010K – LACTOBACILLUS PARACASEI ЖӘНЕ «ЭКОПРОБИОТИК» ПРОБИОТИКАЛЫҚ ПРЕПАРАТЫНЫҢ БАЛЫҚТЫҢ ӨСУІ МЕН ІШЕК МИКРОФЛОРАСЫНА САНДЫҚ ЖӘНЕ САПАЛЫҚ ӘСЕРІ

Авторлар

  • Ф.Ғ Сағымбек 1Алматы технологиялық университеті, «Тағам биотехнологиясы» кафедрасы, 050000, Алматы, Қазақстан
  • А.Д. Серикбаева Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті, «Технология және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі» кафедрасы, 050010, Алматы, Қазақстан
  • Т.Б. Абдигалиева Алматы технологиялық университеті, «Тағам биотехнологиясы» кафедрасы, 050000, Алматы, Қазақстан
  • O. Серкан Испарта қолданбалы ғылымдар университеті, «ауылшаруашылық биотехнологиясы» кафедрасы, Испарта, Түркия
  • Р. Елназарқызы С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті, Астана, Қазақстан

DOI:

https://doi.org/10.26577/eb.2022.v93.i4.06
        137 79

Аннотация

Жабық су жүйелерінде балық өсірудің ең маңызды нәтижесі су ортасының оңтайлы факторларын жасау кезінде мүмкін болатын ең жоғары өсу қарқынына қол жеткізу болып табылады. Балықтың өсуіне көптеген факторлар әсер етеді, соның ішінде жасанды диетадағы пробиотиктер. Осы тұрғыдан алғанда, функционалды тағамдық қоспалар, соның ішінде про-, пре- және синбиотиктер, балық денсаулығын жақсартудың экологиялық қауіпсіз стратегиясы ретінде назар аударып отыр. Пробиотиктер ас қорыту процестеріне қатысу арқылы қабылдаушы ағзаның метаболизміне әсер етеді, ақуыздардың синтезіне ықпал етеді және оның сіңу дәрежесін арттырады. Бұл зерттеудің мақсаты Қазақстан қымызынан бөлініп алынған 010K – Lactobacillus paracasei штамының және «Экопробиотикалық» пробиотикалық препараттың Ніл тілапиясының ішек микрофлорасының өсуіне әсерін және тиімділігін зерттеу болып табылады. Зерттеу нәтижелері эксперименттік топтардағы (010К – Lactobacillus paracasei және «Экопробиотик» пробиотикалық препараты) балықтардың тірі салмағы бақылау тобына қарағанда жоғары екенін көрсетті. Сонымен қатар, «Экопробиотик» пробиотигі және 010K - Lactobacillus paracasei штаммымен қоректенетін балықтарда бақылау тобымен салыстырғанда ашытқы жасушаларының саны айтарлықтай жоғары болды. Қорытындылай келе, 010K - Lactobacillus paracasei және «Экопробиотик» пробиотикалық препараты Ніл тілапиясының өсуі мен ішек микробиотасының жақсаруы үшін перспективалы үміткер болуы мүмкін.

Библиографиялық сілтемелер

Aguilar-Toalá, J. E., Arioli, S., Behare, P., Belzer, C., Berni Canani, R., Chatel, J. M., D'Auria, E., de Freitas, M. Q., Elinav, E., Esmerino, E. A., García, H. S., da Cruz, A. G., González-Córdova, A. F., Guglielmetti, S., de Toledo Guimarães, J., Hernández-Mendoza, A., Langella, P., Liceaga, A. M., Magnani, M., Martin, R., … Zhou, Z. (2021). Postbiotics - when simplification fails to clarify. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology, 18(11), 825–826. https://doi.org/10.1038/s41575-021-00521-6

Berni Canani, R., De Filippis, F., Nocerino, R., Laiola, M., Paparo, L., Calignano, A., De Caro, C., Coretti, L., Chiariotti, L., Gilbert, J. A., & Ercolini, D. (2017). Specific Signatures of the Gut Microbiota and Increased Levels of Butyrate in Children Treated with Fermented Cow's Milk Containing Heat-Killed Lactobacillus paracasei CBA L74. Applied and environmental microbiology, 83(19), e01206-17. https://doi.org/10.1128/AEM.01206-17

Biswas, G., Korenaga, H., Nagamine, R., Kawahara, S., Takeda, S., Kikuchi, Y., Dashnyam, B., Yoshida, T., Kono, T., & Sakai, M. (2013). Cytokine mediated immune responses in the Japanese pufferfish (Takifugu rubripes) administered with heat-killed Lactobacillus paracasei spp. paracasei (06TCa22) isolated from the Mongolian dairy product. International immunopharmacology, 17(2), 358–365. https://doi.org/10.1016/j.intimp.2013.06.030

Blandford, M. I., Taylor-Brown, A., Schlacher, T. A., Nowak, B., & Polkinghorne, A. (2018). Epitheliocystis in fish: An emerging aquaculture disease with a global impact. Transboundary and emerging diseases, 65(6), 1436–1446. https://doi.org/10.1111/tbed.12908

Cristofori, F., Dargenio, V. N., Dargenio, C., Miniello, V. L., Barone, M., & Francavilla, R. (2021). Anti-Inflammatory and Immunomodulatory Effects of Probiotics in Gut Inflammation: A Door to the Body. Frontiers in immunology, 12, 578386. https://doi.org/10.3389/fimmu.2021.578386

El-Saadony, M. T., Alagawany, M., Patra, A. K., Kar, I., Tiwari, R., Dawood, M., Dhama, K., & Abdel-Latif, H. (2021). The functionality of probiotics in aquaculture: An overview. Fish & shellfish immunology, 117, 36–52. https://doi.org/10.1016/j.fsi.2021.07.007

