Бактриан (camelus bacterianus) және дромедар (camelus dromedaries) түйе еттерінің тағамдық құндылығы және биологиялық қасиеттер. Пищевые и биологические свойства мяса бактриан (camelus bacterianus) и дромедар (camelus dromedaries)

Авторы

  • G. Raimbek Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті
  • I. T. Kadim Сұлтан Кабус университеті
  • A. Serikbayeva Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті
  • M. Narmuratova Қазақ ұлттық аграрлық университеті
  • B. Khamet Қазақ ұлттық аграрлық университеті

Ключевые слова:

бактриан, дромедар, түйе еті, бұлшық ет, ет майы, холестерол. бактриан, верблюжье мясо, мускулы, жир, холестерол

Аннотация

Жұмыста бактриан (Camelus bacterianus) және дромедар (Camelus dromedaries) түйе еттерінің тағамдық құндылығы және биологиялық қасиеттері зерттелді. Зерттеулер түйе етінің басқа мал еттерінен кем түспейтін сапалық қасиетке және қоректік құндылыққа ие екендігін дәлелдеді. Түйе еті дамушы елдерде өте маңызды жануар еті болып саналады, бірақ оның еті құрамындағы майдың аз мөлшеріне және сәйкесінше жартылай қанықпаған май қышқылдарына бай болуына байланысты маңызды орынды иеленіп жүр. Түйе еті тері және шырышты қабаттың, жүйке және ас қорыту жүйелерінің саулығына пайдалы. Ет құрамына кіретін микроэлементтер қан құрамындағы қант мөлшерін реттеп отырады. Түйе еті құрамында антиоксиданттар кездеседі. Түйе еті басқа мал еттерінен ет құрамындағы бұлшық ет аралық майларының пайыздық мөлшерінің мал жасының ұлғаюына байланысты кемитіндігімен ерекшеленеді, бұл қасиет тек түйе етінде ғана байқалған, сондықтан да түйе еті басқа мал етімен салыстырғанда майы аз, денсаулыққа пайдалы тағам болып есептеледі. В работе приведены результаты исследования пищевой и биологической ценности мяса бактрианов (Camelus bacterianus) и дромедаров (Camelus dromedaries). Верблюжатина полезна для здоровья кожи и слизистых оболочек, нервной и пищеварительной систем. Микроэлементы, входящие в состав мяса, регулируют сахар в крови.Мясо верблюда содержит антиоксиданты. Результаты исследования показали, что мяса верблюдов по качественным свойствам и питательным ценностям не отличаются от других видов мяса. Полезные свойства верблюжьего мяса обусловены наименьшим содержанием жира и холестерола.

Библиографические ссылки

1 Kadim I.T., Mahgoub, O. and Purchas R.W. A review of the Growth, and of the Carcass and Meat Quality Characteristics
of the One-humped Camel (Camelus dromedaries) // Journal of Meat Science. – 2008. – Vol. 73. – P.619-625.

2 Immonen K., Puolanne, E. Variation of residual glycogen glucose concentration at ultimate pH values below 5.75 // Journal
of Meat Science. – 2000. -Vol. 55(3). – P. 279–283.

3 Johnson M.H., Calkins C.R., Huffman R.D., Johnson D.D. and Hargrove D.D. Differences in cathepsin B + L and calciumdependent
protease activities among breed type and their relationship to beef tenderness // Journal of Animal Science. – 1990. – Vol.
68. – P.2371-2379.

4 Ashmore C.R., Carroll F., Doerr J., Tompkins G., Stokes H. and Parker W. Experimental prevention of dark-cutting meat //
Journal of Animal Science. – 1973. – Vol. 35. – P. 33-36.

5 Kadim I.T., Al-Karousi A., Mahgoub O., Al-Marzooqi W., Al-Maqbaly R., Khalaf S.K. and Raiymbek G. Physical, chemical,
quality and histochemical characteristics of infraspinatus, triceps brachii, longissimus thoraces, biceps femoris, semitendinosus, and
semimembranosus of dromedary camel (Camelus dromedaries) muscles // Journal of Meat Science. – (Submitted). – 2012. – Vol.80.
–P.555-569.

6 Beriain M.J., Bass P., Purroy A., and Treacher T. Effect of animal and nutritional factors and nutrition on lamb meat quality
// – CIHEAM. – 2000. – P. 75-86.

7 Koohmaraie M. The role of endogenous proteases in meat tenderness// Reciprocal Meat Conference Proceeding. – 1988. – Vol
41. – P. 89-100.

8 Mukasa-Mugerwa E. The camel (Camelus dromedaries): A biographical review // International Livestock Centre for Africa.
– 1981. – P. 147.

9 Kemp C.M., Sensky P.L., Bardsley R.G., Buttery P.J. and Parr T. Tenderness: an Enzymatic View// Journal of Meat Science.
– 2010. – Vol. 84. – P. 248-256.

10 Olson D.G., Parrish F.C. and Stromer M.H. Myofibril fragmentation and shear resistance of three bovine muscles during
postmortem storage // Journal of Food Science. – 1976. – Vol. 41. – P. 1036-1041.

11 Kadim I.T., Mahgoub O. and Purchas R.W. A review of the Growth and of the Carcass and Meat Quality Characteristics of the
One-humped Camel (Camelus dromedaries) // Journal of Meat Science. – 2008. – Vol. 73. – P. 619-625.

12 Kamoun M. Dromedary meat: production, qualitative aspects and acpability for transformation //Option Mediterraneennes.
Serie B. Etudes et Recherches. – 1995. – No. 13. – P. 105-130.

13 Kamoun M. Evolution de la qualite de la carcasse et de la viande des dromadaires En function de la conduit zootechnique des
animaux //Rapport final relative a la bourse de recherché FIS. – 1995. – No. 1 – P.1372.

14 Kemp C.M., Sensky P.L., Bardsley R.G., Buttery P.J. and Parr T. Tenderness: an Enzymatic View // Journal of Meat Science.
– 2010. – Vol. 84. – P. 248-256.

15 Knoess K. The camel as a meat and milk animal. – World Animal review. – 1977. – Vol. 22. – P. 3-8.

Загрузки

Выпуск

Раздел

БИОТЕХНОЛОГИЯ, БИОХИМИЯ И ФИЗИОЛОГИЯ РАСТЕНИЙ