The effect of copper and salinity on growth and lipid peroxidation in barley (Нordeum vulgare L.) leaves

Authors

  • F. Z. Zamyrbek Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан
  • A. K. Sagynova Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан
  • A. S. Nurmahanova Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан
  • S. D. Atabayeva Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан
  • S. S. Kenzhebayeva Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Қазақстан
        112 33

Keywords:

copper, salinity, biomass, malon dialdehyde, lipid peroxidation

Abstract

It was studied the combined effect of copper and salinity on growth of different barley (Нordeum vulgare L.) varieties. It was determined the rate of lipid peroxidation in leaves different barley varieties under separate and combined effect of copper and salinity. It was established the most tolerant and sensitive to copper and salinity barley varieties.

References

1 Пендиас К., Пендиас Х. Микроэлементы в почвах и растениях. Пер с анг. – М.: Мир, 1989. – 439 с.

2 Школьник М.Я. Значение микроэлементов в жизни растении и в земледелии. – АНСССР, 1950. – C. 43 – 44.

3 Blumwald E., Aharon G.S., Apse M.P. sodium transport in plant cells. – 2000. – P. 140 – 151.

4 Серегин И. В., Иванов В. Б. Физиологические аспекты токсического действия кадмия и свинца на высшие растения//
Физиология растений. – 2001. – Т 48. – №4. – С. 606 – 630.

5 Ueda J., Shimazu Y., Ozawa T. Oxidative damage induced by Cu(II) – oligopeptide complexes and hydrogen peroxide //
Biochem. Mol. Biol. Int. – 1994. – 34. – P. 801-808.

6 Атабаева С.Д., Сарсенбаева Б.А. Физиолого – биохимические основы металлоустойчивости растений: Монография.–
Алматы: ТОО «TST – company»7 – 2010. – C. 21 – 68.
7 Smirnoff N. The role of active oxygen in the response of plants to water deficit and desiccation // New Phytol.

8 Курганова Л.И., Веселов А.П. Гончарова Т. А. Перекисное окисление липидов и антиоксидантная система защиты в
хлоропластах при тепловом шоке// Физиология растений. – 2001. – Vol. 44 – C. 725 – 730.

9 Dixit V., Pandey V., Shyam R. Differential antioxidative responses to cadmium in roots and leaves of pea (Pisum sativum L.,
cv Azad) // J. Exp. Botany. – 2001. – Vol.52. – №358. – P. 1101 – 1109.
References

Downloads

How to Cite

Zamyrbek, F. Z., Sagynova, A. K., Nurmahanova, A. S., Atabayeva, S. D., & Kenzhebayeva, S. S. (2015). The effect of copper and salinity on growth and lipid peroxidation in barley (Нordeum vulgare L.) leaves. Experimental Biology, 57(1), 29–33. Retrieved from https://bb.kaznu.kz/index.php/biology/article/view/202

Issue

Section

BIOTECHNOLOGY, BIOCHEMISTRY AND PLANTS PHYSIOLOGY

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>