Bioproducts with the stevia - necessary food for kazakhstan citizens

Authors

  • A. V. Vitavskaya АО Алматинский технологический университет
  • S. Sh Asrandina Казахский национальный университет им. аль-Фараби
  • Sh. Sh. Kenjebayeva Казахский национальный университет им. аль-Фараби
  • B. Sarsenbayev Алматинский филиал Центра биотехнологии РК
  • Yu. G. Pronina АО Алматинский технологический университет
  • D. B. Baimyhanova ТОО «Илийский молочный завод, г. Алматы, Казахстан
  • U. A. Sinavski ТОО «ОО Казахская Академия питания»
  • A. A. Tashimbaeva Казахский национальный университет им. аль-Фараби
        70 37

Keywords:

the stevia, cold technology, ecological safety, crispbread, biobread - a minus appetite

Abstract

The raw materials choice for preparation of products (crispbread, biobread, a minus appetite) the increased nutritional value with treatment-and-prophylactic properties of a functional purpose – stevia leaves is reasonable. The technology of preparation of products is developed, the comparative characteristic organoleptic and some physics –chemical indicators of samples is carried out, optimum options of an additive are revealed.

References

1 Akula Ramakrishna, Gokare Aswathanarayana R. Diterpene Sweeteners (Steviosides), - Natural Products.- 2013. -
P. 319-320.

2 Katarina L., Maja L., Irena J., Rajka B. Sensory Evaluation of the Strawberry Flavored Yoghurt with Stevia and
Sucrose Addition // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition. – 2013. - № 7 . - P.39-43.

3 Alison Weber, Sharareh Hekmat The Effect of Stevia rebaudiana on the Growth and Survival of Lactobacillus
rhamnosus GR-1 and Sensory Properties of Probiotic Yogurt. - Journal of Food Research. -2013. - Vol. 2. – N. 2. - P.136-143.

4 Хасиев Х.Х., Кулажанов К.С., Витавская А.В., Абдели Д.Ж. «Живая» пища и зерновой хлеб спасут
население планеты - А.: ТОО «Алматы принт».- 2012. – С. 416.

5 Кенжебаева Ш.К., Витавская А.В., Сарсенбаев Б.А., Зельцер М.Е., Чоманов У.Ч., Баймуханова Д.Б.// Сухая
смесь для приготовления напитка «Антидиабет-С», патент, - № 35657 от 04.09.2000.

6 Кенжебаева Ш.К., Витавская А.В., Сарсенбаев Б.А., Чоманов У.Ч., Баймуханова Д.Б. Зерновой продукт«Алтын жент», патент, - № 35640 от 04.09.2000.

7 Кенжебаева Ш.К., Витавская А.В., Сарсенбаев Б.А., Чоманов У.Ч., Баймуханова Д.Б. Способ приготовления
напитка «Алтын боза», патент - № 35606 от 04.09.2000.

Downloads

How to Cite

Vitavskaya, A. V., Asrandina, S. S., Sh. Kenjebayeva, S., Sarsenbayev, B., Pronina, Y. G., Baimyhanova, D. B., Sinavski, U. A., & Tashimbaeva, A. A. (2015). Bioproducts with the stevia - necessary food for kazakhstan citizens. Experimental Biology, 59(3/1), 73–76. Retrieved from https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/649

Issue

Section

Biotechnology: from research to innovations