Influence of cultivation temperature on the biomass, lipids yield and total fatty acids content of fungal isolates

Authors

  • Y. S. Tsurkan Казахский национальный университет имени ал-Фараби
  • A. V. Goncharova Казахский национальный университет имени ал-Фараби
  • T. A. Karpenyuk Казахский национальный университет имени ал-Фараби
  • S. S. Zhazikbaeva Казахский национальный университет имени ал-Фараби
  • S. T. S.T. Kenesheva Казахский национальный университет имени ал-Фараби
  • B. B. Azimhanova Казахский национальный университет имени ал-Фараби

Keywords:

fungi, biomass, lipids, fatty acids, cultivation temperature.

Abstract

This study was carried out to determine the influence of cultivation temperature of filamentous fungi Fusarium sp., P. raistrickii, P. anatolicum on the biomass, lipids yield and total fatty acids content. It is shown that more intensive accumulation of biomass and lipids was observed at temperature 18°C. The temperature decreasing from 28 to 18°C tended to increasing FA unsaturation.

References

1 Рахматуллина Ю.Р. Разработка метода получения полиненасыщенных жирных кислот // автореф. канд. тех. Наук. – Уфа, 2007. – 189 с.
2 Дедюхина Э.Г., Чистякова Т.И., Вайнштейн М.Б. Биосинтез арахидоновой кислоты микромицетами (обзор) // Прикладная биохимия и микробиология. - 2011.- Т. 47. -№2. - С. 125-134.
3 Работнова И.Л., Позмогова И.Н. Хемостатное культивирование и ингибирование роста микроорганизмов. - М.: Наука, 1979.- 207 с.
4 Aki T., Matsumoto Y., Morinaga T. Lipid composition of a newly isolated polyunsaturated fatty acid-producing fungus, Achiya sp. ma28-01// J. ferment. Bioeng. - 1998. - № 86. - P. 504–507.
5 Pedersen T.A. Lipid formation in Cryptococcus terricolus. 1 Nitrogen nutrition and lipid formation // Acta Chem. Scand. - 1961. - Vol. 15. - P. 651–662.
6 Erwin J.H. Lipids and biomembranes of eukaryotic microorganisms / Ed. J.A. Erwin. - N.Y.: Acad. Press, 1973. - P. 41–143.
7 Dyal S.D., Narine S.S. Implication for the use of Mortierella fungi in the industrial production of essential fatty acids // Food Res. Intern. - 2005. - Vol. 38. -№ 4. - P. 445–467.
8 Kendrick A., Ratledge C. Lipid formation in ther oleaginous mould Entomophthora exitalis grown in continuous culture: effects of growth rate, temperature and dissolved oxygen tension on polyunsaturated fatty acids // Appl. Microbiol. Biotechnol. - 1992. - Vol. 37. - P. 18–22.
9 Garbus J., Deluca H.F., Loomans M.E., Strong F.M. 1963. Rapid incorporation of phosphate into mitochondrial lipids // J.Biol.Chem. – 1963. - Vol. 238. – P. 59-63.
10 Christie W.W. Lipid analysis. Isolation, separation, identification and structural analysis of lipids. Third edition. – Bridgwater: The Oily Press, 2003. – 345 p.

Downloads

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2