ГЕНЕТИЧЕСКИ МОДИФИЦИРОВАННЫЕ ОРГАНИЗМЫ: ПРОБЛЕМЫ И РИСКИ

Authors

  • Н. М. Головченко Карагандинский государственный университет им. Е.А. Букетова
  • Г. П. Погосян Карагандинский государственный университет им. Е.А. Букетова
        55 83

Keywords:

genetic modifided, advantages,

Abstract

In this article the problem of obtaining and using of genetic modifided organisms is discussed, possible alimentary, agrotechnical and ecological risks are analyzed. Classification of genetic modifided products is given in this article. Basic states that make genetic products with transgenic organisms described. Polymerase chain reaction as a method for determination such components is proposed, its advantages are described.

References

1 http://www.biosafety.ru


2 http://www.greenpeace.org
3 J.G. Carrau, R.C. Lopez The GMO regulation in the EU and the commercial conflict with the United States report on 10 congress EAAE, Exploring Diversity in the European Agri-Food System, Zaragoza, Spain, 28-31 August 2002.

4 Пирузян Э.С. Основы генетической инженерии растений. М.: Наука, 1988. – 304 с.71

5 http://gmobelarus.by

6 http://www.nkj.ru

7 ГМО – зона повышенного риска / Под ред. Е. Климова. Алматы: Спектр, 2003. – 52 с.

8 http://www.biogene.ru

9 Щелкунов С.Н. Генетическая инженерия. Новосибирск: Сибирское университетское издательство, 2004. – 496 с.

Downloads

How to Cite

Головченко, Н. М., & Погосян, Г. П. (2009). ГЕНЕТИЧЕСКИ МОДИФИЦИРОВАННЫЕ ОРГАНИЗМЫ: ПРОБЛЕМЫ И РИСКИ. Experimental Biology, 41(2), 66–71. Retrieved from https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/623