Bioproducts with the stevia - necessary food for kazakhstan citizens
Keywords:
the stevia, cold technology, ecological safety, crispbread, biobread - a minus appetiteAbstract
The raw materials choice for preparation of products (crispbread, biobread, a minus appetite) the increased nutritional value with treatment-and-prophylactic properties of a functional purpose – stevia leaves is reasonable. The technology of preparation of products is developed, the comparative characteristic organoleptic and some physics –chemical indicators of samples is carried out, optimum options of an additive are revealed.References
1 Akula Ramakrishna, Gokare Aswathanarayana R. Diterpene Sweeteners (Steviosides), - Natural Products.- 2013. -
P. 319-320.
2 Katarina L., Maja L., Irena J., Rajka B. Sensory Evaluation of the Strawberry Flavored Yoghurt with Stevia and
Sucrose Addition // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition. – 2013. - № 7 . - P.39-43.
3 Alison Weber, Sharareh Hekmat The Effect of Stevia rebaudiana on the Growth and Survival of Lactobacillus
rhamnosus GR-1 and Sensory Properties of Probiotic Yogurt. - Journal of Food Research. -2013. - Vol. 2. – N. 2. - P.136-143.
4 Хасиев Х.Х., Кулажанов К.С., Витавская А.В., Абдели Д.Ж. «Живая» пища и зерновой хлеб спасут
население планеты - А.: ТОО «Алматы принт».- 2012. – С. 416.
5 Кенжебаева Ш.К., Витавская А.В., Сарсенбаев Б.А., Зельцер М.Е., Чоманов У.Ч., Баймуханова Д.Б.// Сухая
смесь для приготовления напитка «Антидиабет-С», патент, - № 35657 от 04.09.2000.
6 Кенжебаева Ш.К., Витавская А.В., Сарсенбаев Б.А., Чоманов У.Ч., Баймуханова Д.Б. Зерновой продукт«Алтын жент», патент, - № 35640 от 04.09.2000.
7 Кенжебаева Ш.К., Витавская А.В., Сарсенбаев Б.А., Чоманов У.Ч., Баймуханова Д.Б. Способ приготовления
напитка «Алтын боза», патент - № 35606 от 04.09.2000.
P. 319-320.
2 Katarina L., Maja L., Irena J., Rajka B. Sensory Evaluation of the Strawberry Flavored Yoghurt with Stevia and
Sucrose Addition // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition. – 2013. - № 7 . - P.39-43.
3 Alison Weber, Sharareh Hekmat The Effect of Stevia rebaudiana on the Growth and Survival of Lactobacillus
rhamnosus GR-1 and Sensory Properties of Probiotic Yogurt. - Journal of Food Research. -2013. - Vol. 2. – N. 2. - P.136-143.
4 Хасиев Х.Х., Кулажанов К.С., Витавская А.В., Абдели Д.Ж. «Живая» пища и зерновой хлеб спасут
население планеты - А.: ТОО «Алматы принт».- 2012. – С. 416.
5 Кенжебаева Ш.К., Витавская А.В., Сарсенбаев Б.А., Зельцер М.Е., Чоманов У.Ч., Баймуханова Д.Б.// Сухая
смесь для приготовления напитка «Антидиабет-С», патент, - № 35657 от 04.09.2000.
6 Кенжебаева Ш.К., Витавская А.В., Сарсенбаев Б.А., Чоманов У.Ч., Баймуханова Д.Б. Зерновой продукт«Алтын жент», патент, - № 35640 от 04.09.2000.
7 Кенжебаева Ш.К., Витавская А.В., Сарсенбаев Б.А., Чоманов У.Ч., Баймуханова Д.Б. Способ приготовления
напитка «Алтын боза», патент - № 35606 от 04.09.2000.
Downloads
How to Cite
Vitavskaya, A. V., Asrandina, S. S., Sh. Kenjebayeva, S., Sarsenbayev, B., Pronina, Y. G., Baimyhanova, D. B., Sinavski, U. A., & Tashimbaeva, A. A. (2015). Bioproducts with the stevia - necessary food for kazakhstan citizens. Experimental Biology, 59(3/1), 73–76. Retrieved from https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/649
Issue
Section
Biotechnology: from research to innovations