Growth of lactic acid bacteria and yeast in the mixed and monoculture culture on natural substrate

Authors

  • А. S. Zhakipbekova Әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық университеті Алматы қаласы, Қазақстан
  • G. S. Sherubaeva Әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық университеті Алматы қаласы, Қазақстан
  • P. S. Ualieva Әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық университеті Алматы қаласы, Қазақстан
  • G. Zh. Abdieva Әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық университеті Алматы қаласы, Қазақстан
  • А. S. Kistaubaeva Әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық университеті Алматы қаласы, Қазақстан
        270 59

Keywords:

lactic acid bacteria, yeast, raw material, milk whey Monoculture, mixed culture.

Abstract

In this research the strains of cultured lactic acid bacteria and yeast on natural sustrate - whey. The objects were selected strains of lactic acid bacteria isolated from natural sources - Lactobacillus acidophilus AK-17, Lactobacillus plantarum AP-17, yeast - Torulopsis kefir T-17 and Rhodotorula glutinis. It was investigated the patterns of growth of mono- and mixed cultures of microorganisms adapted to the whey. The activity of acid forming and intensity of accumulation of biomass cultures as a result of selected active strains and variants of mixed cultures. Were studied intensive growth was detected from cell variants of mixed cultures with different groups of lactic acid bacteria. 3 and 5 variants including strong acid-forming Lactobacillus acidophilus strain AK-17, provide the greatest increase in cells. Studies have shown that the most optimal for feed protein are mixed cultures containing lactic acid bacteria and yeast. They provide the greatest increase in cells, and thus the protein.

References

ӘДЕБИЕТТЕР

1 Залашко М. В. Микробный синтез на молочной сыворотке / М. В. За-лашко, Л. С. Залашко. - Минск: Наука и техника, 1976. – 274 с.
2 Залашко М. В. Биотехнология переработки молочной сыворотки / М. В. Залашко. -М.: Агропромиздат, 1990. – 192 с.
3 Ожиганова Е. В. Иванова С. В. Оценка микробиологических показателей молочной сыворотки в производстве продуктов для спортивного питания. // Молочнохозяйственный вестник. - Вологда, 2012. - №1(5). - С. 42-46.
4 Новый кормовой продукт на основе ферментации молочной сыворотки / Л. С. Залашко и др. // Рациональное использование сырья и повышение эффективности производства заменителей молока. – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1984. - С. 53-56.
5 Тимербаева Р.Х., Туйгунов М.М., Назырова Н.Р., Байрамгулова Г.Б. Поиск перспективных штаммов лакто- и бифидобактерий для конструирования новых пробиотиков // Фундаментальное исследования. - 2005. - №5. - С. 93-94.
6 Иркитова А.Н., Вечернина Н.А. Биотехнология пробиотического напитка на основе молочной (подсырной) сыворотки // Известия Алтайского государственного университета. - 2010. - №3-1. - С. 30-32.
7 Голод Н.А., Лойко Н.Г., Мулюкин А.Л. и др. Адаптация молочнокислых бактерий к неблагоприятным для роста условиям // Прикладная биохимия и микробиология. - 2009. - Т.42, №2. - С. 317-335.
8 Солдатова С.Ю. Разработка технологии биологически активного полуфабриката пищи и корма на основе растительного сырья и дрожжей. Дис к.т.н. - М., 2004. – 170 с.

References

1 Zalashko М. V. Microbnyi sintez na molochnoi syvorotke / М. V. Zalashko, L. С. Zalashko. - Minsk: Nauka i technica, 1976. – 274 s.
2 Zalashko М. V. Biotechnologia pererabotki molochnoi syvorotki / М. V. Zalashko. -М.: Agropromizdat, 1990. – 192 s.
3 Ozhiganiva E. V., Ivanova С. V. Ocenka microbiologicheskih pokazatelei molochnoi syvorotki v proizvodstve produktov dlya sportivnogo pitania// Molochnohozyaistvennyi vestnic. - Vologda, 2012. - №1(5). - С. 42-46.
4 Novyi kormovoi product na osnove fermentacii molochnoi syvorotki / L. С. Zalashko i dr.//Racional’noe ispol’zovanie syr’ia i povyshenie effectivnosti proizvodstva zamenitelei moloca. – М.: Legkaja I pishevaja promyshlennost’, 1984. - С. 53-56.
5 Timerbaeva R.H., Tuigunov М.М., Nazyrova Н.R., Bairomgulova G.B. Poisk perspektivnyh shtammov lacto- i bifidobacterii dlya konstruirovania novyh probioticov // Fundamental’nye issledovania. -2005. - №5. - S. 93-94.
6 Irkitova A.N., Vechernina N.A., Biotechnologia probioticheskogo napitka na osnove molochnoi (podsyrnoi) syvorotki // Izvestia Altaiskogo gosudarstvennogo universiteta. - 2010. - №3-1. - S. 30-32.
7 Golod N.A., Loiko N.G., Muliukin A.L. i dr. Adaptacia molochnokislyh bacterii k neblagopriatnym dlya rosta usloviam // Prikladnaia biohimia i microbiologia. - 2009. - Т.42, №2. - С. 317-335.
8 Soldatova S.U. Razrabotka technologii biologicheski aktivnogo polufabricata pishi i korma na osnove rastitel’nogo syr’ia i drozhei. Солдатова С.Ю. Разработка технологии биологически активного полуфабриката пищи и корма на основе растительного сырья и дрожжей. Dis k.t.n. - М., 2004. – 170 s.

Downloads

How to Cite

Zhakipbekova А. S., Sherubaeva, G. S., Ualieva, P. S., Abdieva, G. Z., & Kistaubaeva А. S. (2016). Growth of lactic acid bacteria and yeast in the mixed and monoculture culture on natural substrate. Experimental Biology, 64(2), 126–131. Retrieved from https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/1073

Most read articles by the same author(s)