Study on microbiocenoses in rhizosphere of tomato cultivated in agroecosystems of Southern Kazakhstan.
Keywords:
agroecosystem, tomato, microbiocenosis, bacteria, fung,Abstract
The quantitative composition of ecologo-trophic groups of microorganisms in rhizosphere of tomato cultivated in Southern Kazakhstan was established. The average annual quantitative presence was estimated for: actinomycetes - 1.56·105, oligotrophs - 1.43·107, bacilli - 5.94·105, fungi - 7.6·103. It was shown that actinomycetes are predominant in the spring vegetation period, oligotrophs - in the autumn vegetation period, sporeforming bacteria of the genus Bacillus - in the summer and autumn vegetation periods. Keywords:References
1 Круглов Ю.В. Микробиологические аспекты плодородия почвы и проблемы устойчевого земледелия //Плодородие. – 2006. - № 5. – С. 9-12.
2 Архипова Т.Н., Веселов С.Ю., Мелентьев А.И., Мартыненко Е.В. Сравнение действия штаммов бактерий,
различающихся по способности синтезировать цитокинины, на рост и содержание цитоскининов в растениях пшеницы // Физиология растений. - 2006. - Т. 53. - № 4. – С. 567- 574.
3 Белимов А.А., Иванчиков А.Ю., Юдкин Л.В. и др. Характеристика и интродукция новых штаммов ассоциа-
тивных ростстимулирующих бактерий, доминирующих в ризоплане проростков ячменя // Микробиология. -
1999. – Т. 68. - № 3. - С. 392-397.
4 Khalid A., Arshad M., Zarhir Z.A. Screening plant growth-promoting rhizobacteria fof improving growth and yield
of wheat // J. Appl. Microbiol. - 2004. – Vol. 96. - № 3. - P. 473-480.
5 Romeiro R.S., Filho L., Junior J.R.V. et al. Macromolecules released by a plant growth-promoting rhizobacterium as elicitors of systemic resistance in tomato to bacterial and fungal pathogens // J. Phytopathol. - 2005. – Vol. 153. - № 2.– P. 120-123.
6 Salantur A., Ozturk A., Akten S. Growth and yield response of spring wheat to inoculation with rhizobacteria //
Plant Soil and Environ. - 2006. - Vol 52. - № 3. - P. 111-118.
7 Varga Sz.S., Koranyi P., Preininger E. et al. Artificial associations between Daucus and nitrogen-fixing Azotobakter cells in vitro // Physiol. Plant. - 1994. – Vol. 90. - № 4. – P. 786-790.
8 Нетрусова А.И. Практикум по микробиологии под редакцией. – М.: ACADEMA, 2005. - С. 116-129.
9 Урбах В.Ю. Статистический анализ в биологических и медицинских исследованиях. - М.:, 1975. - 295 с.
2 Архипова Т.Н., Веселов С.Ю., Мелентьев А.И., Мартыненко Е.В. Сравнение действия штаммов бактерий,
различающихся по способности синтезировать цитокинины, на рост и содержание цитоскининов в растениях пшеницы // Физиология растений. - 2006. - Т. 53. - № 4. – С. 567- 574.
3 Белимов А.А., Иванчиков А.Ю., Юдкин Л.В. и др. Характеристика и интродукция новых штаммов ассоциа-
тивных ростстимулирующих бактерий, доминирующих в ризоплане проростков ячменя // Микробиология. -
1999. – Т. 68. - № 3. - С. 392-397.
4 Khalid A., Arshad M., Zarhir Z.A. Screening plant growth-promoting rhizobacteria fof improving growth and yield
of wheat // J. Appl. Microbiol. - 2004. – Vol. 96. - № 3. - P. 473-480.
5 Romeiro R.S., Filho L., Junior J.R.V. et al. Macromolecules released by a plant growth-promoting rhizobacterium as elicitors of systemic resistance in tomato to bacterial and fungal pathogens // J. Phytopathol. - 2005. – Vol. 153. - № 2.– P. 120-123.
6 Salantur A., Ozturk A., Akten S. Growth and yield response of spring wheat to inoculation with rhizobacteria //
Plant Soil and Environ. - 2006. - Vol 52. - № 3. - P. 111-118.
7 Varga Sz.S., Koranyi P., Preininger E. et al. Artificial associations between Daucus and nitrogen-fixing Azotobakter cells in vitro // Physiol. Plant. - 1994. – Vol. 90. - № 4. – P. 786-790.
8 Нетрусова А.И. Практикум по микробиологии под редакцией. – М.: ACADEMA, 2005. - С. 116-129.
9 Урбах В.Ю. Статистический анализ в биологических и медицинских исследованиях. - М.:, 1975. - 295 с.
Downloads
How to Cite
Sadanov А. K., Ultanbekova, G. D., Baygonusova, Z. A., & Mahanbetova, G. M. (2015). Study on microbiocenoses in rhizosphere of tomato cultivated in agroecosystems of Southern Kazakhstan. Experimental Biology, 60(2), 367–370. Retrieved from https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/977
Issue
Section
BIOTECHNOLOGY