұмсақ бидайдың өнімділігін және оның сапасын арттыру үшін өсірілетін сорттар мен дақылдарды өсіру технологияларын жан-жақты зерделеу қажет. Зерттеу барысында жаздық жұмсақ бидай дәнінің биохимиялық, физикалық, физикалық-химиялық сапа көрсеткіштері, қамырдың физикалық қасиеттері, сынақ зертханалық пісіру кезінде жаздық жұмсақ бидай ұнынан жасалған нан пісіру көрсеткіштері анықталды. Бұл зерттеулер Ақмола облысы жағдайында жаздық жұмсақ бидай сорттарының сапасына тыңайтқыштарды қолдану технологиялары мен дозаларының әсерін анықтауға, сондай-ақ сапалы астық алу үшін тыңайтқыштарды енгізудің ең оңтайлы технологиясын және дозасын бөліп көрсетуге мүмкіндік береді. Құрғақ 2021 жылы ақуыз заттарының жинақталуының артықшылығы, сондай-ақ сынақтың физикалық қасиеттерінің нәтижелері бойынша нөлдік өңдеу технологиясы атап өтілді.