ЕШКІ СҮТІНЕН БӨЛІНГЕН БАКТЕРИЯЛАРДЫҢ МОЛЕКУЛАЛЫҚ-ГЕНЕТИКАЛЫҚ ИДЕНТИФИКАЦИЯСЫ

Авторлар

  • С.А. Надирова Алматы технологиялық университеті, Қазақстан, Алматы
  • Ю.А. Синявский Қазақ тағамтану академиясы, Қазақстан, Алматы
  • Р.С. Утегалиева Қазақ ұлттық қыздар педагогикалық университеті, Қазақстан, Алматы
  • Е.Ж. Габдуллина Алматы технологиялық университеті, Қазақстан, Алматы
  • С.Н. Абдрешов ҚР БҒМ ғылым комитетінің "Генетика және физиология институты" ШЖҚ РМК, Қазақстан, Алматы

DOI:

https://doi.org/10.26577/eb.2023.v94.i1.09

Аннотация

Соңғы жылдары ағзаға пайдалы әсер ететін пробиотиктер бойынша зерттеулерді арттырудың тұрақты үрдісі байқалады: ішек микрофлорасын жақсарту; патогендік бактериялардың азаюына ықпал ету; микробқа қарсы белсенділігі бар заттарды шығару қабілеті бар. Отандық шикізаттан пробиотиктерді алу үшін бактерия штаммдарының молекулалық-генетикалық идентификациясы жүргізілді. Сүт қышқылды бактерияларды бөліп алу объектісі Алматы облысынан табиғи ешкі сүті болды. Бактерия штаммдарын анықтау Микробиология және вирусология ғылыми-практикалық орталығында (Алматы) 8F және 806R 16S праймерлерін қолдану арқылы ABI 3500 xL генетикалық анализаторында (Applied Biosystems) жүргізілді. Филогенетикалық талдау MEGA 6 бағдарламалық құралының көмегімен жүргізілді. Нуклеотидтер тізбегін туралау ClustalW алгоритмі арқылы орындалды. Нәтижелер 16S рРНҚ генінің фрагментінің тікелей нуклеотидтер тізбегін анықтау әдісін қолдану арқылы алынды, содан кейін нуклеотидтердің сәйкестігін халықаралық GenBank дерекқорында сақталған тізбектермен салыстыру. Зерттеу нәтижелері бойынша GenBank деректер базасына сәйкес сүт қышқылы бактерияларының оқшауланған штаммдары Lactobacillus fermentum (идентификатор 99,73%-дан жоғары) болып тағайындалды. Ешкі сүтінен бөлініп алынған микроағзалардың бұл штамдары отандық азық-түлік өнімдерін өндіру үшін перспективалы болуы мүмкін. Олардың негізінде профилактикалық мақсатта ашытылған сүт өнімдерін жасау ұсынылады.

Библиографиялық сілтемелер

Altschul SF, Madden TL, Schäffer AA, Zhang J, Zhang Z, Miller W, Lipman DJ. Gapped BLAST and PSI-BLAST: A New Gen- eration of Protein Database Search Programs. Nucleic Acids Research, 1997. Vol. 25, No. P. 3389-3402. htpp://www.ncbi. nlm. nih.gov.

Altschul, S.F., et al. Gapped BLAST and PSI-BLAST: A New Generation of Protein Database Search Programs. Nucleic Acids Research, 1997. Vol. 25, No. P. 3389-3402.

Bernhom N., Licht T.R., Brogren C.H. et al. Effects of Lactococcus lactis on Composition of Intestinal Microbiota: Role of Nisin // Applied and Environmental Microbiology. 2006. Vol. 72. Р. 1239–1244.

Broberg A., Jacobsson K., Ström K., Schnürer J. Metabolite Profiles of Lactic Acid Bacteria in Grass Silage // Applied and Environmental Microbiology. 2007. Vol. 73. P. 5547–5552.

Cocolin L., Dolci P., Rantsiou K., Urso R., Cantoni C., Comi G. Lactic acid bacteria ecology of three traditional fermented sausages produced in the North of Italy as determined by molecular methods. Meat Sci. 2009;82:125–132. doi: 10.1016/j.meat- sci.2009.01.004.

Daba Н., Saidi S. Detection of bacteriocin-producing lactic acid bacteria from milk in various farms in north-east Algeria by a new procedure // Agronomy Research. 2015. Vol. 13. No. 4. P. 907–918.

De Man J. C., Rogosa M., Sharpe M. E.1960 Medium for the cultivation of lactobacilli. J. Appl. Bacteriol. 23, 130–135. J. Appl. Bacteriol. 23, 130–135.

Dzhobulaeva A.K., Sadanov A.K., Ajtkel’dieva S.A., Bajkara B.T., Dzhakibaeva G.T., Kebekbaeva K.M. Molekulyarno- geneticheskaya identifikaciya dvuh shtammov molochnokislyh bakterij na osnove analiza nukleotidnyh posledovatel’nostej 16S rRNA GENA [Molecular genetic identification of two strains of lactic bacteria based on the analysis of nucleotide sequences of the 16S rRNA gene] Mezhdunarodnyj zhurnal prikladnyh i fundamental’nyh issledovanij. No 8-1 (2014). P. 63-67- (In Russian)

Fahathabad, E. H. And Eslamifer, M., Isolation and application of one strain of Lactobacillus paraplantarum from tea leaves (Camellia sinensis). Amer. J. Food Technol., 2011; 6(5): 429-434.

Kumar, S., K. Tamura, and M. Nei. MEGA3: integrated software for molecular evolutionary genetics analysis and sequence alignment. Brieffings in bioinformatics.Vol. 5 No 2. 150-163. June, 2004.

Linares D.M., Gómez C., Renes E., Fresno-Baro J.M., Tornadijo M.E., Ross R.P., Stanton C. Lactic Acid Bacteria and Bifidobacteria with Potential to Design Natural Biofunctional Health-Promoting Dairy Foods. Front. Microbiol. 2017;8:846. doi: 10.3389/fmicb.2017.00846.

Ludwig W., Schleifer K.H, Whitman W.B. Revised road map to the phylum Firmicutes // Bergey’s Manual of Systematic Bacteriology. The Firmicutes. New York, Springer-Verlag, USA, 2009. Vol. 3. Р. 1–17.

Maldonado A., Ruiz-Barba J.L., Jimenez-Diaz R. Production of plantaricin NC8 by Lactobacillus plantarum NC8 is induced in the presence of different types of Gram- positive bacterin//Arch. Microbiol.- 2003.- Vol.1.- P.29-35.

Marco M.L., Heeney D., Binda S., Cifelli C.J., Cotter P.D., Foligné B., Gänzle M., Kort R., Pasin G., Pihlanto A., et al. Health benefits of fermented foods:Microbiota and beyond. Curr. Opin. Biotechnol. 2017;44:94–102. doi: 10.1016/j.copbio.2016.11.010.

Mathur H, Beresford TP, Cotter PD. Health Benefits of Lactic Acid Bacteria (LAB) Fermentates. Nutrients. 2020 Jun 4;12(6):1679. doi: 10.3390/nu12061679.

Papamanoli E., Tzanetakis N., Litopoulou-Tzanetaki E., Kotzekidou P. Characterization of lactic acid bacteria isolated from a Greek dry-fermented sausage in respect of their technological and probiotic properties. Meat Sci. 2003;65:859–867. doi: 10.1016/ S0309-1740(02)00292-9.

Parvez S., Malik K., Kang S.A., Kim H.-Y. Probiotics and their fermented food products are beneficial for health. J. Appl. Microbiol. 2006;100:1171–1185. doi: 10.1111/j.1365-2672.2006.02963.x.

Patil, M. M., Pal, A., Anand, T. and Ramanna, K.V., Isolation and characterisation of lactic acid bacteria from curd and cucumber. Indian J. Biotechnol., 2010; 19: 166-172.

Preter V., Raemen H., Cloetens L., Houben E., Rutgeerts, Verbeke K. Effect of dietary intervention with different pre- and probiotics on intestinal bacterial enzyme activities// Eur. J. Clin.Nutr. 2007. – Vol. 10. – P.1038-1046.

Quinto E.J., Jiménez P., Caro I. et al. Probiotic Lactic Acid Bacteria: A Review // Food and Nutrition Sciences. 2014. Vol. Р. 1765–1775.

Reid G. Probiotic Lactobacilli for urogenital health in women// J Clin Gastroenterol. -2008.- Vol.42., Suppl 3, Pt 2. P. 234-236.

Salmerón I., Thomas K., Pandiella S.S. Effect of potentially probiotic lactic acid bacteria on the physicochemical composi- tion and acceptance of fermented cereal beverages. J. Funct. Foods. 2015;15:106–115. doi: 10.1016/j.jff.2015.03.012.

Shenderov B.A. Funkcional’noe pitanie i ego rol’ v profilaktike metabolicheskogo sindroma [Functional nutrition and its role in the prevention of metabolic syndrome]. M.: DeLi print (2008). 319 p. – (In Russian)

Vegas E.Z.S., Nieves B., Araque M., Velasco E., Ruiz J., Vila J. Outbreak of infection with Acinetobacter strain RUH 1139 in an intensive care unit // Infection Control and Hospital Epidemiology. – 2006. – Vol. 27. – P. 397-404.

Yu J., Wang H.M., Zha M.S., Qing Y.T., Bai N.,. Ren Y, Xi X.X., Liu W.J., Menghe B.L.G., Zhang H.P.. Molecular iden- tification and quantification of lactic acid bacteria in traditional fermented dairy foods of Russia. Journal of Dairy Science. Volume 98, Issue 8, 2015. Pages 5143-5154. ISSN 0022-0302, https://doi.org/10.3168/jds.2015-9460.

Жүктелулер

Жарияланды

2023-03-20

Шығарылым

Бөлім

МОЛЕКУЛЯРНАЯ БИОЛОГИЯ И ГЕНЕТИКА

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають