Penicillium aurantiogriseum Dierckx түрінің биоэкологиялық ерекшеліктері
Кілттік сөздер:
саңырауқұлақ түрі, ДНҚ, рРНҚ, ПТР, секвенирлеу, Penicillium аurantiogriseum Dierckx.Аннотация
Көкөністерді зардаптайтын саңырауқұлақ түрлерінің әсерінен өнім түсімі мен сақтау мерзімі жылдан жылға азаюда. Ауру тудырушы саңырауқұлақ түрлерінің биоэкологиялық ерекшеліктерін зерттеудің, заманауи зерттеу әдістері арқылы түрге ажыратудың практикалық маңызы зор екендігі белгілі. Мақалада пияз (Allium cepa L.) жасыл зең ауруын қоздырушы саңырауқұлақ түріне морфологиялық және молекулярлық-генетикалық зерттеу жүргізілген. Фитопатогеннің таксономиялық орнын анықтауда морфологиялық ерекшеліктері нақты бола бермейді. Осы мақсатта Penicillium аurantiogriseum фитопатогенді микромицеттің молекулярлық-генетикалық идентификациясы полимеразалық тізбектік реакция әдісі арқылы жүзеге асты. Полимеразды тізбекті реакция мақсатында 18S рРНҚ кодтаушы ген бірізділігін табуда NS1 және NS4 консервативтік праймерлері қолданылды. 5.8S РНҚ кодтаушы ген бірізділігін және ішкі транскриптеуші спейсерлер жасау үшін ITS1 және ITS4 праймерлері қолданылды. 26S рРНҚ генінде D1/D2 домені амплификациясы үшін NL-1 және NL-4 праймерлері пайдаланылды. ДНҚ бөлігін секвенирлеуде алынған нуклеотидтік бірізділіктерді салыстыру арқылы жақын туыстық микроорганизмдер штаммдарға филогенетикалық талдау жасалды. Секвенирлеу нәтижесінде геннің нуклеотидтік бірізділігіне сүйене зерттелген штамм түрге ажыратылды. Молекулалық зерттеулермен қатар штаммға микроскоптық, макро- және микроморфологиялық ерекшелігін анықтау мақсатында талдаулар жүргізілді.
Библиографиялық сілтемелер
1. Bridge P.D., Hawksworth Z., Kozakiewicz A.H., Onions S., Paterson R.R., Sackin M.J., A. Sneath P.H. A reappraisal of the terverticillate penicillia using biochemical, physiological and morphological features // Numerical taxonomy. J. of General Microbiol. November. - 1989.- Vol. 135. – P. 2941-2966. DOI: 10.1099/00221287-135-11-2941
2. Byther R.S., Chastagner G.A. Diseases. In: The Physiology of Flower Bulbs, a Comprehensive Treatise on the Physiology and Utilization of Ornamental Flowering Bulbous and Tuberous Plants (Eds.: De Hertogh, A., Le Nard, M.) // Elsev. Amsterdam. -1993. - Р.71-100
3. Frisvad J.C., Samson R.A. Polyphasic taxonomy of Penicillium subgenus Penicillium: a guide to identification of food and air-borne terverticillate Pencillia and their mycotoxins // Stud. Mycol. -2004. – Vol. 49. –P. 1-173.
4. Davis R.M. Penicillium decay of garlic // In: Compendium of Onion and Garlic Diseases and Pests (Eds.: Schwartz, H.F., Mohan, S.K.). 2 nd Edn. APS Press, St. Paul, MN. – 2008. - P.52
5. Sumner D.R., Langston D.B., Seebold K.W. Blue Mold. // In: Compendium of Onion and Garlic Diseases and Pests (Eds.: Schwartz, H.F., Mohan, S.K.). 2 nd Edn. APS Press, St. Paul, MN. – 2008. - P. 52-53.
6. Andersen B., Frisvad J.C. Characterization of Alternaria and Penicillium Species from similar substrata based on growth at different temperature, pH and water activity // Syst. Appl. Microbial. - - 2002. - Vol. 25. – P.162-172.
7. Nagvi S.A.M.H. Diseases of Fruits and Vegetables: Diagnosis and Management. – USA.: Kluwer Academic Publishers, 2004. -537 c. ISBN 1-4020–1823-1.
8. Бекдаирова К.Ж. Биохимическая характеристика чеснока и лука в процессе вегетации и хранения: Автореферат дис. на соискание ученой степени кандидата биологических наук. (093) / АН КазССР. Объедин. учен. совет ин-тов почвоведения, ботаники, микробиологии вирусологии. 1971 - Алма-Ата. - 28 с.
9. Буренин В.И. Овощи родник здоровья: 3-е изд., перераб. и доп. - Л.: Лениздат, 1990.
-255 с.
10. Kalb T.J., Mavlyanova R.F. Vegetable production in Central Asia: status and perspectives. Proceedings of the workshop. The World Vegetable Center. - Shanhua, Taiwan: AVRDC, 2005. - P.134. ISBN 92-9058-139.
