ІРІМШІК ЖӘНЕ СҮЗБЕ ӨНДІРІСІНДЕ АЛЫНҒАН САРЫСУДЫҢ ФУНКЦИОНАЛДЫ ЖӘНЕ МИКРОБТЫҚ ПРОФИЛІНІҢ СИПАТТАМАСЫ

Авторлар

  • М.Х. Кожахметова әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық университеті,Қазақстан, Алматы
  • Н.Ш. Акимбеков әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық университеті,Қазақстан, Алматы
  • K.T. Тастамбек әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық университеті,Қазақстан, Алматы

DOI:

https://doi.org/10.26577/eb.2023.v94.i1.05
        133 106

Кілттік сөздер:

сүт сарысуы, ашыту, ашытқы, сарысу микрофлорасы

Аннотация

Этанол өндірісі үшін зерттеулер мен шикізат үшін субстрат ретінде сарысуды таңдаудың негізгі себебі қоршаған ортаға теріс әсер ететін өндірістік қалдықтардың азаюы, сонымен қатар пайда табу болып табылады. Сарысудың қоршаған ортаға әсері оның оттегіне биологиялық қажеттілігімен (ОБҚ= 230 мг / мл) және оттегінің химиялық қажеттілігімен (ОХҚ = 70 мг / мл) байланысты. Сарысу негізінен дисахаридті лактозадан тұрады, сондықтан ашытқы штамдарының белсенділігі оның биоэтанолға айналуына айтарлықтай әсер етеді. Сүт қышқылы бактериялары, сарысудың құрамы және ашыту шарттары да маңызды рөл атқарады. Бұл жұмыста сүзбе және ірімшік өндірісінен алынған сарысудың физика-химиялық қасиеттері зерттеліп, микробиологиялық талдау жүргізілді. Алынған нәтижелер таңдалған  ірімшік пен сүзбе өндірушілердің сарысуының жоғары сапасын көрсетеді. Сарысуға сәйкес келетін консистенцияның біркелкілігі және қалыпты сыртқы түрі, дәмі мен иісі сарысуды жинау кезеңінде барлық санитарлық нормалар мен ережелердің сақталуын көрсетеді. Екі түрлі сарысу үлгілерінің сипаттамалары арасында айтарлықтай айырмашылықтар табылған жоқ. Сарысудан бөлініп алынған ашытқы штамдарының жасушалары әртүрлі сипатта болды. Спиртке төзімді ашытқылардың 4 штаммы және биоэтанол өндіру үшін перспективалы биокатализаторлар болуы мүмкін сүт қышқылы бактерияларының 2 Lactobacillus plantarum W1 және Leuconostocmesenteroides W1 штаммы бөлінді.

Библиографиялық сілтемелер

Apostolidis E., Kwon Y. I., Ghaedian R., Shetty K., Fermentation of Milk and Soymilk by Lactobacillus bulgaricus and Lactobacillus acidophilus Enhances Functionality for Potential Dietary Management of Hyperglycemia and Hypertension // Food Biotechnology. – 2005.- Vol.19. -P. 217-237.

BigDye® Terminator v3.1 Cycle Sequencing Kit Protocol Applied Biosystems, USA

Birch, R.M. and Walker, G.M. Influence of magnesium ions on heat shock and ethanol stress responses of Saccharomy- ces cerevisiae // Enzyme Microbiology Technology. – 2000. -Vol. 26. – P. 678-687.

Blaschek K.M, Wendorff W.L, Rankin S.A. Survey of salty and sweet whey composition from various cheese plants in Wisconsin // Journal of Dairy Science. – 2007. -Vol. 90, No 4. – P. 2029-2034.

Corsetti A., Valmorri S., Lactic Acid Bacteria. Lactobacillus spp.: Lactobacillus plantarum // Encyclopedia of Dairy Sci- ences. – 2011. – P. 111-118

Drozdova E. A., Popov V. P., Zinyukhin GB, Kasperovich V. L. The problem of rational use of secondary raw materials in the dairy and grain processing industry // Bulletin of the Orenburg State University. – 2013. – P. 99-103.

Ghanadzadeh, H., & Ghorbanpour, M. Optimization of Ethanol Production from Cheese Whey Fermentation in a Batch- Airlift Bioreactor // J Bioengineer & Biomedical. – 2012. – Vol.2.

Hidzir N.S., Som A.S., Abdullah Z. Ethanol production via direct hydration of ethylene: a review // International confer- ence on global sustainability and chemical engineering (ICGSE). – 2014.

