Алма бағында жүргізілген қорғау шараларының алма жемісіндегі қант мөлшеріне әсері. Меры защиты яблоневого сада и их влияние на содержание сахара в плодах яблони

Авторы

  • G. O. Rvaydarova Қазақ өсімдік қорғау және карантин ғылыми-зерттеу институты,
        59 30

Ключевые слова:

инсектицид, фунгицид, пестицид, өсімдіктің өсуін реттеуші, интегралдық, химиялық нұсқа, регулятор роста растений, интегрированный, химический вариант,

Аннотация

Мақалада алманың зиянды организмдеріне қарсы интегралдық және химиялық әдістер қолданылған. Химиялық әдіске жататын пестицидтер, физиологиялық белсенді заттар болғандықтан, қолдану регламентіне байланысты алынатын өнім сапасының физиологиялық-биохимиялық үрдістерін жоғарылатады немесе төмендетеді. Ал интегралдық қорғаудың өзі - алма бағын биологиялық және экологиялық жағынан сақтап, қоршаған ортаға зияндылығын болдырмайтын, өнім сапасын арттыратын әдістердің бірі. Осы қолданылған пестицидтер мен өсімдіктің өсуін реттеуші акпинол-альфаның алма жемісінің биохимиялық көрсеткішіне (жалпы қант мөлшері) әсері анықталған. Зерттелген әдістердің ішінде химиялық нұсқаға қарағанда, интегралдық нұсқадағы өсімдіктің өсуін реттеуші акпинол-альфа алма жемісінде қанттың мөлшерін айтарлықтай көбейтеді. В статье описывается применение против вредных организмов интегрированного и химического методов. Пестициды, относящиеся к химическому методу защиты, являются физиологически активными веществами, в зависимости от регламентов их применения, оказывают стимулирующее или ингибирующее влияние на физиолого-биохимические процессы, протекающие в растениях. Интегрированная защита направлена на сохранение биологии и экологии яблоневых садов, безопасность окружающей среды, повышение качества получаемой конечной продукции. Изучаемые пестициды и регулятор роста растений акпинол-альфа влияют на биохимический показатель в плодах яблони. Так, регулятор роста растений акпинол-альфа в интегрированном варианте повышает содержание сахара.

Библиографические ссылки

1. Исин М.М. Алматының апорты арман болып қала бере ме? //«Ана тілі» Ұлт газеті. - 2011. - № 8. - С. 2.

2. Рябчинская Т.А., Харченко Г.Л. Экологизация защиты яблони от вредных организмов. М.: ФГНУ Росинформагротех, 2006. - 187 с.

3. Унифицированные правила отбора проб сельскохозяйственной продукции, продуктов питания и объектов окружающей среды для определения микроколичеств пестицидов, 1997. № 2051-79.

4. Ермаков А.И., Арасимович В.В., Ярош Н.П., Перуанский Ю.В., Луковникова Г.А., Иконникова М.И. Методы биохимического исследования растений. - Л.:ВО Агропромиздат, 1987. - 430 с.

5. Ержанов К.Б., Визер С.А., Курманкулов Н.Б. Научный вклад лаборатории химии физиологически активных соединений в развитие химии ацетиленовых и гетероциклических соединений // Химический журнал Казахстана. - 2005. №4. - С. 208-239.

6. Пикушова Э.А., Веретельник Е.Ю. Учебное пособие к разработке интегрированных систем защиты яблони от вредных организмов для студентов биологических факультетов. - Краснодар. - 2002. - 159 с.

Загрузки

Как цитировать

Rvaydarova, G. O. (2015). Алма бағында жүргізілген қорғау шараларының алма жемісіндегі қант мөлшеріне әсері. Меры защиты яблоневого сада и их влияние на содержание сахара в плодах яблони. Вестник КазНУ. Серия биологическая, 60(2), 109–115. извлечено от https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/139