БИДАЙДЫҢ КЛЕТКАЛЫҚ КУЛЬТУРАЛАРЫНДАҒЫ СУПЕРОКСИДДИЗМУТАЗА (СОД) ФЕРМЕНТІНІҢ БЕЛСЕНДІЛІК ДЕҢГЕЙІНЕ ҚОЛАЙСЫЗ ЖАҒДАЙЛАРДЫҢ ƏСЕРІ

Авторы

  • Ж. С. Сайдсұлтанова М.А. Айтхожин атындағы молекулалық биология жəне биохимия институты
  • Л. Д. Галиева М.А. Айтхожин атындағы молекулалық биология жəне биохимия институты
  • Б. К. Тезекбаева М.А. Айтхожин атындағы молекулалық биология жəне биохимия институты
  • Д. А. Шарафутдинова М.А. Айтхожин атындағы молекулалық биология жəне биохимия институты
  • Н. П. Малахова М.А. Айтхожин атындағы молекулалық биология жəне биохимия институты

Ключевые слова:

бидай, антиоксидант,

Аннотация

Жұмыста «Отан» жəне «Казахстанкая-10» бидай сорттарының R3/O, R11/K селективті линияларында СОД ферментінің белсенділік деңгейі жоғары температураның əсері маннитолдың əсерімен салыстырғанда жоғары болатындығын анықтадық. Сондай-ақ СОД антиоксидант – ферментінің белсенділігінің сараптамасын лабораториялық жағдайда бидайдың құрғақшылыққа төзімді линияларының селекциясында пайдалану мүмкіндігі қарастырылды.

Библиографические ссылки

1 Гирко В.С., Волощук С.И., Залисский А.А., Руденко Т.П. Оценка устойчивости пшеницы к действию культуральных фильтратов грибных патогенов в культуре незрелых зародышей // Сельскохозяйственная биология. - 1993. - № 1. - С.62-69.

2 Калашникова Е.А. Клеточная селекция растений на устойчивость к грибным болезням - Дисс. докт. биол. наук. - М., 2003. - С. 282.

Загрузки