Horwitz, William, and George L.W. Official Methods of Analysis of Aoac International // AOAC International. – 2005.

Kechkar M., Sayed W., Cabrol A., Aziza M., Ahmed Z., T., Amrane A., Djelal H. Isolation and identification of yeast strains from sugarcane molasses, dates and figs for ethanol production under conditions simulating algal hydrolysate // Brazilian Journal of Chemical Engineering. – 2019. -Vol. 36, No 1. – P. 157-169.

Kumar, R & Shankar, T. & Kasirajan, Anandapandian. Characterization of alcohol resistant yeast Saccharomyces cere- visiae isolated from Toddy // International Research Journal of Microbiology. – 2011. -Vol. 2, No 10. – P. 399-405.

Matsumoto T, Sugano M. 16S rRNA gene sequence analysis for bacterial identification in the clinical laboratory // Rinsho Byori. – 2013. – Vol.61, No 12. -15 p.

Outinen M., Heino A., Uusi-Rauva J. Pre-treatment methods of Edam cheese milk. Effect on the whey composition // LWT-Food Science and Technology. – 2010. -Vol. 43, No 4. – P. 647-654.

Radecka D., Mukherjee V., Mateo R.Q., Stojiljkovic M., Foulquie-Moreno M.R., Thevelein J.M. Looking beyond Sac- charomyces: the potential of non-conventional yeast species for desirable traits in bioethanol fermentation // FEMS Yeast Res.- 2015. – Vol. 15.

Rogers P.L., Jeon Y.J., Lee K.J., Lawford H.G. Zymomonas mobilis for Fuel Ethanol and Higher Value Products // Advances in Biochemical Engineering/Biotechnology. – 2007. -Vol. 108.

Rokem J.S., Greenblatt C.L. Making biofuels competitive: the limitations of biology for fuel production // JSM Micro- biol. – 2015. – Vol.3, No 2. –1023 p.

Shrestha, S., Shrestha, F., Rajbhandari, P., Baral, R., & Krishna, S. Enhanced Production of Ethanol from Cheese whey by Agarose and Alginate immobilization of Yeast Cells // Journal of Nepal Chemical Society. – 2012. -Vol. 30. – P.159-164.

Somda M.K, Savadogo A., Barro N., Thonart P., Traore A.S. Effects of mineral salts in fermentation process using mango residues as carbon source for bioethanol production // Asian J. Biotechnol. – 2011. -Vol. 3. – P. 29-38.

State Standard 3624-92, Methods for acidity determination of milk and milk products, P. 3.3.

Technical Regulations of the Customs Union,TR CU 021 / 2011 About food safety amended on August 8, 2019.

Tikka, C., Osuru, H. P., Atluri, N., Raghavulu, P. C., Yellapu, N. K., Mannur, I. S., Prasad, U. V., Aluru, S., K, N. V., & Bhaskar, M. Isolation and characterization of ethanol tolerant yeast strains // Bioinformation. – 2013. – Vol. 9, No 8. – P. 421–425.

Werle E., Schneider C., Renner M., Völker M., Fiehn W. Convenient single-step, one tube purification of PCR products for direct sequencing // Nucleic Acids Res. – 1994. – Vol. 22. – P. 4354-4355.

Zohri, Abdel-Naser & Gomah, Nanis & Ali, Maysa. Utilization of Cheese Whey for Bio-ethanol Production // Universal Journal of Microbiology Research. – 2014. – Vol. 2. – P. 57 – 73.

Бурьян Н.И. Микробиология виноделия/ Н.И.Бурьян, Л.В.Тюрина. -Ялта, 1979.- 269 с.

ГОСТ 10444.11-88: Продукты пищевые. Методы определения молочнокислых микроорганизмов. – М.: Издательство стандартов, 2002. – 14 с.

Краткий определитель бактерий Берги / Под ред. Дж. Хоулта. – М.:Мир, 1980. – С. 287-294.

Жүктелулер

Как цитировать

Кожахметова M. ., Акимбеков N. ., & Тастамбек K. . (2023). ІРІМШІК ЖӘНЕ СҮЗБЕ ӨНДІРІСІНДЕ АЛЫНҒАН САРЫСУДЫҢ ФУНКЦИОНАЛДЫ ЖӘНЕ МИКРОБТЫҚ ПРОФИЛІНІҢ СИПАТТАМАСЫ. ҚазҰУ Хабаршысы. Биология сериясы, 94(1), 57–68. https://doi.org/10.26577/eb.2023.v94.i1.05

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають