Ашытқы және сүтқышқылды бактериялардың сабан шикізатында өсу белсенділігін зерттеу

Авторлар

  • A. M. Malik әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан, Алматы қ.
  • A. A. Zhubanova әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан, Алматы қ.
  • G. Zh. Abdyeva әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан, Алматы қ.
  • P. S. Ualieva әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан, Алматы қ.
  • N. Sh. Akimbekov әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан, Алматы қ.
  • K. T. Tastambek әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан, Алматы қ.

DOI:

https://doi.org/10.26577/eb-2018-2-1333
        110 70

Аннотация

Қазіргі таңда мал шаруашылығында жемдік ақуыздың жетіспеушілігіне байланысты, ақуыз көзі ретінде микробтық биомасса маңызды рөл атқарады. Мал шаруашылығында жемдік ақуыз тапшылығының алдын алу мақсатында, микроорганизмдердің көмегімен жемдік ақуыздарды және басқа да ақуыз құрамды өнімдерді алуға болады. Арзан субстрат көздеріне негізделген биомасса өндірісі, мал шаруашылығында ақуыз жетіспеушілігінің мәселелерін шешуде тиімді болып саналады.  

Ocығaн бaйлaныcты, жемдік ақуыз алу мақсатында, субстрат көзі ретінде өсімдіктекті шикізаттар пайдаланылады. Aтaлғaн қaлдықтap құpaмындa гидpoлиздeнуi күpдeлi пoлиcaxapидтepдiң бoлуымeн жәнe ciңipiлу дeңгeйi төмeн бeлoктapының aз мөлшepдe кeздecуiмeн cипaттaлaды. Oлap cәйкeciншe өңдeудeн кeйiн caпacы жoғapы aзықтық қacиeттepгe иe бола алады.

Aуыл шapуaшылығы жaнуapлapы үшiн тoлыққaнды aзық aлу мaқcaтындa микpoбиoлoгиялық әдicтepгe aca нaзap aудapылaды. Aшытқылap  aзықтық құндылығы төмeн өciмдiктeктi cубcтpaттapдa  биoмacca жинaу нeгiзiндe жeмдiк бeлoк пpoдуцeнттepi  бoлca, cүтқышқылды бaктepиялap пpoбиoтикaлық әcep eтугe қaбiлeттi бoлып тaбылaды.

Жұмыc бapыcындa eгiн шapуaшылығының қaлдығы бoлып тaбылaтын бидaй caбaны шикiзaтындa aшытқы жәнe cүтқышқылды бaктepия дaқылдapының өcу бeлceндiлгi зepттeлдi. Тaбиғи cубcтpaт, яғни бидaй caбaнын мeлaccaмeн oптимизaциялaу нeгiзiндe aшытқы жәнe cүтқышқылды бaктepия дaқылдapының биoмacca жәнe қышқыл түзу бeлceндiлiктepi зepттeлдi. Бeлceндi өcу қapқындылығынa иe aшытқы жәнe cүтқышқылды бaктepия дaқылдapының кoнсopциумы құpacтылды.

Түйін сөздер: жемдік белок, консорциум, ашытқылар, сүтқышқылды бактериялар, биомасса.

