BAKING QUALITY OF SPRING SOFT WHEAT AND TRITICALE DEPENDING ON THE FORECROP AND BACKGROUND OF CULTIVATION

Authors

  • О.О. Kradetskaya “Scientific and Production Center of Grain Farming named after A.I. Barayev” LLP, Kazakhstan, Nauchnyi settl
  • I.V. Chilimova “Scientific and Production Center of Grain Farming named after A.I. Barayev” LLP, Kazakhstan, Nauchnyi settl

DOI:

https://doi.org/10.26577/eb.2021.v89.i4.11
        75 20

Keywords:

soft wheat , bread volume, organic backgrounds , forecrop , traditional backgrounds , triticale , baking grade

Abstract

The article presents data on the assessment of the baking quality of the varieties of spring soft wheat - Shortandinskaya 95 improved and spring triticale – Rosinka. The purpose of the work: a comparative assessment of bread quality made from spring wheat flour and spring triticale, depending on the forecrop and background of cultivation in Northern Kazakhstan. The sowing was carried out in the period 2018-2019 on the experimental areas of the “SPC GF named after A. I. Barayev” LLP. The influence of organic and traditional farming systems on the quality of the resulting products was studied. The organic farming system included the use of aboveground biomass of perennial grasses and legumes as organic fertilizer. Traditional - the use of mineral fertilizers: ammophos in a dose of P40, ammonium nitrate in a dose of N20, N40, N60 and N80. The test baking was carried out by the non-paired method with intensive kneading of the dough using dry yeast and 100 g of flour. The evaluation of the baking advantages of flour was carried out according to the method of the state variety testing with the determination of external  and internal signs of bread quality. Based on all the indicators, the overall baking score was obtained. It was found that the baking score of triticale bread is lower than that of wheat by 1- 1.5 points. In the years of research, the dependence of the quality of bread on the predecessor and the background of cultivation was noted. The advantage for the studied crops was the organic background, the best precursor for spring triticale was melilot, for spring soft wheat – granary.

References

Асеева Т. А., Зенкина К. В., Рубан З. С., Ломакина И. В.. Использование тритикалевой муки в хлебопечении // Достижения науки и техники АПК. - 2018. Т. 32. № 5, - С.81.

Mergoum M. et al. Agronomic and quality QTL mapping in spring wheat //Journal of Plant Breeding and Genetics.2013. -Т. 1. №. 1. – V. 19-33.

Дашкевич С.М., Бабкенов А.Т., Утебаев М.У., Чилимова И.В., Крадецкая О.О. Качество зерна сортов яровой мягкой пшеницы селекции ТОО «НПЦ ЗХ им.А.И.Бараева» // Вестник науки Казахского агротехнического университета им. С. Сейфуллина (междисциплинарный). - 2018. №3 (98). - С.47-56.

Турсумбекова Г. Ш. Продуктивность и качество зерна яровой пшеницы различного эколого-географического происхождения в условиях Северного Казахстана.- Санкт-Петербург, 1993.- 151 с.: ил. РГБ ОД, 61 99-3/136-8.

Шиндяпкина К. В., Галиуллин А. А. Использование тритикалевой муки в хлебопечении // Экологические проблемы и здоровье населения: сб. науч. тр. всерос. науч.-практ. конф. Пенза: Пензенский государственный аграрный университет, 2016. С. 86–89.

Пащенко Л. П. и др. Использование тритикале в хлебопечении // Известия высших учебных заведений. Пищевая технология. – 2001. – №. 2-3.

Рябчун В. К. и др. Культура ярового тритикале // Развитие научного наследия Н.И. Вавилова по генетическим ресурсам его последователями. Материалы Всероссийской научно практической конференции с международным участием. - Дербент; Махачкала: АЛЕФ. – 2017. – С. 53.

Тертычная Т. Н., Кречетова С. В., Манжесов В. И. Повышение биологической ценности хлеба из тритикалевой муки и улучшение его вкусовых достоинств // Известия высших учебных заведений. Пищевая технология. – 2002. – №. 1.

