МАЙЛЫ ДАҚЫЛДАРДЫҢ СОРТТАРЫН БІРТЕКТІЛЕУДЕГІ БЕЛОКТЫҚ МАРКЕРЛЕР

Авторы

  • Д. А. Юсаева Қазақ егіншілік жəне өсімдік шаруашылығы ғылыми зерттеу институты
  • Ғ. Т. Мейірман Қазақ егіншілік жəне өсімдік шаруашылығы ғылыми зерттеу институты
  • К. М. Булатова Қазақ егіншілік жəне өсімдік шаруашылығы ғылыми зерттеу институты

Ключевые слова:

дақылдар дəні, сортов масличных культур,

Аннотация

Мақалада жүргізілген зерттеулердің нəтижесінде майлы дақылдар дəніндегі белок қорын бөліп алудың тиімді жолы жəне электрофорез əдісімен фракциялануы зерттелінген. Майлы дақылдардың сортаралық жəне сортішілік деңгейде айтарлықтай гетерогенділігі мен полиморфтылығы анықталынған. В статье приведены результаты идентификации сортов масличных культур (сафлора, рапса и подсолнечника) по спектрам запасных белков. Установлены информативные зоны компонентов для каждой культуры, определена степень полиморфности сортов, определено внутрисортовое соотношение биотипов.

Библиографические ссылки

1 Малько А.М. Анализ состояния качества семян подсолнечника в России и оптимизация процессасертификации для его повышения // Науч-техн. биол. ВНИИ масл. культур . - 2004. - №2. - С.47-95.

2 Конарев.В.Г. Белки растений как генетические маркеры. – М.: Колос, 1983. - 148 с.

3 Gardiner S.F., Forde M.B., Slack C.R. Grass cultivar identification by sodium dodecylsulphate polyacrilamide gel electroforesis // New Zealand J.Agricult. Res. – 1986. - Vol.29, №2. - Р.193-206.

4 Pogno N.E., Borghi B., Mellini F. e.a. Electroforesis of gliadins for estimating the genetic purity in hybrid wheat seed production. Genetica agrarian. – 1986. - №40. - Р.205-212.

5 Булатова К.М. Разнообразие генетических ресурсов ячменя НПЦЗиР по составу гордеинов //Вестник
КазНУ. 2007. №5(35), серия биол. С.36-40.

Загрузки

Выпуск

Раздел

БИОТЕХНОЛОГИЯ, БИОХИМИЯ И ФИЗИОЛОГИЯ РАСТЕНИЙ