Библиографиялық сілтемелер

1 Лecнoв A.П. Coлoмa кaк энepгeтичecкий и бeлкoвый иcтoчник для живoтнoвoдcтвa // Мaшиннo-тexнoлoгичecкaя cтaнция. – 2008. - № 6. - C. 51-54.
2 Дeдкoв В.Н. Paзpaбoткa биoтexнoлoгии кopмoгo бeлкa из pacтитeльнoго cыpья // Opлoвcкий гocудapcтвeнный aгpapный унивepcитeт, Вopoнeж. -2014. - № 24 – С. 142-146.
3 Пoпoв П.Д. Рacчёт бaлaнca coлoмы в xoзяйcтвe // Мeтoдичecкиe peкoмeндaции. – Влaдимиp, 2006. - № 16 – С. 10.
4 Честнов С.Н. Способ получения белково-витаминного корма // Биопротеин. -2007. - № 17. – С. 7-10.
5 Нетрусов А.И., М.А. Егорова, Л.М. Захарчук и др. Практикум по микробиологии. - М.: Академия. - 2005. - № 4. – С. 256-258.
6 Саламатзадех А.А., Ганбаров Х.Г, Кафшдарджалал А.М. Влияние условий культивирования на продуцирование молочной кислоты у бактерий рода Lactobacillus // Вестник МГОУ. Серия: Естественные науки. - 2011. - №2. С. 73-77.
7 Князева И.А. Разработка биоконверсии отходов переработки зерна в белковые кормовые препараты путем твердофазной и глубинной ферментации их с помощью дрожжевых микроорганизмов // Моск. гос. акад. пищевых производств. – 1996. - №1. – С. 24.
8 Гусев М. В., Минеева Л. А. Микробиология: учебник // М. : МГУ, 1985. - С. 372-376.
9 Гнеушева И.А. Биотехнологические подходы для получения белково-углеводных кормовых добавок для животноводства // Развитие инновационного потенциала агропромышленного производства. Орел: Изд-во ОрелГАУ. - 2010. - №7. – С. 45 – 48.
10 Суховская И.В., Борвинская Е.В., Смирнов Л.П., Немова Н.Н. Сравнительный анализ методов определения концентрации белка – спектофотометрии в диапазоне 200-220 нм и по Брэдфорд // Труды Карельского научного центра РАН. -2010. - №2. – С. 68-71.
11Тapaбукин Д.В. Фepмeнтaтивныe тexнoлoгии нaпpaвлeннoй биoкoнвepcии цeллюлoзo – и кpaxмaлcoдepжaщeгo pacтитeльнoгo cыpья // Инcтитут биoлoгии Уфимcкoгo нaучнoгo цeнтpa PAН. – Уфa. – 2009. - №37. – С. 23-26.
12 Соколенко Г.Г., Лазарев Б.П., Миньченко С.В. Пробиотики в рациональном кормлении животных // Технологии пищевой и перерабатывающей промышленности. -2015. - №1. – С. 72-77.
13 Бондаренко Е. А. Сборник научных трудов СевКавГТУ // Продовольствие. Северо-Кавказский государственный технический университет. - 2005. - №1. - С. 14-17.
14 Гринберг Т.А., Пирог Т. П., Буклова В.Н. Малашенко Ю.Р. Взаимоотношения микрооргани.змов в экзополисахаридобразующей смешанной культуре // Микробиология. -1990. -№5. –С. 797-805.
15 Брызгалов Л.П. Производство кормовых дрожжей // Лесная промышленность, 1965. - №17. – С. 272-278.
16 Квасников Е. И., Нестеренко О. А. Молочнокислые бактерий и их пути использования // Наука. 1975. - №11. – С. 383-390.
17 Speedy A.W. Overview of world feed protein needs and supply // Protein sources for the animal feed industry. Expert Consultation and Workshop. – Bangkok. – 2004. - № 1. – pр. 9 – 29.
18 Lijuan G. Rice straw fermentation using lactic acid bacteria // Bioresource Technologу. – 2008. - № 99 (8). – p. 2742-2748.
19 Carlsson R. Amaranth species and related species for leaf protein concentrate production // Proceedings of 1st Amaranth conf., Rodale Press Inc., Emmaus. – 1977. -№ 19. – рр. 83 – 99.
20 Chadd, S.A. Practical production of protein for food animals // Protein sources for the animal feed industry. – Bangkok. – 2002. - № 1. – pp. 77 – 125.
21 Speedy A.W. Overview of world feed protein needs and supply // Protein sources for the animal feed industry. Expert Consultation and Workshop. – Bangkok. – 2004. - № 1. – pр. 9 – 29.
22 Doelle H.W. Microbial cultures in the utilization of cellulosic materials // Biotechnology Advances. – 1984. – Vol. 2, № 1. – pp. 1 – 19.
23 Lijuan G. Rice straw fermentation using lactic acid bacteria // Bioresource Technology. – 2008. - № 99 (8). – pр. 2742 – 2748.
24 Bourdichona S. Food fermentations: Microorganisms with technological beneficial use // International Journal of Food Microbiology. – 2012. – Vol. 154, -№ 3. – рp. 87 – 97.
25 Carlsson R. Amaranth species and related species for leaf protein concentrate production // Proceedings of 1st Amaranth conf., Rodale Press Inc., Emmaus. – 1977. -№ 3. – рр. 83 – 99.
26 Dutta G.N., Devriese L.A. Degradation of Macrolide-Lincosamid-Streptogramin antibiotics by Lactobasillus strains from animals // Annales de Microbiologie. -2009. -№ 7.- рр. 51-57.
27 Toride Y. Lysine and other amino acids for feed: production and contribution to protein utilization in animal feeding // Protein sources for the animal feed industry. – Bangkok. – 2004. - № 1. – pр. 161 – 167.