11. Duduk N., Vasiс M., Vico I. First Report of Penicillium polonicum Causing Blue Mold on Stored Onion (Allium cepa) in Serbia. // Plant Dis. – 2014. – Vol. 98, No. 10. – P. 144-145. DOI:10.1094/PDIS-05-14-0550-PDN.
12. Overy D.P., Frisvad J.C., Steinmeier U., Thrane U. Clarification of the agents causing blue mold storage rot uponvarious flower and vegetable bulbs: implicationsfor mycotoxin contamination. // Postharvest Biol. and Techn.- 2005. – Vol. 35. P. 217–221. DOI:10.1016/j.postharvbio.2004.08.001.
13. Weising K., Nybom H., Wolff K., Meyer W. In: DNA Fingerprinting in Plants and Fungi. – USA.: CRC Press, Boca Raton, 1995. – P. 336. ISBN : 0849389208
14. Salybekova N.N., Abdrassulova Zh.T., Kuzhantaeva Zh.Zh., Berdimuratova Zh.B., Babaeva G.A., Serzhanova A.E. Biological features of fungi susceptible varieties Allium Cepa L. // European Conference on Innovations in Technical and Natural Sciences, 6th International scientific conference 4th April, Vienna, Austria. - 2015. - P.17-27.
References
1. Bridge PD, Hawksworth DL, Kozakiewicz Z, Onions AH, Paterson RM, Sackin MJ, Sneath P. H (1989) A reappraisal of the terverticillate penicillia using biochemical, physiological and morphological features I. Numerical taxonomy. Journal of General Microbiology, November. 135: 2941-2966. DOI: 10.1099/00221287-135-11-2941
2. Byther RS, Chastagner GA (1993) Diseases. In: The Physiology of Flower Bulbs, a Comprehensive Treatise on the Physiology and Utilization of Ornamental Flowering Bulbous and Tuberous Plants (Eds.: De Hertogh, A., Le Nard, M.). Elsevier, Amsterdam. pp.71-100.
3. Frisvad JC, Samson RA (2004) Polyphasic taxonomy of Penicillium subgenus Penicillium: a guide to identification of food and air-borne terverticillate Pencillia and their mycotoxins. Stud. Mycol, 49: 1-173.
4. Davis RM (2008) Penicillium decay of garlic. In: Compendium of Onion and Garlic Diseases and Pests (Eds.: Schwartz, H.F., Mohan, S.K.). 2 nd Edn. APS Press, St. Paul, MN. p.52.
5. Sumner DR, Langston DB, Seebold KW (2008) Blue Mold. In: Compendium of Onion and Garlic Diseases and Pests (Eds.: Schwartz, H.F., Mohan, S.K.). 2 nd Edn. APS Press, St. Paul, MN. pp. 52-53.
6. Andersen B, Frisvad JC (2002) Characterization of Alternaria and Penicillium Species from similar substrata based on growth at different temperature, pH and water activity. Syst. Appl. Microbial. 25: 162-172.
7. Nagvi SAMH (2004) Diseases of Fruits and Vegetables: Diagnosis and Management. – USA, Kluwer Academic Publishers, -Р. 537. ISBN 1-4020–1823-1.
8. Bekdairova KZh (1971) Biochemical characterization of garlic and onions in the process of growing and storage, Almaty. Abstract dis. for the degree of candidate of biological sciences. (093) [Biochimicheskaya charakteristica chesnoka i luka v prosesse vegetasii i chranenya] KazSSR. Combine. scientists. Council Institute Comrade soil science, botany, microbiology, virology. – P.28. (In Russian)
9. Burenin VI (1990) Vegetable spring health: [Ovoshi rodnik zdorovia] 3rd ed., Revised. and ext. - L., Lenizdat, -P.255. ISBN 5-289-00741-5. (In Russian)
10. Kalb TJ, Mavlyanova RF (2005) Vegetable production in Central Asia: status and perspectives. Proceedings of the workshop. The World Vegetable Center. Shanhua, Taiwan. AVRDC, - P.134 ISBN 92-9058-139
11. Duduk N, Vasiс M, Vico I. (2014) First Report of Penicillium polonicum Causing Blue Mold on Stored Onion (Allium cepa) in Serbia. Plant Dis., 98 (10): 144-145. DOI:10.1094/PDIS-05-14-0550-PDN.
12. Overy DP, Frisvad JC, Steinmeier U, Thrane U. (2005) Clarification of the agents causing blue mold storage rot uponvarious flower and vegetable bulbs: implicationsfor mycotoxin contamination. Postharvest Biol. and Techn. 35. pp. 217–221. DOI:10.1016/j.postharvbio.2004.08.001.
13. Weising K, Nybom H, Wolff K, Meyer W (1995) In: DNA Fingerprinting in Plants and Fungi. CRC Press, Boca Raton, Florida, USA. – P. 336
14. Salybekova NN, Abdrassulova ZhT, Kuzhantaeva ZhZh, Berdimuratova ZhB, Babaeva GA, Serzhanova AE (2015) Biological features of fungi susceptible varieties Allium сepa L. // European Conference on Innovations in Technical and Natural Sciences 6th International scientific conference 4th April, Vienna, Austria. pp. 17-27.