ЛАКТОЗАНЫ ЖОЯТЫН МИКРООРГАНИЗМДЕР НЕГІЗІНДЕ ПРОБИОТИКАЛЫҚ БИОПРЕПАРАТЫН ӨНІМДІ ҚҰРУ

Авторлар

  • М. К. Иманбаева Л.Н.Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университеті, Нұр-Сұлтан, Қазақстан
  • Р. А. Арынова Астана филиалы Жауапкершілігі Шектеулі Серіктестігі «Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институты», Нұр-Сұлтан, Қазақстан
  • Ж. К. Масалимов Л.Н.Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университеті, Нұр-Сұлтан, Қазақстан
  • А.Ю. Просеков Кемерово мемлекеттік университеті, Кемерово, Рессей Федерациясы
  • Г. Серикбай Астана филиалы Жауапкершілігі Шектеулі Серіктестігі «Қазақ қайта өңдеу және

DOI:

https://doi.org/10.26577/eb.2021.v87.i2.08
        123 127

Аннотация

Бүгінгі күні Қазақстан халқының 60% гиполактазиямен ауырады. Сонымен қатар, Қазақстан нарығында лактозасыз ашытылған сүт өнімдерінің өндірісі шамалы мөлшерде байқалады. Осыған орай, осы ғылыми зерттеудің мақсаты - қазақтың дәстүрлі тағам өнімдерінен оқшауланған сүт қышқылды бактерияларға негізделген пробиотикалық препарат ретінде стартерлік дақылдарды дамыту. Зерттеудің практикалық маңыздылығы дамыған технологияға негізделген өндірістік жағдайда лактозасыз ашыған сүт өнімдерін шығару мүмкіндігінде. Стартер дақылы ретінде Lactobacillus acidophilus, Enterococcus faecium штамдары қолданылды. Біздің алдыңғы зерттеулеріміз лактобактериялардың лактозаны қолданатын қасиеттері бар екенін көрсетті. 16S rRNA генінің негізінде бактериялардың генетикалық идентификациясы жүргізілді; NaCl, pH әр түрлі диапазонында топтамалық өсіру қолданылды. Өсу уақытына байланысты өсу динамикасы бойынша тәжірибелер зерттелді. Зерттеулер Lactobacillus acidophilus, Enterococcus faecium pH˂7 қышқыл ортада дамитынын көрсетті. Селективті өсіру және дамыту орталары қолайлы, мұнда тұз қышқылының концентрациясы шамамен 5% құрайды. Алынған зерттеу нәтижелерінің қолданылуы микробиологиялық, биотехнологиялық және сүт өнеркәсібі үшін маңызды. Осы жұмыс нәтижелерінің практикалық маңыздылығы қымбат пробиотикалық препараттарды импортпен алмастыруда. Әзірленген пробиотик шетелдік аналогтарға қарағанда баға бойынша арзан, өйткені ол Қазақстан Республикасының аумағында оқшауланған микроорганизмдер негізінде жасалады.

Библиографиялық сілтемелер

Yang J., Fox M., Cong Y. Lactose intolerance in irritable bowel syndrome patients with diarrhoea: the roles of anxiety, activation of the innate mucosal immune system and visceral sensitivity // Aliment Pharmacol Ther. ‒ 2014. – Vol. 9. - P. 302‐311.

Wasuwanich P., Choudry H., Ingviya T., Scheimann O., Karla J., Yeung A., Karwowski C., Billet S., Buford N. A retrospective study on the association of gastrointestinal symptoms in children with low lactase activity and low activity of other disaccharidases. // BMC Gastroenterology. ‒ 2020. ‒ Vol. 12. ‒ R. 294 – 306.

Savaiano DA., Ritter AJ., Klaenhammer TR., James GM., Longcore AT., Chandler JR. Improving lactose digestion and symptoms of lactose intolerance with a novel galacto-oligosaccharide (RP-G28): a randomized, double-blind clinical trial // Nutr J. ‒ 2013. Vol. 11. ‒ P. 267 ‒ 278.

Mądry E., Krasińska B., Drzymała-Czyż S., Sands D., Lisowska A., Grebowiec P. Lactose malabsorption is a risk factor for decreased bone mineral density in pancreatic insufficient cystic fibrosis patients. // Eur J Hum Genet. ‒ 2012. ‒ Vol. 10. R. 109–119.

Fedota O., Babalian V., Ryndenko V., Belyaev S., Belozorov I. Lactose tolerance and risk of multifactorial diseases on the example of gastrointestinal tract and bone tissuepathologies // Georgian medical newsIssue. ‒ 2020. ‒ Vol. 12. ‒ R. 243 – 255.

Lomer M., Parkes G., Sanderson J. Lactose intolerance in clinical practice–myths and realities // Aliment Pharmacol Ther. ‒ 2008. ‒ Vol. 15. ‒ P. 103 – 118.

Suchy FJ., Brannon PM., Carpenter TO. National institutes of health consensus development conference: Lactose intolerance and health // Ann Intern Med. ‒ 2010. Vol. ‒ 8. ‒ P. 792‐800.