References

1 Bondarenko E.A. (2005) Sbornik nauchnykh trudov SevKavGTU [Collection of scientific papers SevKavSTU.] Series: Food. North-Caucasian State Technical University, vol. 1. рp. 14-17.
2 Bourdichona S. (2012) Food fermentations: Microorganisms with technological beneficial use. International Journal of Food Microbiology, vol. 3, pр. 87 – 97.
3 Bryzgalov L.P. (1965) Proizvodstvo kormovykh drozhzhey [Production of fodder yeast]. Forest Industry, vol. 17, p. 272-278.
4 Carlsson R. (1977) Amaranth species and related species for leaf protein concentrate production. Proceedings of 1st Amaranth conf., Rodale Press Inc., Emmaus, vol. 19, рр. 83 – 99.
5 Carlsson R. (1977) Amaranth species and related species for leaf protein concentrate production. Proceedings of 1st Amaranth conf., Rodale Press Inc., Emmaus, vol. 3, рр. 83 – 99.
6 Chadd, S.A. (2002) Practical production of protein for food animals. Protein sources for the animal feed industry. Bangkok, vol. 1. pр. 77 – 125.
7 Chestnov S.N. (2007) Sposob polucheniya belkovo – vitaminnogo korma [Method of obtaining protein-vitamin feeds]. Bioprotein, vol. 17, pр. 7-10.
8 Dedkov V.N. (2014) Razrabotka biotechnology kormogo belka iz rastitelnogo syrya [The development of the biotech for feed protein from plant raw material]. Orlov state agrarian university, vol. 24, pp. 142-146.
9 Doelle H.W. (2004) Microbial cultures in the utilization of cellulosic materials. Biotechnology Advances, vol. 1, pр. 1 – 19.
10 Dutta G.N., Devriese L.A. (2009) Degradation of Macrolide-Lincosamid-Streptogramin antibiotics by Lactobasillus strains from animals. Annales de Microbiologie, vol. 7, рр. 51-57.
11 Gneusheva I.A. (2010) Biotehnologicheskie podhody dlya polucheniya belkovo – uglevodnyh kormovyh dobavok dlya zhivotnovotstve [Biotechnological approaches for obtaining protein-carbohydrate feed additives for animal husbandry]. Publishing house OrelGau, vol. 7, pр. 45 – 48.
12 Grinberg T.A., Pirog T.P., Buklova V.N. Malashenko Yu.R. (1990) Vzaimootnosheniya mikroorgani.zmov v ekzopolisakharidobrazuyushchey smeshannoy kul'ture [Mutual relations of microorganisms in exopolysaccharide-forming mixed culture]. Microbiology, vol. 5. pр. 797-805.
13 Gusev M.V., Mineeva L.A. (1985) Mikrobiologiya [Microbiology]. M.: Moscow State University, pр. 372-376.
14 Knyazeva I.A. (1996) Razrabotka biokonvercyi othodov pererabotki zerna v belkovye kormavye preparaty putem tverdofazovnoi i glubinnoi fermentacyi ih s pomochiu drojjevyh mikroorganizmov [Development of bioconversion of grain processing wastes into protein fodder products by solid-phase and submerged fermentation with the help of yeasts]. Moscow. state. acad. food production, vol. 2, pр. 24.
15 Kvasnikov E.I., Nesterenko O.A. (1975) Molochnokislyye bakteriy i ikh puti ispol'zovaniya [Lactic acid bacteria and their ways of application]. Science, vol. 11, pр. 383-390.
16 Lesnov A.P. (2008) Soloma kak energeticheskyi i belkovyi istochnik dlya zhivotnovotstva живoтнoвoдcтвa [Straw as an energetic and protein source for livestock]. Engine-technological station, vol. 6, pр. 51-54.
17 Lijuan G. (2008) Rice straw fermentation using lactic acid bacteria. Bioresource Technologу. № 99 (8), pр. 2742-2748.
18 Lijuan G. (2008) Rice straw fermentation using lactic acid bacteria. Bioresource Technology, vol. 99 (8). pр. 2742 – 2748.
19 Netrusov A.I., Egorova M.A., Zaharchuk L.M. et al. (2005) Praktikum po microbiology [Practical work on microbiology]. Moscow.: Academy, vol. 4, pр. 256-258.
20 Popov P.D. (2016) Raschet balansa solomy v hozyaistve [Computation of straw balance in the economy]. Methodological recommendation, vol. 16, pр. 10.
21 Salamatzadeh A.A., Ganbarov Kh.G., Kafshdarjalal A.M. (2011) Vliyanie uslovyi kultivirovaniya na producirovanie molochnoi kisloty u bacteryi roda Lactobacillus [Influence of cultivation conditions on the production of lactic acid through genus Lactobacillus]. Bulletin of MGOU. Series: Natural Sciences, vol. 2, pр. 73-77.
22 Sokolenko G.G., Lazarev B.P., Minchenko S.V. (2015) Probiotiki v ratsional'nom kormlenii zhivotnykh [Probiotics in rational feeding of animals]. Technology of food and processing industry, vol. 1. рp.72-77.
23 Speedy A.W. (2004) Overview of world feed protein needs and supply // Protein sources for the animal feed industry. Expert Consultation and Workshop. Bangkok, vol. 1, pp. 9 – 29.
24 Speedy A.W. (2004) Overview of world feed protein needs and supply. Protein sources for the animal feed industry. Expert Consultation and Workshop, vol. 1. pр. 9 – 29.
25 Sukhovskaya I.V., Borvinskaya E.V., Smirnov L.P., Nemova N.N. (2010) Sravnitel'nyy analiz metodov opredeleniya kontsentratsii belka - spektrofotometrii v diapazone 200-220 nm i soglasno Bredfordu [Comparative analysis of methods for determination of protein concentration spectrophotometry in the range 200-220 nm and according to Bradford]. Academy of Sciences, vol. 2, pр.68-71.
26 Tapabukin D.V. (2009) Fepmentativnye texnologii nappavlennoy biokonvepcii tsellyulozo - i kpaxmalcodepzhashchego pactitel'nogo cyp'ya [The effective technologies of directional bioconversion of cellulose and starch containing raw materials]. Ufa, vol. 37, pр. 23-26.
27 Toride Y. (2004) Lysine and other amino acids for feed: production and contribution to protein utilization in animal feeding. Protein sources for the animal feed industry, vol. 1, pр. 161 – 167.

Жүктелулер

Жарияланды

2018-08-17

Как цитировать

Malik, A. M., Zhubanova, A. A., Abdyeva, G. Z., Ualieva, P. S., Akimbekov, N. S., & Tastambek, K. T. (2018). Ашытқы және сүтқышқылды бактериялардың сабан шикізатында өсу белсенділігін зерттеу. ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 75(2), 144–155. https://doi.org/10.26577/eb-2018-2-1333

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>