ECONOMIC AND INTRODUCTION ASSESSMENT OF VARIETIES AND FORMS OF BIRD CHERRY PADUS MILL. IN THE ALTAI BOTANICAL GARDEN

Authors

  • Т.А. Vdovina The Republican State Enterprise on the right of economic management "Altai Botanical Garden" of the Science Committee of the Ministry of Education and Science of the Republic of Kazakhstan Republic of Kazakhstan the city of Ridder
  • О.А. Lagus The Republican State Enterprise on the right of economic management "Altai Botanical Garden" of the Science Committee of the Ministry of Education and Science of the Republic of Kazakhstan Republic of Kazakhstan the city of Ridder

DOI:

https://doi.org/10.26577/eb.2022.v92.i3.03
        67 44

Keywords:

form, variety, variability, collection, bird cherry, feature.

Abstract

Ecological and biological features of 32 varieties and forms of bird cherry have been studied in the Altai Botanical Garden. It was found that modern forms and varieties of cherry surpass our wild forms in yield, size and taste, decorative. The assessment by the complex of economic, biological and decorative features showed the full possibility of cultivation in Eastern Kazakhstan. Following varieties and forms are recommended for introduction, collective gardens and landscaping: Augustine, Valencia, Pomegranate bunch, Memory of Salamatov, Moor, Late joy, Purple candle, Self-fertile, 14-1-51, 14-2-34, 13-8-60, 14-1-62, 13-14-1, 14-3-31, 54-1-34.

Тhe study of the intraspecific variability of the common bird cherry (carpal) in nature has begun, 4 forms have been identified. The purpose of the research was to identify highly decorative and edible forms and varieties of bird cherry, well adapted to local conditions, introduced from the Central Siberian Botanical Garden in Novosibirsk. Selection of forms in nature.

References

Деревья и кустарники СССР / Под редакцией Соколова С.Я. – Изд-во Академиии Наук СССР, 1954. – 826 с.

Симагин В.С. Исходный материал и основные пути создания декоративных сортов черемухи для Сибири // Декоративное садоводство Сибири: проблемы и перспективы, Барнаул: «Принт – Инфо», 2010. – С.115–117.

Чепинога И.С. Перспективные декоративные формы черемухи // Интродукция редких и нетрадиционных растений – Мичуринск, 2008. – С. 245–246.

Симагин В.С. Характеристика признаков плода сеянцев черемухи виргинской от внутривидовых и повторных скрещиваний с гибридами черемуха виргинская х черемуха кистевая // Интродукция редких и нетрадиционных растений – Мичуринск, 2008. – С. 242–244.

Surburg H., Güntert M., Schwarze B. Volatile constituents of European bird cherry flowers (Padus avium Mill.) //Journal of Essential Oil Research. – 1990. – Т. 2. – №. 6. – С. 307-316.

Zagurskaya Y. V., Siromlya Т. I. Comparative Analysis of the Elemental Chemical Composition of Padus avium Shoots from Antropogenically Disturbed Ecotops //Lesnoy Zhurnal (Forestry Journal). – 2019.

Grygorieva O. et al. Estimation of phenolic compounds content and antioxidant activity of leaves extracts of some selected non-traditional plants //Potravinarstvo. – 2020. – Т. 14. – №. 1.

Локтева А.В. Полиморфизм черемухи кистевой на юге Западной Сибири как источник форм для интродукции и аналитической селекции: автореф. дисс. канд. биол. наук. – Новосибирск, 2009. – С. 16-24.

St. Pierre R.G. The Chokecherry. A Guide for Growers. Saskatoon, 1993. – P.30.

Саламатов М.Н. Черемуха – Padus Mill.// Дикорастущие и культивируемые в Сибири плодовые и ягодные растения. – Новосибирск: Наука, Сибирское отделение, 1980. – С. 158-162.

Руш В.А., Лизунова В.В. Химический состав дикорастущих ягод Сибири // Продуктивность дикорастущих ягодников и их хозяйственное использование. – Киров: Наука, 1972. – С. 44-47.

Aleksandra Telichowska, Joanna Kobus-Cisowska and Piotr Szulc Phytopharmacological Possibilities of Bird Cherry Prunus padus L. and Prunus serotina L. Species and Their Bioactive Phytochemicals/ Nutrients 2020, 12, 1966;

Terzioğlu S., Coşkunçelebi̇ K. A Contribution to the Flora of Turkey: Padus avium Mill. subsp. petraea (Tausch) Pawlowski ex Holub //Turkish Journal of Botany. – 2005. – Т. 29. – №. 3. – С. 251-253.

Sergunova E. V. et al. Some pharmacognostic studies of the bird cherry (Padus avium Mill.) and mountain ash (Sorbus aucuparia L.) fruits collected from Moscow (Russia) //Pharmacognosy Journal. – 2019. – Т. 11. – №. 5. – С. 996-1002.

Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур. – Орел: Управление издательств полиграфии и книжной торговли, 1999. – 420 с.

Селекция и сортоведение плодовых и ягодных культур. Под редакцией Татаринцева А.С. – М.: «Колос», 1981. – 366 с.

Ирошникова А.И., Мамаев С.А., Правдин Л.Ф., Щербаков М.А. Методика изучения внутривидовой изменчивости древесных пород// Центральный НИИ Лесной генетики и селекции. – М.: «Колос», 1973. – 31 с.

Доспехов Б.А. Методика полевого опыта. – М.: Колос, 1979. – 412 с.

Бондарцев А.С. Шкала цветов (пособие для биологов при научных и научно-прикладных исследованиях)// – М. –Л.: АН СССР, 1954. – 28 с.

Вдовина Т.А., Иманбаева А.А., Лагус О.А., Данилова А.Н. Сорта и формы черемухи Padus Hill. для декоративного и потребительского садоводства // Методические рекомендации. – Риддер: «Медиа-Альянс», 2021. – 31с.

Wawrzyniak M. K. et al. Oxidation processes related to seed storage and seedling growth of Malus sylvestris, Prunus avium and Prunus padus //PloS one. – 2020. – Т. 15. – №. 6. – С. e0234510.

Kolyasnikova N. L. et al. Seed production capacity of Padus avium and Padus maackii in conditions of Perm and Chusovoy //Perm Agrarian Journal. – 2017. – Т. 20. – №. 4. – С. 14-17.

Rolbiecki S. et al. Water requirements of bird cherry (Padus avium Mill.) //Rocznik Ochrona Środowiska. – 2018. – Т. 20.

Passarge H. Padus avium ssp. petraea im nordherzynischen Bergland? //Feddes Repertorium. – 1987. – Т. 98. – №. 7‐8. – С. 433-440.

Murashige T., Skoog F. A revised medium for rapid growth and bioassays with tobacco tissue cultures// Physiol. Plant. – 1962. – V. 15, № 13. – P. 473-497

Quoirin M., Lepoivre P. Improved medium for in vitro culture of Prunus sp. // Acta Hortic. – 1977. – V.78. – P. 437-442.

Downloads

Published

2022-09-30

How to Cite

Vdovina Т., & Lagus О. . (2022). ECONOMIC AND INTRODUCTION ASSESSMENT OF VARIETIES AND FORMS OF BIRD CHERRY PADUS MILL. IN THE ALTAI BOTANICAL GARDEN. Experimental Biology, 92(3), 22–33. https://doi.org/10.26577/eb.2022.v92.i3.03