USE OF POWDERED MARE’S MILK IN THE PRODUCTION OF SPECIALIZED SPORTS NUTRITION PRODUCTS

Authors

  • Kh. S. Sarsembayev Almaty Technological University, Kazakhstan, Almaty
  • Yu. А. Sinyavskiy Kazakh Academy of Nutrition, Kazakhstan, Almaty
  • Y. S. Ibraimov Kazakh Academy of Nutrition, Kazakhstan, Almaty

DOI:

https://doi.org/10.26577/eb.2021.v86.i1.07
        114 105

Keywords:

mare’s milk, sports nutrition, swimming, antioxidant status.

Abstract

Based on the high nutritional and biological value of mare’s milk, the uniqueness of its protein, fat,
vitamin and mineral compositions, the article provides information on the chemical composition of dry
mare’s milk obtained by freeze-drying. On the basis of dry mare’s milk, a recipe for sports nutrition has
been developed, including additional raw materials that increase not only the biological value of the
product, but also give it targeted medico-biological properties. antioxidants, polysaccharide-fucoidan,
dry wheat germ, dry cream). The product had a high nutritional and biological value and good organoleptic
characteristics.
On a swimming model, the effectiveness of the product was assessed on Wistar rats, who received
10 g of a specialized product in addition to the main semi-synthetic diet daily for 35 days.
The consumption of a specialized sports nutrition product by animals for 35 days increased the
endurance and performance of rats when swimming with a load. Compared with the initial data, the
swimming time of the animals in the experimental group increased 3.0 times, while the swimming time
in the control group exceeded the initial values only 1.5 times.
After a 35-day intake of the product against the background of a swimming load, a positive dynamics
was noted in the change in the parameters of the LPO-AOD system – a decrease in the level of malondialdehyde
and diene conjugates in the membranes of erythrocytes by 35.0 and 41.4%, respectively,
compared with control animals. A similar relationship was found for the mitochondrial fraction of skeletal
muscles. The obtained changes indicate a favorable effect of the product on endurance, performance
and the state of the antioxidant defense system, as well as the energy metabolism of laboratory animals.
Key words: mare’s milk, sports nutrition, swimming, antioxidant status.

Key words: mare’s milk, sports nutrition, swimming, antioxidant status.

References

1. Burke LM, Meyer NL, Pearce J. National nutritional programs for the 2012 London Olympic Games: A systematic approach by three different countries. In: van Loon LJC, Meeusen R, editors. Limits of Human Endurance // Nestle Nutrition Institute Workshop Series, volume 76. Vevey, Switzerland, Nestec Ltd. – 2013. - P.103–120.
2. Kathryn L Beck, Jasmine S Thomson, Richard J Swift, Pamela R von Hurst/ Role of nutrition in performance enhancement and postexercise recovery Open Access // Journal of Sports Medicine. - 2015.- № 6. - Р. 259–267.
3. Shirato M., Tsuchiya Y., Sato T. et al. Effects of combined β-hydroxy- β-methylbutyrate (HMB) and whey protein ingestion on symptoms of eccentric exercise-induced muscle damage // J. Int. Soc. Sports Nutr. - 2016. - Vol. 13. - P. 7-13.
4. Лавриненко С. В., Выборная К.В., Кобелькова И.В., Соколов А.И., Жукова Л.А., Клочкова С.В., Никитюк Д.Б. Использование специализированных продуктов для питания спортсменов в подготовительном периоде спортивного цикла // Вопросы питания. – 2017. -Том 86, № 4. – C. 99-103.
5. Гаврилова Н. Б., Щетинин М. П., Молибога Е.А. Современное состояние и перспективы развития производства специализированных продуктов для питания спортсменов // Вопр. питания. - 2017. Т. 86, № 2.- С. 108–114.
6. Трофимов И. Е. Исследование и разработка технологии белково-углеводного кисломолочного продукта для специализированного питания: дис. канд. техн. наук. Кемерово, 2016. 149 с.
7. Karimova G. D., Gorbatovskaya N. A. Study of physico-chemical properties of fermented mare's milk to develop kas medicated products forchildren // Theoretical & Applied Science. – 2014. -№ 3(11). - P. 67-75.
8. Кисилевич Е.Э. Сухое кобылье молоко для детского питания. // Материалы IV Международной студенческой научной конференции «Студенческий научный форум». - 2012. – С. 56-58.
9. Канарейкина С.Г. Качественные показатели йогурта, обогащенного сухим кобыльим молоком // Вестник БГАУ. – 2011. - №1. - С.69-73.
10. Попов А.М. Измерительный комплекс для исследования управляемого процесса сушки с применением вакуума. // Хранение и переработка сельхоз. сырья. - 2005. - №8. - С. 58-59.
11.Сарсембаев Х.С. Биотехнологические подходы к конструированию функциональных продуктов на основе кобыльего молока // Магистерская диссертация на соискание академической степени магистра технических наук. Алматы, 2016. 119 с.
12. Канарейкина С.Г Исследование качества кобыльего молока как сырья для молочной промышленности // Известия оренбургского государственного аграрного университета. - 2010. – Т. 1, № 25. – С. 63-65.
13. Александровская Е. С., Кострица Н.В., Лавриненко Н. И., Егорова В. З. Антиоксидантные свойства напитков на плодоовощной основе с пряно-ароматическими травами // Пиво и напитки. - 2004. -№ 4. - С. 82-83.
14. Рекомендации по получению высококачественного кобыльего молока и кумыса // Издательство Кайнар. Алма-Ата. - 1976. - C.20.
15. Баканов М.И. Теория экономического анализа // М.: Финансы и статистика. - 2005. - 536 с.
16. Вессер А.А. пер. с фран. Суслович Н.Л. Технология получения и переработки молока // М.: Колос. - 1971. – 480 с.
17. Технический регламент на молоко и молочную продукцию. Федеральный закон Российской Федерации: от 12 июня 2008 г. №88-ФЗ [Электронный ресурс], ред. от 20. 07.2008 г. // СПС «Консультант плюс».
18. Lowry O.H., Roberts N.R., Leiner K.Y., Wu M.L., Farr A.L., Albers R.W. The Quantitative histochemistry of brain // J. Biol. Chem. - 1954. - Vol. 207, № 1. - Р. 39-49.
19. Абишев Б.Х., Тасполатов Б.К. Некоторые вопросы лечебного действия кобыльего, верблюжьего и козьего молока при заболеваниях желудочно-кишечного тракта // Журн. Медицина (Medicine Almaty). - 2015. - № 6 (156). - С. 61-63.
20. Каркищенко Н.Н., Уйба В.В., Каркищенко В.Н., Шустов Е. Б., Котенко К. В., Люблинский С.Л. Очерки спортивной фармакологии // Векторы энергообеспечения. СПб.: Айсинг. - 2014. - Том 4. - 296 с.
21. Трушина Э.Н., Выборнов В.Д., Ригер Н.А., Мустафина О.К., Солнцева Т.Н., Тимонин А.Н., Зилова И.С., Раджабкадиев Р.М. и др. Эффективность использования аминоксилот с разветвленной цепью (ВСАА) в питании спортсменов-единоборцев // Вопросы питания. - 2019. - Т. 88, № 4. - С. 48-56.
22. Kumar M.S.Y., Dutta R., Prasad D., K. Misra Subcritical water extraction of antioxidant compounds from Seabuckthorn (Hippophae rhamnoides) leaves for the comparative evaluation of antioxidant activity // Food Chemistry. - 2011. - № 127. - Р. 1309-1316.
23. Kanayama Y., Kato K., Galitsyn G.G., Kochetov A.V., Kanahama K. Research progress on the medicinal and nutritional properties of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) – a review // Journal of horticultural science & biotechnology. - 2012. - № 87 (3). - Р. 203-210.
24. Lalit M.B., Venkatesh A.B., Naik S.N., Satya S., Bal L.M. Sea buckthorn berries: A potential source of valuable nutrients for nutraceuticals and cosmeceuticals // Food Research International. - 2011. - № 44. - Р. 1718-1727.
25. Mantzouridou F., Spanou A., Kiosseoglou V. An inulin-based dressing emulsion as a potential probiotic food carrier // Food Research International. - 2012. - № 46. - Р. 260-269.
26. Samanta A.K., Jayapal N., Senani S., Kolte A.P., Sridhar M. Prebiotic inulin: Useful dietary adjuncts to manipulate the livestock gut microflora // Brazilian Journal of Microbiology. -2013. - № 44 (1). - Р. 1-14.
27. Park Sh., Mun S., Kim Y.R. Effect of xanthan gum on lipid digestion and bioaccessibility of β-caroteneloaded rice starch-based filled hydrogels // Food Research International. - 2018. - № 105. - Р. 440-445.
28. Zhang J., Zhang X., Wang X., Huang Y., Yang B., Pan X., Wu Ch. The Influence of Maltodextrin on the Physicochemical Properties and Stabilization of Beta-carotene Emulsions // AAPS Pharm Sci Tech. - 2016. - № 3. - Р. 821-828.
29. Oka Sh., Okabe M., Tsubura Sh., Mikami M., Imai A. Properties of fucoidans beneficial to oral healthcare // Springer. - 2019. – № 108 (6). - Р. 18-26.
30. Carmen R., Juan C. Regulation of antioxidant enzymes: a significant role for melatonin // Journal of Pineal Research. - 2004. - Vol. 36. - P. 1-9.
31. Droge W. Free Radicals in the Physiological Control of Cell Function // Physiol. Rev. - 2002. - Vol. 82. - P. 47-95.

Downloads

Published

2021-03-03

How to Cite

Sarsembayev, K. S., Sinyavskiy Y. А., & Ibraimov, Y. S. (2021). USE OF POWDERED MARE’S MILK IN THE PRODUCTION OF SPECIALIZED SPORTS NUTRITION PRODUCTS. Experimental Biology, 86(1), 78–87. https://doi.org/10.26577/eb.2021.v86.i1.07