Ratajczak A., Rychter A., Zawada A., Dobrowolska A., Kaz´mierczak I. Lactose intolerance in patients with inflamma- tory bowel diseases and dietary management in prevention of osteoporosis // Nutrition. ‒ 2020. ‒ Vol. 12. ‒ R. ‒ 139- 151.

Fassio F., Facioni MS., Guagnini F. Lactose Maldigestion, Malabsorption, and Intolerance: A Comprehensive Review with a Focus on Current Management and Future Perspectives // Nutrients. ‒ 2018. ‒ Vol. 15. - R. 187 – 202.

Meidistria T R., Sembiring L., Rahayu E S., Haedar N, Dwyana Z. Survival of Lactobacillus plantarum dad 13 in probiotic cheese making // IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science. ‒ 2020. ‒ Vol. 15. ‒ R. 120-135.

Escobar-Ramírez M.C., Ordaz J.J., Escorza-Iglesias V.A., Rodríguez-Serrano G.M., Contreras-López E., Ramírez-Godínez J., Castan˜eda-Ovando A., Morales-Estrada A.I, Felix-Reyes N., González-Olivares L.J. Lactobacillus pentosus ABHEAU-05: An in vitro digestion resistant lactic acid bacterium isolated from a traditional fermented Mexican beverage // Rev Argent Microbiol. ‒ 2020. ‒ Vol. 9. ‒R. 305 – 314.

Larissa P., Margalho N., Genesy P., Jorge Deise A. P., Noleto Christian E., Júlia S., Marcos F. Biopreservation and probiotic potential of a large set of lactic acid bacteria isolated from Brazilian artisanal cheeses: from screening to in product approach. // Microbiol Res. ‒ 2021. ‒ Vol. 15. ‒ P. 242 – 254.

Azcarate-Peril MA., Ritter AJ., Savaiano D. Impact of short-chain galactooligosaccharides on the gut microbiome of lactose-intolerant individuals // Proc Natl Acad Sci U S A. ‒ 2017. ‒ Vol. 15. ‒ R. 114 – 129.

Ulisa Pachekrepapol U., Somboonchai N., Krimjai W. Physicochemical, rheological, and microbiological properties of lactose-free functional yogurt supplemented with fructooligosaccharides // J Food Process Preserv. ‒ 2020. ‒ Vol. 15. ‒ R. 150 – 165.

Galat A., Dufresne J., Combrisson J., The´paut J., Boumghar-Bourtchai L., Boyer M., Fourmestraux M.Novel method based on chromogenic media for discrimination and selective enumeration of lactic acid bacteria in fermented milk products // Food Microbiol. ‒ 2016. ‒ Vol. 10. ‒ R. 163- 173.

Rizzoli R., Biver E. Effects of Fermented Milk Products on Bone // Calcif Tissue Int. ‒ 2018. ‒ Vol. 12. R. ‒ 102-114.

Borghini R., Donato G., Alvaro D., Picarelli A. New insights in IBS‐like disorders: Pandora's Box has been opened; review // Gastroenterol Hepatol Bed Bench. ‒ 2017. ‒ Vol. 10. R. ‒ 79‐89.

Scrimshaw NS., Murray EB. The acceptability of milk and milk products in populations with a high prevalence of lactose intol- erance // Am J Clin Nutr. ‒ 2015. ‒ Vol. 15. ‒ P. 107-122.

Egorova N.S. Rukovodstvo k prakticheskim zanyatiyam po mikrobiologii // MGU. ‒ 1995. – C. 186 - 198

Netrusova A.I. Praktikum po mikrobiologii // Akademiya. ‒ 2005. – C. 119 – 129.

Vegas E.Z.S., Nieves B., Araque M. et al. Outbreak of Infection With Acinetobacter Strain RUH 1139 in an Intensive Care Unit // Infection control and hospital epidemiology. – 2006. - Vol. 27. - P. 397 – 424.

Werle E., Schneider C., Renner M. et al. Convenient single-step, one tube purification of PCR products for direct sequencing // Nucleic Acids Res. – 1994. – Vol. 22. ‒ P. 4354-4376.

Egorova N.S. Mikrobiologiya // Vysshaya shkola. ‒ 1989. ‒ C. 321 – 376.

Evseev V. Laboratornyj praktikum mikroorganizmov // Kurgan. ‒ 2008.- C. 131 – 143.

GOST 26809-86 "Moloko i molochnye produkty. Pravila priemki, metody otbora i podgotovka prob k analizu" // Standartinform. ‒ 2010. C. 10 – 258.

Жүктелулер

Как цитировать

Иманбаева, М. К. ., Арынова, Р. А. ., Масалимов, Ж. К. ., Просеков, А., & Серикбай, Г. (2021). ЛАКТОЗАНЫ ЖОЯТЫН МИКРООРГАНИЗМДЕР НЕГІЗІНДЕ ПРОБИОТИКАЛЫҚ БИОПРЕПАРАТЫН ӨНІМДІ ҚҰРУ. ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 87(2), 80–90. https://doi.org/10.26577/eb.2021.v87.i2.08