Effect of X- irradiation on the state of the antioxidant defense system and lipid peroxidation

Authors

  • A. B. Kenzhebaeva Казахский Национальный Университет имени аль- Фараби
  • N. Zh. Muratbekova Казахский Национальный Университет имени аль- Фараби
  • A. Askarova Казахский Национальный Университет имени аль- Фараби
  • Z. B. Yessimsiitova Казахский Национальный Университет имени аль- Фараби
  • Zh. M. Bazarbayeva, Казахский Национальный Университет имени аль- Фараби
  • K. A. Saparov Казахский Национальный Университет имени аль- Фараби
        51 29

Keywords:

gamma - irradiation, antioxidants, spectrophotometer, radiation, oxidation, status, organism, lipids.

Abstract

The increasing use of radioactive isotopes in the industry and , mainly in nuclear power are at greatest risk exposure of those professionally in contact with sources of ionizing radiation . At present, the study of lipid peroxidation ( LPO) and its regulation systems is becoming increasingly urgent , highlighting the problem of finding effective means of correcting the antioxidant status of the organism. We have studied the intensity of endogenous lipid peroxidation in rat liver tissue . It is shown that the level of primary and secondary products of lipid peroxidation in tissues of experimental animals indicate that the activation of lipid peroxidation in different periods after radiation exposure. The accumulation of lipid peroxidation products in the first place indicates both the intensification of oxidative processes in the body, and to reduce the antioxidant status, namely enzymatic and non-enzymatic antioxidant defense units.

References

ЛИТЕРАТУРА

1. Добровольский, В.Ф. Состояние и перспективы разработки продуктов и рационов питания для космонавтов / В.Ф. Добровольский // Пищевая промышленность. – 2005. – № 4. – С. 33–41.
2. Перспективы разработки специализированных продуктов питания, повышающих адаптационные возможности космонавтов / Ю.А. Синявский [и др.] // Международная научная конференция «Суверенный Казахстан: 15-летний путь развития космической деятельности», посвященная 70-летию академика У.М. Султангазина. – Алматы, 2006. – С. 286–288.
3. Шарманов, Т.Ш. Роль фактора питания в повышении устойчивости организма к действию гипокинезии, как одного из неблагоприятных факторов космического полета / Т.Ш. Шарманов, Ю.А. Синявский // Международная научная конференция «Суверенный Казахстан: 15-летний путь развития космической деятельности», посвященная 70-летию академика У.М. Султангазина. – Алматы, 2006. – С. 288–289
4. Возможности использования специализированных продуктов и биологически активных добавок в повышении адаптационных возможностей организма при воздействии неблагоприятных факторов космического полета /А.Н.Агуреев [и др.]// Международная научная конференция «Суверенный Казахстан: 15-летний путь развития космической деятельности», посвященная 70-летию академика У.М. Султангазина. Алматы.- 2006.- С. 291-292.
5. Синявский, Ю.А. Лечебно-профилактические продукты питания /Ю.А.Синявский, И.Г.Цой.- Алматы.- 2000.- 183 с.

REFERENCES

1. Dobrovsky B.F. Status and prospects of development of products and food rations for astronauts / Dobrovsky B.F.// Food industry . – 2005. – № 4. – P. 33–41.
2. Prospects for the development of specialized food products that enhance the adaptive capacity of the astronauts. / Y.А. Sinyavskii [and others] // International scientific conference " Sovereign Kazakhstan : 15 -year-old way of development of space activities " International scientific conference " Sovereign Kazakhstan : 15 -year-old way of development of space activities ", dedicated to the 70th anniversary of academician UM Sultangazin .– Almaty, 2006. – P. 286–288.
3. Sharmanov T.S. The role of nutrition factor in increasing the body's resistance to the action of hypokinesia , as one of the adverse factors of space flight / T.S. Sharmanov, Y.A Sinyavskii // International scientific conference " Sovereign Kazakhstan : 15 -year-old way of development of space activities ", dedicated to the 70th anniversary of academician U.M. Sultangazin . - Almaty, 2006. – P. 288–289
4. The possibility of using specialized products and dietary supplements to increase the adaptive capacity of the organism under the influence of unfavorable factors of space flight /A.N.Agureev [and other] // International scientific conference " Sovereign Kazakhstan : 15 -year-old way of development of space activities ", dedicated to the 70th Anniversary of Academician U.M Sultangazin . Almaty- 2006.- P. 291-292.
5. Sinyavsky Y.A. Therapeutic and prophylactic food /Yu.A. Sinyavsky, I.G.Tsoy.- Almaty.- 2000.- 183 p.

Downloads

How to Cite

Kenzhebaeva, A. B., Muratbekova, N. Z., Askarova, A., Yessimsiitova, Z. B., Bazarbayeva, Z. M., & Saparov, K. A. (2016). Effect of X- irradiation on the state of the antioxidant defense system and lipid peroxidation. Experimental Biology, 63(1), 301–304. Retrieved from https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/1044

Issue

Section

Modern problems of Biomedicine and Biophysics

Most read articles by the same author(s)