Hai N. V. (2015). The use of probiotics in aquaculture. Journal of applied microbiology, 119(4), 917–935. https://doi.org/10.1111/jam.12886

Huang, H. T., Hu, Y. F., Lee, B. H., Huang, C. Y., Lin, Y. R., Huang, S. N., Chen, Y. Y., Chang, J. J., & Nan, F. H. (2022). Dietary of Lactobacillus paracasei and Bifidobacterium longum improve nonspecific immune responses, growth performance, and resistance against Vibrio parahaemolyticus in Penaeus vannamei. Fish & shellfish immunology, 128, 307–315. https://doi.org/10.1016/j.fsi.2022.07.062

Kibenge, F. S., Godoy, M. G., Fast, M., Workenhe, S., & Kibenge, M. J. (2012). Countermeasures against viral diseases of farmed fish. Antiviral research, 95(3), 257–281. https://doi.org/10.1016/j.antiviral.2012.06.003

Liévin-Le Moal, V., & Servin, A. L. (2014). Anti-infective activities of lactobacillus strains in the human intestinal microbiota: from probiotics to gastrointestinal anti-infectious biotherapeutic agents. Clinical microbiology reviews, 27(2), 167–199. https://doi.org/10.1128/CMR.00080-13

Ljubobratovic, U., Kosanovic, D., Vukotic, G., Molnar, Z., Stanisavljevic, N., Ristovic, T., Peter, G., Lukic, J., & Jeney, G. (2017). Supplementation of lactobacilli improves growth, regulates microbiota composition and suppresses skeletal anomalies in juvenile pike-perch (Sander lucioperca) reared in recirculating aquaculture system (RAS): A pilot study. Research in veterinary science, 115, 451–462. https://doi.org/10.1016/j.rvsc.2017.07.018

Mary A., Opiyo., James Jumbe., Charles C., Ngugi & Harrison Charo-Karisa. (2019). Dietary administration of probiotics modulates non-specific immunity and gut microbiota of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) cultured in low input ponds. International Journal of Veterinary Science and Medicine, 7:1, 1-9, https://doi.org/10.1080/23144599.2019.1624299

Mathur, H., Beresford, T. P., & Cotter, P. D. (2020). Health Benefits of Lactic Acid Bacteria (LAB) Fermentates. Nutrients, 12(6), 1679. https://doi.org/10.3390/nu12061679

Plaza-Diaz, J., Ruiz-Ojeda, F. J., Gil-Campos, M., & Gil, A. (2019). Mechanisms of Action of Probiotics. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 10(suppl_1), S49–S66. https://doi.org/10.1093/advances/nmy063

Pyrsikov A.S., Revyakin A.O., Vlasov V.A. (2017). Growing of nile tilapia (o. Niloticus) on the combined feed with the additive «metabolit plus». Prirodoobustrojstvo, theoretical-practical journal, 1’ 2017, 127-136.

Slattery, C., Cotter, P. D., & O'Toole, P. W. (2019). Analysis of Health Benefits Conferred by Lactobacillus Species from Kefir. Nutrients, 11(6), 1252. https://doi.org/10.3390/nu11061252

Ringø, E., Van Doan, H., Lee, S. H., Soltani, M., Hoseinifar, S. H., Harikrishnan, R., & Song, S. K. (2020). Probiotics, lactic acid bacteria and bacilli: interesting supplementation for aquaculture. Journal of applied microbiology, 129(1), 116–136. https://doi.org/10.1111/jam.14628

Schmidt, V., Gomez-Chiarri, M., Roy, C., Smith, K., & Amaral-Zettler, L. (2017). Subtle Microbiome Manipulation Using Probiotics Reduces Antibiotic-Associated Mortality in Fish. mSystems, 2(6), e00133-17. https://doi.org/10.1128/mSystems.00133-17

Van Doan, H., Doolgindachbaporn, S., & Suksri, A. (2014). Effects of low molecular weight agar and Lactobacillus plantarum on growth performance, immunity, and disease resistance of basa fish (Pangasius bocourti, Sauvage 1880). Fish & shellfish immunology, 41(2), 340–345. https://doi.org/10.1016/j.fsi.2014.09.015

Xu, Y., Tian, Y., Cao, Y., Li, J., Guo, H., Su, Y., Tian, Y., Wang, C., Wang, T., & Zhang, L. (2019). Probiotic Properties of Lactobacillus paracasei subsp. paracasei L1 and Its Growth Performance-Promotion in Chicken by Improving the Intestinal Microflora. Frontiers in physiology, 10, 937. https://doi.org/10.3389/fphys.2019.00937

Ya, T., Zhang, Q., Chu, F., Merritt, J., Bilige, M., Sun, T., Du, R., & Zhang, H. (2008). Immunological evaluation of Lactobacillus casei Zhang: a newly isolated strain from koumiss in Inner Mongolia, China. BMC immunology, 9, 68. https://doi.org/10.1186/1471-2172-9-68

Жүктелулер

Как цитировать

Сағымбек F., Серикбаева A., Абдигалиева T., Серкан Ö, & Елназарқызы R. (2022). 010K – LACTOBACILLUS PARACASEI ЖӘНЕ «ЭКОПРОБИОТИК» ПРОБИОТИКАЛЫҚ ПРЕПАРАТЫНЫҢ БАЛЫҚТЫҢ ӨСУІ МЕН ІШЕК МИКРОФЛОРАСЫНА САНДЫҚ ЖӘНЕ САПАЛЫҚ ӘСЕРІ. ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 93(4), 66–72. https://doi.org/10.26577/eb.2022.v93.i4.06

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають