ПОИСК ИСТОЧНИКА И РАЗРАБОТКА СПОСОБОВ ПОЛУЧЕНИЯ БИОСЕНСОРА ДЛЯ ОПРЕДЕЛЕНИЯ ГЛЮТАМАТА

Authors

  • М. К. Гильманов РГП «Институт молекулярной биологии и биохимии им. М.А. Айтхожина» КН МОН РК
  • С. А. Ибрагимова РГП «Институт молекулярной биологии и биохимии им. М.А. Айтхожина» КН МОН РК
  • М. Н. Туфуминова РГП «Институт молекулярной биологии и биохимии им. М.А. Айтхожина» КН МОН РК
  • Ж. К. Рахметова РГП «Институт молекулярной биологии и биохимии им. М.А. Айтхожина» КН МОН РК
  • Ш. Т. Бектурсынова РГП «Институт молекулярной биологии и биохимии им. М.А. Айтхожина» КН МОН РК
        41 42

Keywords:

ammonium sulfate, ion-exchange,

Abstract

In the laboratory, the structure and regulation of the enzyme was first discovered a new way of glutamate catabolism, carried out previously unknown enzyme complex (FC), consisting of malate dehydrogenase (MDH) and глютаматоксалоацетатаминотрансферазы (GOAT). It is established that FC performs the irreversible oxidation of malic acid followed by transamination of oxaloacetic acid formed from glutamate, which leads to the formation of aspartate and 2-oksoglyutarata as end products. The final product is also recovered coenzyme NADH. Reactions catalyzed by FC, allow one side to get energy from malate and the other katabolizirovat glutamate without loss of precious ammonia. And, very importantly, the result is a aspartic acid necessary for the synthesis of purines - the important components of nucleic acid synthesis. The objects of study were the seeds of the cultivar 'glassy - 24. The activity of the enzyme complex was measured for 2-3 minutes. Activity was determined in mM reduced NADH for 1 minute per mg protein. The amount of protein was determined by mikrobiuretovym spectrophotometrically at a wavelength of 330 nm. Scheme of purification of the enzyme complex includes the following steps: homogenization, centrifugation, ammonium sulfate precipitation (30-70%), desalting on Sephadex G-50, ion-exchange chromatography on DEAE cellulose, DE-52.

References

1. Бекбаева Л.К., Туймебаева Б.Е.//Роль ферментной системы в устойчивости пшеницы к засолению// Материалы международной конференции молодых ученых и аспирантов «Актуальные проблемы земледелия и растениеводства», 10-11 декабря 2002 (тезисы докладов), КазНИИ Земледелия, Алмалыбак. - Алматы, 2003 г. -
С. 62.

2. Колдасова А.С., Гильманов М.К.//Изучение ферментного комплекса, осуществляющего необратимое расщепление глютамата в растениях//Материалы международной конференции: Казахстанское общество сегодня: Наука, Культура, Экономика, Институт «Жетысу» - Талдыкорган, 2003. - С. 91-94.

3. Гильманов М.К., Колдасова А.С., Кудиярова Ж.С.//Изучение физико-химических свойств нового ферментного комплекса МДГ-ГОАТ основных злаковых культур//Вестник КАЗНУ, серия биологическая. - №4 (30). – Алматы, 2006. - С. 37-43.

4. Колдасова А.С., Гильманов М.К., Шалахметова Г.А., Цветкова Б.М., Колдасова Ш.С.//Методы изучения ферментного комплекса: малатдегидрогеназы-глютаматоксалоацетатаминотрансферазы, осуществляющего необратимое расщепление глютамата зерна пшеницы // Статьи методического сборника ИМБиБ "Методы
молекулярной биологии, биохимии, иммунохимии и биотехнологии". - Алматы, 1999 г. – С. 93-98.

5. Kudiyarova Zh.S., Gilmanov M.K., Omirbekova N.Zh., Bekbaeva L.K., Kurmanov B.K. The structure and functions of evolutionary young enzyme complex MDH-GOAT// Nitrogen 2007. An international symposium on the nitrogen nutrition of plants, p. 56, 27-31 July 2007, Lancaster University –UK.

Downloads

How to Cite

Гильманов, М. К., Ибрагимова, С. А., Туфуминова, М. Н., Рахметова, Ж. К., & Бектурсынова, Ш. Т. (2015). ПОИСК ИСТОЧНИКА И РАЗРАБОТКА СПОСОБОВ ПОЛУЧЕНИЯ БИОСЕНСОРА ДЛЯ ОПРЕДЕЛЕНИЯ ГЛЮТАМАТА. Experimental Biology, 48(2), 113–118. Retrieved from https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/798

Most read articles by the same author(s)