Гончаров С. В. Международное сотрудничество по тритикале //Вестник Российской академии сельскохозяйственных наук. – 1997. – №. 5. – С. 81.

Алтухов А.И. Развитие рынка продовольственного зерна в России // – Нива Поволжья. – 2012. № 4. – С. 2–10.

Kandrokov R.H. et al. Effective technological scheme for processing triticale (Triticosecale L.) grain into graded flour // Foods and Raw Materials. - 2019, vol. 7, no. 1, Р. 107–117.

Крючкова Т. Е. Эффективность использования улучшителей при производстве хлеба из муки тритикале // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. – 2013. №. 1. – С. 139-143.

Tohver M. et al. Quality of triticale cultivars suitable for growing and bread-making in northern conditions //Food Chemistry. – 2005. – Т. 89. – №. 1. – С. 125-132.

Варламов В. А., Варламова Е. Н. Влияние предшественников и минерального питания на хлебопекарные свойства зерна озимой пшеницы // Агрономия. Нива Поволжья. - 2013. №2 (27). – С. 14-20.

Зинченко В. Е., Гринько А. В., Кулыгин В. А. Влияние элементов технологии на продуктивность яровой пшеницы в условиях обыкновенных черноземов // Зернобобовые и крупяные культуры. – 2017. – №. 1 (21). – С. 66-71.

Костин В.И., Костин О.В., Музурова О.Г. Влияние биопрепаратов на качество и мукомольные показатели зерна озимой пшеницы // Вестник Ульяновской ГСХА. – 2012. № 1 (17). – С. 27–31.

Костин, О.В., О.М. Церковнова Биохимический состав и качество зерна озимой пшеницы в зависимости от минеральных удобрений и росторегуляторов // Нива Поволжья. – 2009. – № 1. – С. 19–22.

Гаркуша А. А., Усенко С. В. Влияние средств интенсификации на урожайность яровой пшеницы в зависимости от предшественника и основной обработки почвы // Достижения науки и техники АПК. – 2010. – № 6. – С.27-29.

Cattaneo f., gennaro p.di, barbanti l., giovannini c., labra m., moreno b., benitez e., marzadori c. Perennial energy cropping systems affect soil enzyme activities and bacterial community structure in a south european agricultural area. Applied soil ecology. – vol. 84. 2014. – pp. 213–222.

Christopher poeplau, helena aronsson, åsa myrbeck, thomas kätterer. Effect of perennial ryegrass cover crop on soil organic carbon stocks in southern sweden. Geoderma regional. - vol-ume 4, 2015. - рр. 126–133.

Levine H., Slade L. Influences of the glassy and rubbery states on the thermal, mechanical, and structural properties of doughs and baked products // Dough rheology and baked product texture. – Springer, Boston, MA, 1990. – V. 157-330.

Macharia p.n., gachene C., mureithi J. Using forage legumes to improve soil fertility for enhanced grassland productivity of semi-arid rangelands of kajiado district, kenya. In: bationo a., waswa b., okeyo j., maina f., kihara j. (eds) innovations as key to the green revolution in africa. 2011. - pp. 309-316.

Nick van eekeren, merijn bos, jan de wit, harm keidel, jaap bloem. Effect of individual grass species and grass species mixtures on soil quality as related to root biomass and grass yield. Applied soil ecology. Volume 45, issue 3. 2010. - рр. 275–283.

ГОСТ 27669-88 Мука пшеничная хлебопекарная. Метод пробной лабораторной выпечки хлеба.

Классификационные нормы для характеристики сортов пшеницы по хлебопекарным качествам//Методика государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. - М.- 1988.- с.72.

Downloads

Published

2021-12-20

How to Cite

Kradetskaya О. ., & Chilimova И. . (2021). BAKING QUALITY OF SPRING SOFT WHEAT AND TRITICALE DEPENDING ON THE FORECROP AND BACKGROUND OF CULTIVATION. Experimental Biology, 89(4), 110–117. https://doi.org/10.26577/eb.2021.v89.i4.11