ЖҰМСАҚ БИДАЙДЫҢ ЖАПЫРАҚ ТАТЫ АУРУЫНА ТӨЗІМДІЛІГІН БИОХИМИЯЛЫҚ ЗЕРТТЕУ

Авторы

  • Ж. Қ. Жунусбаева әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық Университеті,
  • Н. Ж. Өмірбекова әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық Университеті,
  • К. Қ. Шүлембаева әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық Университеті,

Аннотация

Зерттеуге алынған қоңыр және сары тат ауруларына төзімді к-128024 және к-20656 бидай үлгілерінде жабайы түрден мәдени жұмсақ бидайға ауысқан төзімділік локусы 1BL/1RS қарабидай сегментінің маркері анықталды. У доноров-образцов к-128024 и к-20656, устойчивых к бурой и желтой ржавчине обнаружены блоки, несущие маркер ржаного сегмента 1BL/1RS.

Библиографические ссылки

1. Конарев В.Г. Белки пшеницы. - М.: Колос, 1980. - С.350.

2. Конарев В.Г. Белки растений как генетические маркеры. - М.: Колос, 1983. - С.148-154.

3. Абсаттарова А.С. Идентификация сортов озимой мягкой пшеницы Казахстанских экотипов по блокам компонентов глиадина: автореф. канд. биол. наук: 03.00.04. - Алмалыбак, 2002. - С.28.

4. Методические указания по электрофорезу зеина кукурузы для определения процента гибридности семян F1., М., 1988. С.11.

5. Galili G. Feldman M. Genetic control of endosperm proteins in wheat. 2. Variation in high molecular weight glutenin and gliadin subunits of Triticum aestivum // Teor. And Appl. Genet.-1983.-V.66. P.77-86.

6. Булатова К.М. Изучение компонентного состава глютенина пшеницы //Вестник с.-х. науки Казахстана.- 1985.-№4. С.37-39.

7. Laemmli U.K. Clavage of structural proteins during assembly of the head of bacteriophage //Nature.-1970.-T.4.-v.277.-N4.-P.178-189.

8 Payne P.I., Holt L.M., Jackson E.A., Law C.N. Wheat storage proteins: their genetics and their potential for monipulation by plant breeding.//Phil.Trans. R.Soc.Lond.B.- 1984.-304. P.359-371.

9. Кохметова А.М. Генетические аспекты адаптивности пшеницы. - Алматы, 2005. - С.255.

Загрузки